Underground Express #33 - Το ασύμμετρο τεύχος

Το αθέατο τρένο του Rocking σκαρώνει ένα ταξίδι κάθε μήνα, ανακαλύπτει τους καλύτερους νέους underground δίσκους και αλητεύει στις ομορφότερες πόλεις

Από τον Αντώνη Καλαμούτσο, 17/02/2022 @ 15:33

 "All the world's a stage". Ο μεσαιωνικός στίχος του Shakespeare γίνεται όλο και πιο επίκαιρος σε κάθε περαστικό αιώνα, πάντα όμως πέρα από τα λαμπερά φώτα και τις μεγάλες σκηνές, σε κακοφωτισμένα προβάδικα, σε μικρά υπόγεια και γκαράζ, σε κάθε γωνιά αυτής της τρελής σφαίρας, η μουσικη του αύριο παίζεται ήδη σήμερα.   

Το τρένο της φαντασίας μας που βαφτίσαμε Underground Express θα κάνει ένα ταξίδι κάθε μήνα προς κάθε πιθανό και απίθανο προορισμό με μόνο σκοπό να ανακαλύψει μουσικές χωρίς σύνορα και συμβάσεις, ρίχνοντας φευγαλέες ματιές στον πολιτισμό των πόλεων που επισκέπτεται.

Ταξίδι #33 - Φεβρουάριος 2022: Εδώ και ένα μήνα, τα περισσότερα από τα μέτρα της πανδημίας έχουν ήδη αρθεί, εδώ στην Ιρλανδία. Θα περίμενε κανείς ότι ο κόσμος θα γιόρταζε την επιστροφή σε αυτά που έλειψαν και εν μέρει αυτό συμβαίνει. Το τοπίο όμως αποκαλύπτει και το μούδιασμα των ανθρώπων, τα ζητήματα ψυχικής υγείας που κλήθηκε να αντιμετωπίσει μεγάλη μερίδα του πληθυσμού, την ανασφάλεια. Είναι η ώρα να σταθούμε πιο κοντά στους σιωπηλούς και να εμπνεύσουμε ξανά τους οικείους μας, καθώς ο παλιός κόσμος επανέρχεται αλλά αποκαλύπτει νέες συμμετρίες.

Και ποιος θα μιλήσει καλύτερα για συμμετρίες απ' ό,τι ο διαβήτης του William Blake στην κεντρική μας φωτό;

Η μουσική παραμένει πάντα όμως ασύμμετρη. Φτάνοντας σε ταξίδια τα χρόνια του Ιησού, το Express ξεκινάει από οικείες πατρίδες για να φτάσει στα υψίπεδα του Εκουαδόρ, στους θρύλους της Τεχεράνης και στο πιο οικουμενικό νησί πάνω στον πλανήτη. Ακούμε τα πάντα, από αυτοσχεδιαστικό djent ως hip-hop, βρίσκουμε έναν περσικό δαίμονα στο άλμπουμ του μήνα, μιλάμε gaelic και creolese. Καλώς ήρθατε στη χρονιά της Τίγρης.


Στάση 1η: Cork, Ιρλανδία
Καλλιτέχνης: Corr Mhóna
Άλμπουμ: Abhainn
Είδος: Black metal
Εταιρεία: Self-released
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 04-01-2022
Bandcamp
YouTube

Corr Mhóna - Abhainn

Από την καρδιά του ιρλανδικού underground αναδύονται οι Corr Mhóna, σχήμα που υφίσταται από το 2008 αλλά κυκλοφορεί μόλις το δεύτερο full length του. Στο δρόμο που χάραξαν οι πρώιμοι Primordial, οι Corr Mhóna είναι ένα μελωδικό black metal σχήμα με ξεκάθαρες υμνικές κι επικές διαθέσεις, με κάποια doom και death metal στοιχεία να μπαίνουν στιγμιαία στην εξίσωση. Τα συχνά καθαρά φωνητικά ενισχύουν το επικό feeling, το γεγονός δε ότι τραγουδάνε αποκλειστικά στην αρχαία ιρλανδική γλώσσα προσδίδει μια εσωστρέφεια αλλά κι έναν χαρακτήρα προφορικότητας στη μουσική τους. Δεν θα σου αλλάξει τη ζωή αλλά θα σου προσφέρει ένα άκουσμα που έχει αλήθεια, δύναμη, καρδιά κι αφοσίωση σε διαχρονικά ιδεώδη. Αν σου αρέσει η τοπική χροιά που διαθέτουν γκρουπ όπως οι Rotting Christ ή οι Primordial, δοκίμασε τους.

