Συνέντευξη Deafheaven (George Clarke)

«Δεν με νοιάζει τι έχει να πει ο καθένας για τη μουσική μας, όμως μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι πηγάζει από ένα αυθεντικό και αγνό μέρος»

Από τον Πάνο Κατσούρη, 27/05/2014 @ 10:46
Μια μπάντα με έναν δίσκο «μεγαλύτερο» από το όνομά της. Ναι, κάπως έτσι θα μπορούσες να χαρακτηρίσεις τους Deafheaven και αυτό διότι το περσινό "Sunbather" μπόρεσε να τραβήξει το βλέμμα του «ευρύ κοινού» προς κάτι ακραίο και άγνωστο για τα αυτιά του. Ήταν οι διθυραμβικές κριτικές ή το ενδιαφέρον μπλέξιμο διαφορετικών ήχων συνάμα με το εξαίρετο αποτέλεσμα που τους βοήθησε να γκρεμίσουν τα τείχη του σκληρού ήχου; Ξεπουλήθηκαν ή είναι απλά ένα ακόμη προϊόν μιας συγκεκριμένης μουσικής υποκουλτούρας των καιρών μας; Λίγο πριν την εμφάνισή τους στην Ελλάδα, είχαμε την ευκαιρία να αραδιάσουμε ένα πλήθος ερωτήσεων στον George Clarke. Εμφανέστατα καταπονημένος από τις συνεχείς περιοδείες ή απλά με ένα ουδέτερο ύφος δεν μας άφησε να καταλάβουμε και πολλά!

Γεια, πώς είστε, πού σας βρίσκουμε; Eίστε σε περιοδεία ή κάνετε διάλειμμα αυτή την στιγμή;
Γεια, αυτή την στιγμή βρισκόμαστε σε περιοδεία, πιο συγκεκριμένα προετοιμαζόμαστε για περισσότερες «back to back» συναυλίες.

Αν ρίξει κανείς μια ματιά στις εμφανίσεις σας θα δει πως βρίσκεστε σε αρκετά «indie» φεστιβάλ. Πώς είναι αυτό για εσάς; Προτιμάτε καλύτερα τις μεμονωμένες μικρές συναυλίες;
Πάντα είναι προτιμότερο να παίζεις σε μεμονωμένες συναυλίες, αλλά και τα φεστιβάλ είναι διασκεδαστικά διότι έχεις την δυνατότητα να δεις μπάντες που διαφορετικά θα ήταν αδύνατο.

Κατά γενική ομολογία θα μπορούσε να ειπωθεί πως φτιάχνετε black metal δημιουργήματα, όμως πια με συστατικά που κάποιες φορές είναι έξω από αυτή την κατηγορία. Δεν είστε οι πρώτοι που το κάνουν παρόλα αυτά πως ακριβώς θα χαρακτηρίζατε τον ήχο σας;
Παίρνουμε ένα μείγμα από metal και μη metal στοιχεία και τα ενσωματώνουμε σε συναισθηματικά υποκινούμενα και έντονα κομμάτια.

Αυτό είναι το μέλλον της μουσικής; Δηλαδή να μπλέκονται όλο και περισσότερο και εν τέλει να συγγενεύουν ξένα είδη μεταξύ τους; Νομίζω πως γενικά το βλέπουμε συχνότερα σε σχέση με παλιότερα.
Πιστεύω πως ο κόσμος θα συνεχίσει να βρίσκει ομοιότητες μεταξύ διαφορετικών ειδών και να πειραματίζεται μπλέκοντας τα ακόμη περισσότερο.

Εμφανέστατα τα δημιουργήματά σας κοιτούν προς την metal κοινότητα, όμως κάποιοι μέσα από αυτή δηλώνουν πως τα εκλαμβάνουν ως ένα υβρίδιο που δεν έχει την πρέπουσα ουσία και σας παρουσιάζουν ως επιτηδευμένους. Βιάζονται να βγάλουν συμπεράσματα δίχως να σας γνωρίζουν ή απλά δεν μπορούν να κατανοήσουν το πως εξελίσσεται και αλλάζει γενικότερα η μουσική σήμερα; Πρόσφατα ο Wrest των Leviatahn και των Twilight μας είπε πως ένα μεγάλο μέρος της σημερινής αμερικανικής black metal σκηνής, καθώς τουλάχιστον στα δημοφιλή πράγματα, έχουμε καποια hipster / hardcore παιδάκια που αναμασούν τα ίδια πράγματα, βάζοντας περισσότερη προσπάθεια στα «τελετουργικά» παρα στη δημιουργία κάτι ενδιαφέροντος ηχητικά.
Νομίζω ότι εστιάζουμε πολύ περισσότερο στον ήχο μας από ό,τι στην «οπτική προσφορά». Δεν με νοιάζει τι έχει να πει ο καθένας για τη μουσική μας, όμως μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι πηγάζει από ένα αυθεντικό και αγνό μέρος.

