W.A.S.P.

The Last Command

Capitol (1985)
Από τον Θοδωρή Μηνιάτη, 22/07/2011
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;
Το 1984 ήταν μια κομβική χρονιά για το metal. Ήδη περίπου 5 χρόνια πριν η Αγγλία με το κίνημα του New Wave Of British Heavy Metal, με groups όπως οι Saxon, οι Iron Maiden και πάρα πολλοί άλλοι που δεν είχαν τη λαμπρή καριέρα αυτών των δύο, αλλά και μπάντες όπως οι Judas Priest ή και οι Black Sabbath, έδειχνε ότι θα κατείχε τα σκήπτρα της δημοσιότητας στο είδος. Από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, στην Αμερική, το κίνημα του metal είχε αρχίσει να ανεβαίνει. Μετέπειτα όλη η γη θα μιλούσε για group όπως οι Metallica, Slayer, Fates Warning, Sanctuary, Omen, Manowar και τόσους πολλούς άλλους κολοσσούς, ο καθένας στο είδος του, που αναρτώνται στη λίστα που κοσμεί το heavy metal μουσείο.

Μια ανερχομένη δύναμη στο κλασικού ύφους metal ήταν οι W.A.S.P., ένα από τα μεγαλύτερα συγκροτήματα που έχει αναδείξει η Αμερική. Η πρώτη δισκογραφική εμφάνιση τους το 1984 σόκαρε τους πάντες. Το όλο attitude αλλά και το όνομα τους παρέπεμπε σε κάτι διαβολικά σεξιστικό, που σαν απώτερο σκοπό είχε να διαπομπεύσει και να καταστρέψει οτιδήποτε μέχρι τότε ήταν ταμπού στην πουριτανική αμερικανική κοινωνία, κάτι που κατάφεραν. Η πρώτη τους δουλειά σε σύνολο 10 τραγουδιών έβγαλε 4 singles, δείγμα του υψηλού επιπέδου του άλμπουμ. Οι W.A.S.P. σιγά-σιγά είχαν αρχίσει να λατρεύονται σα θεοί...

Ένα χρόνο αργότερα ήρθε το δεύτερο χτύπημα. Αν το ομώνυμο "W.A.S.P." έσκασε σα βόμβα, το "The Last Command" διέλυσε τα όποια απομεινάρια υπήρχαν. 10 τραγούδια που δικαιολογούσαν απολύτως τη φήμη που είχε δημιουργηθεί όλο τον προηγούμενο χρόνο. Κομμάτια που αν μη τι άλλο σε καθήλωναν από το πρώτο δευτερόλεπτο. 10 συνθέσεις που σε έπιαναν από τα γεννητικά όργανα και δε στα αφήναν, αν δε φώναζες πανικόβλητος για βοήθεια. Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός, έλεγαν οι Αρχαίοι. Ίσως οι W.A.S.P. τους άκουσαν και έτσι το εναρκτήριο κομμάτι είναι το "Wild Child", κομμάτι που θα τραγουδούσαν και οι πέτρες αν είχαν στόμα και λαρύγγι. Το αν είναι γνωστό δε νομίζω να το αμφισβητεί κανείς. Άλλωστε, όταν σου διασκευάζουν ένα τραγούδι σημαίνει ότι είναι άκρως επιτυχημένο. Οι Susperia, Nokturnal Mortum, Crystal Viper και Nightwish είναι μερικοί που το έχουν διαμορφώσει, όπως εκείνοι νιώθουν καλύτερα. Ευτυχώς όμως και τα υπόλοιπα 9 κομμάτια είχαν να προφέρουν κάτι στον ακροατή. Η ηχητική αλητεία αλλά και ο απαράμιλλος τσαμπουκάς που είχαν και εξέπεμπαν τα "Blind In Texas", "Fistful Of Diamonds", "The Last Command", "Ballcrusher" και "Sex Drive" ήταν κάτι το μοναδικό και κάτι που έδωσε αυτό το χαρακτηριστικό ήχο του group. Οι W.A.S.P. είναι από τα λίγα συγκροτήματα που γράφουν τραγούδια που εκκρίνουν τόση ενέργεια και σου προκαλούν την εικόνα να καβαλάς τη μηχανή σου με ωραίες γυναικείες παρουσίες από πίσω, να κάνεις στάσεις για φαΐ και σεξ και μετά να οδηγείς πάλι προς το πουθενά, ακούγοντας μουσική σε ένταση.

