«7»: Best of Will Ferrell

Ένας σύγχρονος μάγος της κωμωδίας

Από τον Βασίλη Σπανό, 18/11/2013 @ 11:34
Ένα από τα μεγαλύτερα και λιγότερα προφανή κωμικά ταλέντα των καιρών μας, ιδρυτικό στέλεχος του περίφημου Frat Pack, εκείνης δηλαδή της άτυπης ομάδας αμερικανών κωμικών που μέσα των 90s και κυρίως 00s έβαλαν στο στίγμα τους στο είδος, όπως ο Ben Stiller, Owen και Luke Wilson, Vince Vaughn και σια, ο Will Ferrell γεννήθηκε το 1967 και η πορεία του μέχρι την αποφοίτηση του από το Southern California University περιλάμβανε άπειρα αυτοσχέδια σκετσάκια με συμφοιτητές σε διαγωνισμούς ταλέντων και σε παρόμοια event, εγκαταλείποντας τελικά την αρχική του φιλοδοξία την οποία και σπούδαζε, την αθλητική δημοσιογραφία και την τηλεοπτική της κάλυψη, για να ακολουθήσει τον δρόμο της υποκριτικής!

Ο Ferrell έκανε το μεγάλο βήμα με την συμμετοχή του στο "Saturday Night Live" τo 1995 (επισήμως μέχρι και το 2002) όπου ήρθε σε επαφή με αρκετούς ανερχόμενους συναδέλφους του, πάτησε στα ίδια πλατό όπου θρύλοι της σύγχρονης αμερικανικής κωμωδίας είχαν δουλέψει, όπως ο John Belushi ή ο Chevy Chase, έφτιαξε μια περσόνα την οποία ο κόσμος αγάπησε αυτομάτως και καθιερώθηκε σταδιακά στα μάτια του κοινού ως ένα από τα πρώτα «βιολιά» του show! Μνημειώδης έχουν μείνει οι εμφανίσεις του σαν George Bush Jr αλλά και το θρυλικό πλέον "Μore Cowbell" σκετσάκι-παρωδία της ηχογράφησης του "Don't Fear The Reaper" των Blue Oyster Cult!

Will Ferrell

H μετάβασή του στον κινηματογράφο δεν ήταν και η πιο ομαλή, όπως συμβαίνει και στις περισσότερες περιπτώσεις παρομοίου τύπου κωμικών, αφού ξεκίνησε από μικρούς ρόλους στα πρώτα δύο "Austin Powers" για να κάνει πολλές μικρές «αναίμακτες» εμφανίσεις σε μετριότητες ή κακές ταινίες (με ουσιαστικό πρώτο μικρό breakthrough το "Old School" του Todd Philips το 2003 μαζί με διάφορα ακόμα μέλη του Frat Pack). Μέχρι ευτυχώς να έρθει το 2004 και σε συνεργασία με τον άνθρωπο που εργάστηκε τόσο στενά όσο λίγους στη θητεία του στο SNL και εκείνον που μέχρι και σήμερα φαντάζει σαν το έτερό του ήμισυ, τον σεναριογράφο-σκηνοθέτη Adam Mckay, δημιουργούν ίσως την πιο επιδραστική ταινία σε αυτό που λέμε «σύγχρονη αμερικάνικη κωμωδία», το θρυλικό πλέον "Anchorman: The Legend Of Ron Burgundy" παρέα με σχεδόν όλους τους πρωτοπόρους του είδους, σε μικρούς ή μεγάλους ρόλους! Η επιτυχία του "Anchorman" άνοιξε τα φτερά του Ferrell αφού καθιέρωσε την κωμική του περσόνα και στο κινηματογραφικό κοινό και μέχρι και σήμερα συνεχίζει όλο πιο δυναμικά την άνοδό στο χώρο της κωμωδίας, έχοντας πλέον στο παλμαρέ του πολλές μεγάλες επιτυχίες, εξίσου πολλές «πατάτες» (οι οποίες είναι και αναγκαίο κακό για το είδος της κωμωδίας που εξυπηρετεί ο Ferrell και οι περισσότερες έγιναν καθαρά για λόγους οικονομικούς αλλά κυρίως αναγνωρισιμότητας), πολλές εμφανίσεις σε τηλεοπτικές σειρές (με highlight την εμφάνισή του στο βλάσφημο "Eastbound And Down" στο οποίο είναι και παραγωγός) αλλά και ένα video streaming website, το "Funny Or Die" όπου ανεβάζει αυτοσχέδια βίντεο με σκετσάκια με πρωταγωνιστή τον ίδιο αλλά και πολλούς ακόμα σύγχρονους πετυχημένους κωμικούς, με highlight ξανά το αγαπημένο "Landlord" στο οποίο πρωταγωνιστεί ο ίδιος μαζί με τον McKay και την δίχρονη κόρη του!

