Metallica

Kill 'Em All

Megaforce (1983)
05/06/2007
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;

Την ιστορία της εισόδου των Metallica στο χώρο της bay area την ξέρετε πάνω κάτω. Η κατάσταση ήταν λίγο «χύμα», με διάφορα μέλη να έχουν αλλάξει κατά τα πρώτα χρόνια της μπάντας, τον Dave Mustaine να απολύεται από το γκρουπ, και τους Metallica σύσσωμους να μετακομίζουν στο San Francisco για χατίρι της τεράστιας πλέον μορφής του Cliff Burton.

Το "Kill ‘Em All" είναι άνετα μέσα στα μεγαλύτερα thrash μνημεία, αν όχι στην κορυφή όλων αυτών. Σημάδεψε μία ολόκληρη εποχή και ήταν το ξεκίνημα μίας λαμπρής πορείας για τους Metallica. Αν το καλοσκεφτείτε, η όλη ουσία του περιγράφεται στην πρώτη λέξη του "Hit The Lights", και γενικά στην όλη εισαγωγή του κομματιού. Το CD (ή βινύλιο αν προτιμάτε) περιστρέφεται στο στέρεο και οι πρώτοι ήχοι ακούγονται από τα ηχεία: Σαματάς και πανικός, με τον James να βγάζει μία κραυγή που μυρίζει bay area από χιλιόμετρα μακριά. Αυτή η κραυγή για μένα είναι το νόημα του δίσκου: Πώρωση, ταχύτητα, thrash metal. Οι Metallica του “Kill ‘Em All” δεν ήταν ούτε σοφιστές, ούτε ψαγμένοι διανοούμενοι. Ήταν μία παρέα από thrashers που μία μέρα μπήκαν στο studio για να τα σπάσουν όλα…και κατέληξαν να γίνουν η μεγαλύτερη μπάντα του πλανήτη.

Ό,τι και να πω για αυτό το έπος θα είναι λίγο. Να πω για τα κοφτερά riffs του "The Four Horsemen"; Για το «speedάτο», γεμάτο πώρωση "Motorbreath"; Για τα γεμάτα «γκάζια» των "Whiplash" και "Metal Militia"; Δε συνεχίζω, καθώς αν το κάνω θα καταλήξω στο να αναφέρω όλα τα κομμάτια του δίσκου...

Το "Kill ‘Em All" είναι μάλλον το αγαπημένο μου album των Metallica. Το feeling που μου βγάζει είναι ότι αποτελεί τον πιο true δίσκο τους, ότι πίστευαν σε αυτόν με όλη τους την ψυχή. Μόνο και μόνο από τη φωνή του James στην ηχογράφηση μπορείς να το καταλάβεις. Το παίξιμο και η παραγωγή του δίνουν έναν old-school ήχο, ο οποίος είναι ιδανικός, δεδομένου του ύφους των κομματιών. Η εικόνα που φέρνει κατά νου: 80ίλα, jamming με τρελό headbanging, και μπύρες…πολλές μπύρες!

Σε κάποιους ίσως ακούγομαι γραφικός. Σε άλλους ρομαντικός. Το θέμα όμως είναι το μνημείο που βρίσκεται στο στέρεό μου αυτή τη στιγμή, και αν και έχει περάσει τόσος καιρός, ανάθεμά με, το γουστάρω το ίδιο ή και πιο πολύ από την πρώτη φορά που το έβαλα στο ρημάδι να το ακούσω. Οι διαχρονικοί δίσκοι μένουν για πάντα στη καρδιά μας και το “Kill ‘Em All” σίγουρα μπήκε εύκολα στη δική μου.

"We’ll never stop, we’ll never quit, cause we’re Metallica". Σας θυμίζει κάτι αυτή η φράση; Οι Metallica το έλεγαν από τον πρώτο κιόλας δίσκο. Οι Four Horsemen ξεκίνησαν την πορεία τους και ο κόσμος τους περιμένει. "With the four Horsemen ride, or choose your fate and die" όπως έλεγαν κι οι ίδιοι…

Τρεις λόγοι που θεωρώ το "Kill ‘Em All" σημαντικό για την ιστορία των Metallica:

1.Ήταν αναμφισβήτητα ένα από τα σημαντικότερα και σπουδαιότερα ντεμπούτα της thrash metal ιστορίας. Χάρη σε αυτό οι Metallica από νωρίς έγιναν μία σημαντική δύναμη στο χάρτη.

2.Είναι δίχως αμφιβολία ο πιο ωμός δίσκος τους. Περιέχει αυτό το feeling σε συντριπτικά μεγαλύτερο ποσοστό από τις άλλες τους κυκλοφορίες.

3.Κατά κάποιο τρόπο, καθορίζει την έννοια του "thrash", τουλάχιστον για μένα. Από το πρώτο του λεπτό ως το τελευταίο, είναι πιστό στον όρο. Δείτε το εξώφυλλο. Δείτε τον τίτλο. "Kill ‘Em All". Αυτό τα λέει όλα πιστεύω…

  • SHARE
  • TWEET