Corr Mhóna

• Το δυτικό Cork στα νότια της Ιρλανδίας είναι η περιοχή με τις ωραιότερες παραλίες στο νησί. Γενικότερα, το Cork είναι ο νομός που οι περισσότεροι Ιρλανδοί θα ήθελαν να ζουν. Αυτό τον κάνει μάλλον και τη νο1 πρόταση για όποιον θέλει να μετακομίσει στο Σμαραγδένιο νησί. (Η πόλη που ζω εγώ είναι ακόμα ωραιότερη αλλά ας το κρατήσουμε μεταξύ μας).

• Μόλις τον προηγούμενο μήνα η ιρλανδική γλώσσα (irish gaelic) αναγνωρίστηκε ως επίσημη ευρωπαϊκή γλώσσα από την ΕΕ.

• Πετύχαμε one man band από τη Νέα Ζηλανδία με άλμπουμ για τον Μεγάλο Λιμό της Ιρλανδίας και τίτλο στα gaelic: Το "An Gorta Mor" των Olde Throne.

• Η χρονιά ξεκίνησε με τα βλέμματα στο νησί να στρέφονται στο ωραιότατο rock n roll των Silverbacks. Παρακαλώ.


Στάση 2η: Αθήνα, Ελλάδα
Καλλιτέχνης: Kvolt
Άλμπουμ: Induction
Είδος: Djent/Improvisation
Εταιρεία: Self-released
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 07-01-2022
Bandcamp
YouTube

Kvolt - Induction

Djent και αυτοσχεδιασμός; Πάρτε τώρα τα λεφτά μου! Οι Kvolt είναι ένα εξωφρενικά ορμητικό σχήμα δύο ατόμων - ένας κιθαρίστας κι ένας ντράμερ - που δημιουργούν έναν ασυναγώνιστο ηχητικό όλεθρο, αυτοσχεδιαστικό κι εξ ολοκλήρου ζωντανά ηχογραφημένο. Οι ριφάρες εκτοξεύονται κατά ριπάς και τα grooves παίρνουν κεφάλια, με αυτούς τους mid-tempo ρυθμούς να φαίνεται ότι αποτελούν τον απόλυτο αυτοσκοπό της μουσικής τους. Αυτό το ντεμπούτο EP αποτελείται από την ομώνυμη σύνθεση σε τέσσερις μέρη και το ξύλο που πέφτει είναι χωρίς προηγούμενο. Αν αγαπάτε τους Meshuggah και οτιδήποτε djent, ανακαλύψτε τους Kvolt κι ευχαριστηθείτε τον όγκο και τον ρυθμό! Εύγε στα παλικάρια.

• Συμβαίνουν πράγματα στην ελληνική σκηνή:

• Πολλά υποσχόμενο το ‘'Outcast'' EP των Negative Contrast και το μεταλλικό alt-rock τους.

• Για τις εξαιρετικές δουλειές των Μνήμα και Dysnerved θα σας τα πει κάποιος άλλος Ζαμπάρας αναλυτικότερα. Ότι κι αν πει, συμφωνώ.

• Απομένουν λίγες μέρες για το νέο άλμπουμ των Naxatras, μιαμ μιαμ!

• Και περάστε και μια βόλτα από τη νέα κομματάρα των One Step From The Edge.