Will Ferrell

Αγαπητός σε πολύ κόσμο, μισητός σε εξίσου τον ίδιο, με ένα ιδιότυπο στυλ χιούμορ το οποίο εστιάζει σχεδόν πάντα τον χαρακτήρα του παιδιού-σε-σώμα-ενήλικου, κολλημένο σε μια μόνιμη κατάσταση χαμένης σεξουαλικής ωριμότητας, ενώ η ανώριμη αντίληψης της πραγματικότητας, της πολιτικής, του σεξ, αλλά και της ίδιας της ιστορίας δένει ιδανικά με αυτή την αλλοπρόσαλλη περσόνα που αναπαριστά επί της οθόνης. Επιπλέον, αν προσθέσει κανείς σε όλα αυτά και την αποφασιστικότητά του να ενσωματώσει και να σατιρίσει το κλασικό macho male power στοιχείο του τυπικού Αμερικανού ανά τις δεκαετίες, καταλήγει σε ξεκαρδιστικές φιγούρες όπως αυτή του Ron Burgundy ή του Ricky Bobby. Παράλληλα όμως, φροντίζει να δένει όλους τους χαρακτήρες που κατασκευάζει με μια νοσταλγική διάθεση απέναντι σε αυτά που κάποτε ήταν αλλά πλέον δεν θα είναι ποτέ, καθιστώντας έτσι κατά βάθος συμπαθητικό και με κάτι το ανθρώπινο μέσα του, τον κάθε αλλοπρόσαλλο χαρακτήρα που ενσαρκώνει!

Will Ferrell

Ακολουθούν 7 χαρακτηριστικές στιγμές του Ferrell με αφορμή την επικείμενη κυκλοφορία του "Anchorman 2" τον Δεκέμβριο (για το οποίο υπάρχουν φήμες ότι δεν έχει βρει επίσημη διανομή στην Ελλάδα!), σχεδόν δέκα χρόνια μετά την πρώτη ταινία, τις οποίες κάθε φίλος του θα πρέπει να τις τιμήσει - και με το παραπάνω:




Anchorman: The Legend Of Ron Burgundy (2004)1. Anchorman: The Legend Of Ron Burgundy (2004)

O διασημότερος και πιο επιτυχημένος τηλεοπτικός δημοσιογράφος ειδήσεων του San Francisco των 70s, μαζί με την τριμελή ομάδα του, έχει να αντιμετωπίσει την άνοδο της πρώτης αντίστοιχης γυναίκας τηλεοπτικής δημοσιογράφου ειδήσεων αλλά και τα κακόβουλα σχέδια των λοιπών καναλιών που βλέπουν την πλάτη του! Γεμάτο εξωφρενικά gangs, ανελέητη σάτιρα και cameos, η πρώτη και καλύτερη κατά πολλούς συνεργασία επί της οθόνης των McKay-Ferrell εκτόξευσε την φήμη και των δύο αλλά και σφράγισε το είδος της κωμωδίας που θα έκανε πάταγο στην Αμερική των 00s με το political incorrect αλλά παράλληλα a la Mel Brooks αλλοπρόσαλλο εξωφρενικό της χιούμορ!

Trailer



Step Brothers (2008)2. Step Brothers (2008)

Μαζί με τον John C. Reilly, έναν καταπληκτικό β'-ρολίστα και ακόμα καλύτερο κωμικό ταλέντο, δημιουργούν ένα αχτύπητο δίδυμο που αλληλεπιδρά εξαιρετικά στη μεγάλη οθόνη, στην δεύτερη συνεργασία τους σε ταινία του McKay η οποία αν και όχι το ίδιο ευρηματική με τις υπόλοιπες, πιθανότατα να είναι η περισσότερο αστεία καθώς σχεδόν ολόκληρη είναι μια συρραφή αυτοσχεδιασμών και κωμικών gags πάνω σε ένα σχηματικό στόρι των δύο 40-άρηδων με μυαλό 10-χρονου οι οποίοι έρχονται αντιμέτωποι ο ένας με τον άλλον όταν ο πατέρας του ενός και η μητέρα του άλλου αποφασίζουν να παντρευτούν. Μπόνους η εξαιρετική παρέλαση β' ρόλων με εξίσου αστεία κωμικά ιντερλούδια!