Οι κύριοι Blackie Lawless και Chris Holmes, σε φωνητικά και κιθάρα αντίστοιχα, ιθύνοντες νόες της μπάντας, έγραφαν τραγούδια όπως τα "Cries In The Night", "Widowmaker" και "Jack Action" που σου σκίρτιζαν την καρδιά με τη μελωδία που απόπνεε από κάθε νότα. Βεβαίως, όλα αυτά θα ήταν διαφορετικά χωρίς την ανυπέρβλητη φιγούρα και προσωπικότητα του Blackie Lawless. Η φωνή του έχει μείνει χαρακτηριστική και ηχητικά αθάνατη στο χρόνο. Ο λυσσασμένος τρόπος που τραγουδάει σε ταξιδεύει, σε μαγεύει, σε γεμίζει θυμό για πολλά θέματα, αλλά παράλληλα μπορεί να σε γαληνεύσει. Είναι από τις λίγες φωνές που κατά τη διάρκεια  των τραγουδιών τα συναισθήματα ποικίλουν και μάχονται ποιό θα υπερισχύσει, χωρίς συγκεκριμένο αποτέλεσμα. Το "The Last Command" ήταν το άλμπουμ μετά την ολοκλήρωση του οποίου αποχώρησε ο κιθαρίστας Randy Piper. Όσο κράτησαν οι ηχογραφήσεις, αλλά και βάσει τελικού αποτελέσματος, μαζί και με τον Steve Riley στα drums έκαναν ένα από τα καλυτέρα line-up που έχει γνωρίσει το heavy metal. Στη ζωή τίποτα δεν είναι τυχαίο. Έτσι, ο παραγωγός Spencer Proffer, που έχει κάνει και την παραγωγή στο "Metal Health" των Quiet Riot, ευθύνεται για το πώς ακούγεται όλο το άλμπουμ. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Proffer είχε γράψει το "Running Wild In The Streets" μαζί με τους Kick Axe, αλλά δε μπήκε ποτέ σε άλμπουμ τους. Επίσης, ο κιθαρίστας των Quiet Riot, Carlos Cavazo, συμμετέχει στο δίσκο, κάνοντας δεύτερα φωνητικά. Όπως είναι κατανοητό, και οι δυο αυτές συμμετοχές έφεραν πολλά credits στο δίσκο αλλά και τη μπάντα, κάτι που σίγουρα άξιζε στο 1000%.

Το "The Last Command" έχει μείνει στην ιστορία και την έχει γράψει με χρυσά γράμματα. Αν όντως ήταν «Η Τελευταία Εντολή», αυτή σίγουρα θα έλεγε: «Ακούτε Heavy Metal» όπου είστε, όπως είστε και ό,τι κι αν κάνετε. Συνδέστε κάθε κίνηση ή εικόνα της καθημερινότητας σας με τη μουσική αυτή. Ζήστε σαν ένα "Wild Child", κάνοντας συνέχεια "Sex Drive" ή ό,τι άλλο θα σας κάνει να περάσετε καλά. Το "The Last Command" ήταν, είναι και θα είναι ένα από τα πιο αντιπροσωπευτικά δείγματα μεταλαμπάδευσης του metal και οι δημιουργοί του πολύ σύντομα θα έκαναν το όνομα του group από νάνο γίγαντα, κάτι που χαροποίησε εκατομμύρια οπαδών ανά τον κόσμο.
  • SHARE
  • TWEET