Στάση 3η: Washington, ΗΠΑ
Καλλιτέχνης: Swamp Lantern
Άλμπουμ: The Lord Is With Us
Είδος: Doom
Εταιρεία: Self-released
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 10-01-2022
Bandcamp
YouTube

Swamp Lantern - The Lord Is With Us

Μίλησα για όγκο; Με το που σκάσει το πρώτο riff του "Blood Oath (On Pebble Beach)" θα νιώσεις το βάρος δέκα ελεφάντων στο στέρνο σου. Ναι, υπάρχει φως στα σκοτάδια αυτού του βάλτου - τρομερά εύστοχο το όνομα τους - και οι Swamp Lantern έρχονται με φόρα μεγάλης μπάντας να διεκδικήσουν doom δάφνες. Κάποιες ψυχεδελικές και προοδευτικές πινελιές κρίνονται ως επιτυχημένες, η μελωδία συνυπάρχει με την αλητεία, τα φωνητικά είναι επικά χωρίς όμως γελοιότητες κι όταν τα riffs φοράνε ένα blackened ένδυμα το πράγμα σοβαρεύει. Το "The Lord Is With Us" έχει επίσης φανταστική παραγωγή κι εξώφυλλο, προφέροντας μια συνολικά σούπερ πρόταση και ναι, νομίζω πως οι doomsters που θα το ανακαλύψουν θα στήσουν άγριο χορό. (Οι γραμμές αυτές γράφτηκαν πριν την εξαιρετική κριτική του ακόμα πιο εξαιρετικού Πάνου Ζαρκαδούλα, σας παραπέμπω εκεί για αναλυτική παρουσίαση).

Swamp Lantern

• Καιρό είχαμε να έρθουμε στην πολιτεία Washington και να καταθέσουμε τα σέβη μας στην πατρίδα του grunge, των Queensryche και της καλύτερης αμιγώς heavy metal μπάντας όλων των εποχών, των Nevermore.

• Έχουμε στο μυαλό μας την Washington ως έντονη φοιτητούπολη με ισχυρή βιομηχανία. Αυτό που ίσως αγνοούμε είναι ότι θεωρείται μία από τις πιο ήρεμες και προοδευτικά δημοκρατικές περιοχές των ΗΠΑ. Έχει το δεύτερο υψηλότερο προσδόκιμο ζωής και τη χαμηλότερη ανεργία στη χώρα.

• Αν δεν είχε ονομαστεί Washington, θα είχε πάρει το όνομα Tacoma. Η απόφαση πάρθηκε στα τέλη του 19ου αιώνα.

• Από τις άπειρες μουσικές που βρίσκουμε πάντα στις ΗΠΑ, αυτό τον μήνα σκαλώσαμε με τη noir-folk της Eve Adams και την avant-folk των The Modern Folk.


Στάση 4η: Quito, Εκουαδόρ
Καλλιτέχνης: Don Bolo
Άλμπουμ: Bahamut
Είδος: Experimental rock
Εταιρεία: Self-released
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 14-01-2022
Bandcamp

Dan Bolo - Bahamut

Σταμάτα ότι κάνεις κι άκου: κάτι τύποι που έπαιζαν punk στους δρόμους του Quito είπαν να φτιάξουν γκρουπ. Πέταξαν μέσα jazz παιξίματα, κάτι latin περάσματα, industrial αισθητική και γενικώς μία αύρα που θυμίζει τον γνωστό κύριο Bungle και ιδού οι Don Bolo. Μιλάμε για ένα θεότρελο άλμπουμ που διατηρεί το fun του παρά τον πειραματισμό του όλου εγχειρήματος, ένα άλμπουμ ξεσηκωτικό, πανέξυπνο, ενεργητικό και με έντονη προσωπική σφραγίδα. Άλμπουμ του μήνα για αυτό το Express, διότι κάποια πράγματα και κάποιοι καλλιτέχνες αφήνουν ένα ανεξίτηλο αποτύπωμα στη μυστική ιστορία της rock μουσικής.

Dan Bolo

• Το Quito είναι η πρωτεύουσα του Εκουαδόρ. Είναι χτισμένο σε υψόμετρο τριών χιλιομέτρων (η δεύτερη σε υψόμετρο πρωτεύουσα στον κόσμο) και απέχει λίγα χιλιόμετρα από τη γραμμή του ισημερινού. Έχει γεωγραφικό πλάτος... 0 μοίρες.

