Ας έκραζες τους Black Keys πριν τους δεις στον τοίχο σου

Μόνο ένας ψαγμένος hater είναι καλός hater

Από τον Μάνο Πατεράκη, 29/05/2015 @ 10:19
Οκέη, ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιο. Εδώ και ένα-ενάμιση χρόνο έχεις βαρεθεί να βλέπεις να ανεβάζουν οι φίλοι σου στο Facebook τραγούδια των Black Keys. Αυτή η γενικότερη ενασχόληση μαζί τους κλιμακώθηκε με την ανακοίνωσή τους για το φετινό Rockwave και φτάνει σε εξοργιστικά, για σένα, επίπεδα τώρα που έμεινε μονάχα μια μέρα για την «μεγάλη» βραδιά.

Τους ανεβάζει η Αφροξυλάνθη ανάμεσα στον Παντελίδη και τις Μέλισσες, τους ανεβάζει ο Αναξαγόρας ανάμεσα στον Tiesto και τον Wiz Khalifa και έχεις αρχίσει να φορτώνεις. Τι νομίζουν ότι είναι; Ροκάδες; Επειδή έβαλαν ενενήντα έξι κόμμα... (όχι δεν θα το συνεχίσω) και αποφάσισαν να τους κάνουν πλύση εγκεφάλου με δύο κομμάτια;

«Εκεί που κάνεις λάθος είναι πως για κάποιο λόγο αισθάνεσαι υποχρεωμένος να έχεις άποψη»

Δεν έχεις άδικο. Είναι απίστευτη η δύναμη της προώθησης και υψηλά τα επίπεδα του προβατισμού. Από την άλλη, καλά κάνει ο κόσμος, δεν είναι κανείς υποχρεωμένος να ανακαλύπτει μόνος του τις μουσικές του. Έχουν και ζωές. Είναι συχνό το φαινόμενο να βγαίνει ένας δίσκος και να κάνει επιτυχία κάμποσους μήνες μετά, όταν παίξει για τον χ/ψ λόγο στα FM. Βλέπε Mumford & Sons. Ή και το "Little Black Submarines" των Black Keys που έγινε αγαπημένο κομμάτι του λαουτζίκου αρκετούς μήνες μετά την κυκλοφορία του (και σε άλλο ημερολογιακό έτος!).

Εκεί που κάνεις λάθος, όμως, είναι πως για κάποιο λόγο αισθάνεσαι υποχρεωμένος να έχεις άποψη, απλά και μόνο επειδή τους ακούει ο Αναξαγόρας και η Αφροξυλάνθη. Και, όχι μόνο πιστεύεις πως οφείλεις να έχεις άποψη, ενώ πιθανότατα είσαι το ίδιο επιδερμικός ως προς τον ήχο που έχουν ή είχαν οι Black Keys όσο και οι προαναφερθέντες (είτε ακούς Μέλισσες είτε Iron Maiden, είτε Pink Floyd είσαι το ίδιο άσχετος ως προς Black Keys), αλλά έχεις γεμίσει όλο το διαδίκτυο με πικρόχολα υποτιμητικά σχόλια.

Είσαι ο ίδιος που, αν το ελληνικό κοινό δείξει ότι γουστάρει ένα συγκρότημα και αρχίσει να έρχεται για συναυλίες λίγο πιο συχνά από το αναμενόμενο, θα σπεύσει να πιπιλίσει την καραμέλα του «υπερεκτιμημένου». Είσαι ο ίδιος του οποίου η άποψη δεν ένοιαξε ποτέ κανέναν. Όπως δεν ένοιαξε και η δική μου, αλλά έχει τουλάχιστον λόγο ύπαρξης και μια υποτυπώδη τεκμηρίωση.

«Ας τους έκραζες πριν τους δεις στον τοίχο σου. Sorry φίλος, έχασες την ευκαιρία»

Αυτά, σε μέσες άκρες... Όταν δεν γουστάρεις τους φλώρους με τις πορτοκαλί κάλτσες και την mainstream στροφή στον ήχο τους, όταν δεν μπορείς να αναγνωρίσεις άλλο blues προσωπείο πέρα από αυτό που ήρθε στον σκληρό ήχο μέσω των Led Zeppelin, όταν δεν γουστάρεις μία ρε αδερφέ, ε άραξε στη γωνιά σου και μην είσαι τόσο θορυβώδης. Γιατί εκτίθεσαι που ξεπετάγεσαι τώρα, που άρχισαν να τους ακούνε όλοι. Γιατί, τώρα είναι επίσης που άρχισαν να τους επιτίθενται όλοι. Ε και ξέρεις. Fuck trends.

Παρεμπιπτόντως, για να πούμε και την ψαγμενιά μας, ποιοι Black Keys, όταν πριν έχουμε τους Black Angels ρε μπούληδες; Κανονίστε αύριο να μην γίνει χαμός στο set τους. Austin πρέπει να γίνουμε, για να δείξουμε καλή διαγωγή, όπως στην προηγούμενη sold-out λαηβάρα τους. Μελετήστε μην έχουμε άσχημα ξεμπερδέματα.

Footnotes

♠ Την ώρα που Σύριοι ιμάμηδες διακηρύττουν στους τζιχάντι τζονς του κόσμου ότι η γη είναι επίπεδη και καγχάζουμε επιδεικτικά, υπάρχουν συν-ψηφοφόροι μας εκεί έξω που πασχίζουν να διαφυλάξουν τα κεκτημένα. Ναι, αυτά συμβαίνουν ετούτη τη στιγμή που μιλάμε. Άσε που, σύμφωνα με τις διαδικασίες που έχουμε επιλέξει για να τρέχουμε ετούτο τον κόσμο, αυτοί οι άνθρωποι παίρνουν αποφάσεις για αμφιλεγόμενα μακροοικονομικά μοντέλα που θα κρίνουν το μέλλον μιας χώρας. Είναι οι ίδιοι που θα σου πουν «είδαμε και με τους γραμματιζούμενους την προκοπή μας».

♠ Προσοχή, ακολουθεί σοβαρό σχόλιο για την φετινή Eurovision -aka μπορείτε να πάτε στο Facebook να μας κάνετε unlike: Το τραγούδι του Βελγίου ενός 17-χρονου ονόματι Loic Nottet που είχε πλήρη επιμέλεια όλων (δηλαδή έγραψε το κομμάτι του και επιμελήθηκε τη σκηνική παρουσία -αυτά τα πράγματα δεν είναι αυτονόητα παντού ε) ήταν άκρως κολλητικό και μου θύμισε τους Son Lux. Στηρίζουμε.

♠ Είναι, που λέτε, ένας Ολλανδός, καμένος τύπος, που αυτοαποκαλείται αστρικός υιός (Astral Son) και κυκλοφόρησε φέτος ένα υπέροχα χασιματικό αλμπουμάκι με πολλές δώσεις οργανικού space rock,υπερβατικής ψυχεδέλειας και krautrock υπαινιγμών. Ακούστε από εδώ το "Magic Buzz" και θα με θυμηθείτε.

♠ Αλήθεια, είχατε αναρωτηθεί ποτέ πώς θα ακουγόταν το "Master Of Puppets" με τα κατσαρόλια του "St. Anger"; Πιθανότατα όχι, αλλά εν πάση περιπτώσει τώρα ξέρετε.
  • SHARE
  • TWEET