Trailer



Talladega Nights: The Ballad Of Ricky Bobby (2006)3. Talladega Nights: The Ballad Of Ricky Bobby (2006)

McKay, Ferrell, Reilly και μπόνους ο Sasha Baron Cohen σε μια ταινία για την άνοδο και πτώση και επάνοδο στο θρόνο του Nascar ενός ασόβαρου αλλά και πανηλίθιου οδηγού αγώνων! Ίσως η πιο υποτιμημένη από τις τέσσερις συνολικά ταινίες του δίδυμου McKay-Ferrell, κερδίζει πολλούς πόντους από την παρουσία-οδοστρωτήρα του Cohen, ξανά την εξαιρετική χημεία του διδύμου Ferrell-Reilly αλλά και άλλη μια φορά, τα εξωφρενικά αστεία και βλάσφημα αυτοσχεδιαστικά κρεσέντα των τριών πρωταγωνιστών! Επιπλέον για άλλη μια φορά οι β' χαρακτήρες δεν περνάνε απαρατήρητοι αλλά κλέβουν την παράσταση όταν τους δίνεται η ευκαιρία, ενώ ο Ferrell συνεχίζει να αναπαριστά έναν χαρακτήρα στα πρότυπα του Ron Burgundy, σε αντίθεση με το "Step Brothers" ή το "Other Guys"!

Trailer



Funny Or Die - The Landlord (2007)4. Funny Or Die - The Landlord (2007)

Η δίχρονη Pearl -κόρη του McKay- επισκέπτεται τον Will Ferrell ως ιδιοκτήτρια του σπιτιού του για να του κάνει έξωση! Ξεκαρδιστικό μικρού μήκους βιντεάκι το οποίο έσπασε κοντέρ όταν πρωτοκυκλοφόρησε στο internet και απέκτησε μια παρόμοια συνέχεια με τον τίτλο "Bad Cop, Baby Cop"!

Video



SNL - Don't Fear The Reaper (2012)5. SNL - Don't Fear The Reaper (2000)

Τα λόγια είναι λίγα για να περιγράψουν τον σουρεαλισμό και την γνήσια κωμική φλέβα των πρωταγωνιστών ενός από τα πιο αγαπημένα βίντεο του SNL:

Video



Semi Pro (2008)6. Semi Pro (2008)

Χωρίς τον McKay αλλά με τον Ferrell ελεύθερο να οργιάζει, το "Semi Pro" μπορεί να μην αγγίζει τα επίπεδα της συνεργασίας των δύο ανδρών αλλά ο Ferrell δημιουργεί ίσως την μοναδική περσόνα που θα μπορούσε να σταθεί δίπλα στον Ron Burgundy, τον Jackie Moon, δαιμόνιο επιχειρηματία-προπονητή-παίκτη-διαφημιστή-ότι άλλο μπορεί να κατεβάσει το μυαλό μικρής και άσημης ομάδας μπάσκετ στα 70s, στην πορεία της προς την κορυφή! Ξεκαρδιστικό ανά στιγμές, εξίσου βλάσφημο και σατιρικό όπως η υπόλοιπη φιλμογραφία του Ferrell, μια ταινία που δεν έλαβε την αναγνώριση που της άξιζε αλλά απέκτησε δυνατό cult status στην πορεία, σίγουρα από τις πιο αστείες και ευφάνταστες εμφανίσεις του Ferrell!

Trailer



The Other Guys (2010)7. The Other Guys (2010)

Τελευταία συνεργασία με τον McKay (πριν το φετινό comeback με το "Anchorman 2"), παρωδία των απανταχού buddy cop movies με ξανά ένα τρομερό δέσιμο μεταξύ Ferrell και του νεοφώτιστου στο είδος Mark Wahlberg και ένα εξαιρετικά προσεγμένο σενάριο -ίσως το πιο έντονα σατυρικό και καλοδουλεμένο του διδύμου- το οποίο σατιρίζει όχι μόνο το είδος αλλά και την γενικότερη οικονομική κρίση με απόλυτα πετυχημένο και ριζοσπαστικό τρόπο! Μπόνους το εξωφρενικό cameo των S. Jackson και D. Johnson -The Rock- η σέξυ αλλά και πολύ πετυχημένη από κωμικής απόψεως εμφάνισης της Eva Mendez, ο Μichael Keaton αλλά και ο πάντα ξεκαρδιστικός Steve Coogan!

Trailer
  • SHARE
  • TWEET