Οι προσωπικότητες των '10s: Devin Townsend

Από ημιπαράφρων metalhead, ανορίοτος prog γκουρού

Από τον Αντώνη Καλαμούτσο, 26/06/2020 @ 12:56

To Rocking.gr επέλεξε τις 10 σημαντικότερες προσωπικότητες της μουσικής των '10s και σας τις παρουσιάζει. Μπορείτε να βρείτε εδώ τα υπόλοιπα άρθρα του αφιερώματος σε μια λίστα που θα ανανεώνεται συνεχώς μέχρι να δημοσιευτούν όλα.

Η δεκαετία του 2010 ήταν η πρώτη της ενήλικης ζωής του Devin Townsend, η οποία ήταν εξ ολοκλήρου απαλλαγμένη από τα ναρκωτικά και το αλκοόλ. Το γεγονός αυτό μοιάζει να είναι ιδιαίτερα σημαντικό τόσο για την ποιότητα, όσο και για την καθαρή ποσότητα της δουλειάς του. Ας μετρήσουμε: πέντε studio άλμπουμ με τους Devin Townsend Project ("Deconstruction", '’Ghost’’, "Epicloud", "Z2", "Transcendence"), ένα ως Casualties Of Cool, ένα ως Devin Townsend ("Empath") και, συνολικά, τέσσερις live DVD κυκλοφορίες ("Unplugged", "By A Thread", "The Retinal Circus" και "Ocean Machine: Live At Plovdiv"). Με ένα σημαντικό ακροατήριο να τον ακολουθεί σταθερά όλα αυτά τα χρόνια, κατάφερε αξιοσημείωτες πωλήσεις (με μεγαλύτερες μάλλον του "Epicloud" που βρήκε θέση στα charts αρκετών χωρών) αλλά και μεγάλη κριτική αποδοχή. Αν προσθέσουμε και τη συγγραφή του βιβλίου του ("Only Half Way There"), συνειδητοποιεί κανείς ότι μιλάμε για μια υπερπαραγωγική δεκαετία.

Αν και μερικοί από τους παλιότερους οπαδούς του δεν βρίσκουν σε κάποια από αυτά τα άλμπουμ την αίγλη του παρελθόντος, είναι γεγονός ότι ο Devin ισχυροποίησε τη θέση του ως ένας από τους leader του σύγχρονου progressive metal/rock. Διευρύνοντας κατά πολύ τα εκφραστικά και μουσικά του όρια, τόλμησε να κυκλοφορήσει δουλειές σε αναπάντεχα στυλ (metal, country, ambient, κοκ), να κάνει τρομερές συνεργασίες και live projects, να αναζητήσει περαιτέρω τα όρια της φαντασίας του και, εν τέλει, να αρχίζει περισσότερο να μοιάζει με τον ανορίοτο prog γκουρού παρά με τον ημιπαράφρονα metalhead. Ακόμα πιο σημαντικό στοιχείο αποτέλεσε ότι ο Devin έβαλε για τα καλά στην κουβέντα την ψυχική υγεία.

Στην τελευταία εκ των συνεντεύξεων που κάναμε με τον Devin μέσα στη δεκαετία, η απομαγνητοφώνηση δεν μπόρεσε να μεταφέρει τη βαρύτητα που δίνει, στη σημασία της συνεργασίας του με τον Mike Keneally: μια σχέση που τον ανάγκασε να επαναπροσδιορίσει τη σχέση του με τα μουσικά του οράματα και να συνειδητοποιήσει ότι ο μόνος κανόνας είναι ότι δεν υπάρχουν κανόνες. Άμεση συνέπεια ήταν η διάλυση των DTP - σχήμα στο οποίο είχε αρχίσει να αυτοεγκλωβίζεται - και η δημιουργία του "Empath", ενός δίσκου που συμπυκνώνει, ίσως για πρώτη φορά με τέτοια πληρότητα, όλα όσα πρεσβεύει ο Devin Townsend ως δημιουργός και ως άνθρωπος.

Γι αυτό και θεωρούμε το "Empath" ως το απόλυτο highlight του αυτής της δεκαετίας, και όχι μόνο για την απίθανη μουσική που εμπεριέχει. Ήταν η πρώτη στιγμή στον χρόνο που ο Devin μπόρεσε να απελευθερώσει τόσο πολύ τον εαυτό του και, ταυτόχρονα, να προσπαθήσει να «θεραπεύσει» και τον ακροατή του. Ήταν ίσως η πρώτη φορά στην καριέρα του, που το ταλέντο και τα βάσανα του Εγώ μπήκαν τόσο πολύ στην υπηρεσία του Εσείς. Όσοι είχαμε την τύχη να τον δούμε ζωντανά στη σχετική περιοδεία, μπορούμε να το επιβεβαιώσουμε απολύτως. Και παρά τα δεκάδες αξιόλογα έως εξαιρετικά τραγούδια αυτής της δεκαετίας, το "Why?" κωδικοποιεί καλύτερα αυτές τις κατακτήσεις.

Παραγωγικός, σεβαστός από άπαντες στον χώρο, με εξαιρετικές μουσικές κυκλοφορίες αλλά και με μια αυτογνωσία που του επιτρέπει να μπορεί πλέον να εμπνέει τους άλλους, ο Devin Townsend μοιάζει στο σήμερα ως μία από τις σημαντικότερες μορφές του progressive χώρου. Ένας εξερευνητικός δημιουργός που, νικώντας έναν-έναν τους δικούς του δαίμονες, ανοίγει το μονοπάτι και για τους υπόλοιπους. Περιμένοντας να δούμε ποια ταξίδια του επιφυλάσσει το μέλλον του, είναι σαν να περιμένουμε και τα δικά μας.

  • SHARE
  • TWEET