Θέλετε το όνομα Deafheaven να σχετίζεται με την extreme metal σκηνή ή προτιμάτε να ακολουθείτε τον δικό σας δρόμο;
Συναναστρεφόμαστε με μπάντες και καλλιτέχνες από όλα τα «μουσικά κοινωνικά στρώματα». Δεν το βρίσκω απαραίτητο να κατατάξουμε τους εαυτούς μας σε έναν συγκεκριμένο χώρο.

Το περσινό σας άλμπουμ "Sunbather" είναι αναμφισβήτητα ένας πολύ καλός και μεγάλος δίσκος (βρισκόταν και στις 30 καλύτερες κυκλοφορίες του site μας). Αλήθεια όμως περιμένατε τέτοια αποδοχή κυρίως από οπαδούς που δεν είναι συνηθισμένοι στον ήχο σας; Δεν είναι λίγο παράξενο μέσα από αυτό το χάος μουσικής πλειάδας ο κόσμος εκτός της φάσης να καταλήξει σε ένα συγκεκριμένο όνομα; Mήπως κάτι τέτοιο ως ένα βαθμό οφείλεται και στο hype που μπορούν να δημιουργήσουν οι κριτικοί;
Σίγουρα ήταν μια έκπληξη και ναι, πιστεύω πως η αναγνώριση από τους κριτικούς μπορεί να επηρεάσει το ευρύ κοινό, μπορεί να το κάνει να στραφεί προς μια συγκεκριμένη μπάντα.

Τι άλλαξε σε εσάς μεταξύ των "Roads To Judah" και "Sunbather"; Στην Ελλάδα υπήρξε μια τεράστια αντίδραση για το άλμπουμ εν συγκρίσει με την προηγούμενη δουλειά σας. Ποιά ήταν η αντίδραση γενικά στην Αμερική και στο εξωτερικό;
Ήταν έντονη, σίγουρα είχε περισσότερο βάρος και ασχολήθηκε ιδιαίτερα ο κόσμος. Δεν είμαι σίγουρος για τον λόγο αλλά είμαι ευγνώμων για αυτό.

Όσον αφορά το «songwriting» υπάρχουν κάποιες επιρροές ή κάποια ερεθίσματα από προσωπικά βιώματα; Κάποιες μη μουσικές επιρροές όσον αφορά την δημιουργία του "Sunbather" γενικότερα; Ιδεολογικές ή διάθεσης;
Στιχουργικά όλο το Sunbather προέρχεται από προσωπικά βιώματα. Πέρα από αυτό η λογοτεχνία και γενικά οι τέχνες επηρεάζουν αυτό που κάνουμε.

Πιστεύεις πως είναι σημαντικό για αυτούς που ακούν τη μουσική σας να καταλαβαίνουν τι πραγματικά θέλει να πει; Κάτι τέτοιο είναι ιδιαίτερα εφικτό;
Παρ' όλο που δεν είναι κάτι το απαραίτητο, σίγουρα ενισχύει την εμπειρία της ακρόασης και συμβάλει σε μια σωστότερη κατανόηση του έργου μας από τον ακροατή.

Στον τελευταίο δίσκο σας ήσασταν δύο-τρία άτομα, λόγω της περιοδείας η οικογένεια Deafheaven έχει μεγαλώσει, αυτό το line-up θα παραμείνει και αν ναι κάτι τέτοιο μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω αλλαγή του ήχου σας;
Ναι, πια έχουμε μια πλήρη σύνθεση και είμαι βέβαιος πως θα επηρεάσει τον ήχο μας με έναν νέο τρόπο.

Ο τελευταίος χρόνος πρέπει να ήταν πολύ έντονος για εσάς σε επίπεδο μπάντας. Στην υπόλοιπη ζωή σας πόσο σας επηρέασε αυτό;
Την έκανε περισσότερο συναρπαστική αλλά και κουραστική λόγω αυτής της έντονης απασχόλησης.

Πέρα από την μουσική, τι λατρεύεις να κάνεις;
Να χαλαρώνω, να διαβάζω και κυρίως να μην σκέφτομαι την μπάντα.

Αυτό ήταν. Ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας, σας περιμένουμε στην Ελλάδα.
Το περιμένουμε και εμείς!
  • SHARE
  • TWEET