• Το ιστορικό του κέντρο είναι το καλύτερα διατηρημένο κέντρο της αμερικανικής ηπείρου. Ήταν το πρώτο κέντρο - μαζί με της Βαρσοβίας - που ανακηρύχτηκε μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς από την Unesco. Όλα αυτά το 1978.

• Από την Αμερική στην Ασία: o Bahamut είναι τέρας-δαίμονας της περσικής μυθολογίας που από μεγάλα βάθη ροκανίζει τον άξονα της γης. Απειλεί δηλαδή την κοσμική τάξη. Εξαιρετικός τίτλος δίσκου πειραματικής μπάντας!


Στάση 5η: Brussels, Βέλγιο
Καλλιτέχνης: Black Flower
Άλμπουμ: Magma
Είδος: Hybrid jazz
Εταιρεία: Sdban
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 28-01-2022
Bandcamp
YouTube

Black Flower - Magma

Μάλλον οι Black Flower βρίσκονται στο Βέλγιο από κάποιο κοσμικό λάθος, η φάση φωνάζει "modern jazz σκηνή του Λονδίνου" από χιλιόμετρα. Η υβριδική τους jazz έχει ethiopiques και afro παιχνιδίσματα, dub ρυθμούς, μαζί με τη συνεχή υπόνοια κόλπων παρμένα από την electronica. Πρόκειται συνολικά για μια εξαιρετική δουλειά, τρομερά καλλιεργημένη που δεν έχει πολλά να ζηλέψει από πολύ καταξιωμένα βρετανικά σχήματα. Στα συν τους ο ήχος τους που διατηρεί μια ευγένεια, το φλάουτο που σαρώνει, οι εξαιρετικά έξυπνες δομές των τραγουδιών. Στοιχηματίζω ότι βρίσκονται στο κατώφλι του underground κι ότι σύντομα θα έχουν ένα καλό όνομα στη σκηνή.

Black Flower

• Θα περίμενε κανείς από την άτυπη «πρωτεύουσα της Ευρώπης» να είναι πολυπληθέστερη, κι όμως ο πληθυσμός των Βρυξελλών είναι κάπου 200.000 κάτοικοι. Βέβαια, από μουσεία, παλάτια, πλατείες και αγάλματα έχει να φαν' κι οι κότες.

• Στις Βρυξέλλες ζουν περίπου 2,000 Έλληνες. Αυτός ο αριθμός τους τοποθετεί κοντά στο top 5 των μεταναστών στην πόλη.

• Με μεγάλη παράδοση στο post-rock, ακούσαμε ένα ακόμα καλό βελγικό σχήμα αυτού του στυλ τον μήνα που πέρασε: Endless Dive το γκρουπ, ‘'A Brief History Of A Kind Human'' το άλμπουμ.


Στάση 6η: Tehran, Ιράν
Καλλιτέχνης: Xerxes The Dark
Άλμπουμ: The Rise of AI
Είδος: Dark ambient/Post-industrial
Εταιρεία: Zal Records
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 28-01-2022
Bandcamp
YouTube

Xerxes The Dark - The Rise of AI

Αν τίτλος κι εξώφυλλο σου φέρνουν κάτι από τη μυθολογία του Matrix, κατάλαβες σωστά. Και τώρα που το Resurrections σε απογοήτευσε, μπορείς να ανταμειφθείς απο την εντυπωσιακή νέα δουλειά του Ιρανού καλλιτέχνη Morego Dimmer που, ως Xerxes The Dark έχει χτίσει ένα αξιοσέβαστο underground όνομα. Κινούμενος σε όλη την απόσταση που χωρίζει και ενώνει την dark ambient με το industrial metal, το "The Rise Of AI" είναι ένα concept άλμπουμ που δεν θυσιάζει ούτε στιγμή την αφηγηματικότητα του για την πειθώ και την αμεσότητα που χτίζουν οι μηχανικοί του εφιάλτες. Θαυμάσιο, σκοτεινό, προσιτό, φωσφοριζέ!

Xerxes The Dark

• Να ‘μαστε λοιπόν στη μεγάλη Τεχεράνη, την πρωτεύουσα του Ιράν, μία από τις πιο θρυλικές πόλεις της Δυτικής Ασίας.

• Αντί να μιλήσουμε για το ένδοξο παρελθόν, ας μιλήσουμε για το ζοφερό παρόν. Η Τεχεράνη είναι από τις πιο μολυσμένες πόλεις του κόσμου. Εδώ και 15 χρόνια υπάρχουν σχέδια μετακόμισης της πόλης!

• Πρωτοστατεί στον τομέα της φουτουριστικής αρχιτεκτονικής, με μερικά από τα πιο σύγχρονα κτίρια στον κόσμο.


Ένα τραγούδι για τον Φλεβάρη

Chalk Hands - Les Jours Passent Et Ne Me Ressemblement Pas
Brighton, Ηνωμένο Βασίλειο

Να σου πω, με το screamo έχω μια παράξενη σχέση και δεν είμαι καθόλου σίγουρος αν αυτό που ακούω εδώ είναι περισσότερο screamo ή post-hardcore. Αυτό που ξέρω είναι ότι θερίζει. Τα 2,5 λεπτά αυτού του τραγουδιού είναι πάρα πολύ λίγα για να ευχαριστηθείς τη δύναμη και τη φωτιά που μοιάζει να διαθέτει αυτή η μπάντα, είναι αρκετά όμως για να χτίσουν μια μεγάλη υπόσχεση. Θα μετράμε τις μέρες μέχρι τις 18 Μαρτίου, τη μέρα δηλαδή που οι Chalk Hands θα κυκλοφορήσουν το ντεμπούτο τους, προσδοκώντας ένα άλμπουμ που θα μας πάρει και θα μας σηκώσει με την περίτεχνη λύπη του.


Ο εξωτικός προορισμός του μήνα

Λίγα μέρη πάνω στον κόσμο με εξιτάρουν και με γοητεύουν όσο το νησί Réunion στον Ινδικό Ωκεανό: δεν πρόκειται απλώς για γαλλική κτήση αλλά ανήκει στη Γαλλία και διοικητικά, κάνοντας αυτό το μέρος να αποτελεί μέρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης! Έχει ηφαίστεια, κοραλλιογενείς υφάλους, τροπικές παραλίες, καταρράκτες κι ένα εκατομμύριο τυχερούς κατοίκους οι οποίοι είναι περήφανοι τόσο για την Creole όσο και τη γαλλική τους κληρονομιά, προβάλλοντας μια εικόνα οικουμενικότητας και παγκοσμιότητας για τον παραδεισένιο αυτόν τόπο. Μας ταξίδεψε νοερά σε αυτό τον τόπο το "Éclat" της Labelle, ένα όμορφο έργο που συνδυάζει τις neoclassical αναζητήσεις του cello με την ambient και την τοπική παραδοσιακή μουσική. Μακάρι κάποτε να πατήσουν εκεί τα πόδια, κι ας ζαλιστούμε απο την ηδονή!


Pure Underground Love

Grand Invincible - West Bay Propane

Για όλα τα πράγματα υπάρχει η πρώτη φορά, και για πρώτη φορά τα ηχεία του Express θα παίξουν hip-hop! Οι Grand Invincible είναι οι Luke Sick και DJ Eons και παίζουν hip hop της Δυτικής Ακτής, με τα samples να έχουν μια ατμοσφαιρική, δραματική υφή και τις ρίμες να έρχονται περήφανες, σαρκαστικές αλλά με intellectual ύφος. Η Iron Lung θα κυκλοφορήσει μέσα στη χρονιά το δεύτερο άλμπουμ τους, αυτό είναι ένα δείγμα δύο εξαίρετων τραγουδιών και κυκλοφορεί σε κασέτα. Όποιος προλάβει δηλαδή...    

  • SHARE
  • TWEET