Pink Floyd

Pulse

EMI (2006)
Από τον Κωστή Αγραφιώτη, 23/09/2006
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;

Μετά από αρκετό καιρό αναμονής και αλλεπάλληλων αναβολών στην ημερομηνία της κυκλοφορίας του, το dvd του "Pulse" είναι επιτέλους πραγματικότητα. Τι είναι το "Pulse"; Με λίγα λόγια, μία εκ των δέκα συναυλιών που έδωσαν οι Floyd τον Οκτώβριο του '94 στο Earls Court του Λονδίνου κατά τη διάρκεια της τελευταίας (μέχρι στιγμής; Μπα... μάλλον της τελευταίας οριστικά) περιοδείας τους για την προώθηση της επίσης τελευταίας (βλ. παραπάνω παρένθεση!) δισκογραφικής τους δουλειάς.

Το συναυλιακό μέρος του dvd είχε κυκλοφορήσει πριν αρκετά χρόνια σε βιντεοκασέτα, ενώ μέχρι πρότινος μπορούσε κανείς σχετικά εύκολα να βρει το συγκεκριμένο μέρος σε διάφορα πειρατικά dvd. Πριν καμιά δεκαριά χρόνια μάλιστα τη συναυλία είχε μεταδώσει και η ΕΤ1!

Όπως συνηθίζεται στις επανακυκλοφορίες VHS σε dvd, και σύμφωνα με την παράδοση των Floyd που θέλει κάθε επίσημη κυκλοφορία τους να προσφέρει τη μέγιστη δυνατή ποιότητα, το dvd παρέχει σαφώς βελτιωμένη εικόνα και ήχο από τις προηγηθείσες κυκλοφορίες ενώ το bonus υλικό δε θα μπορούσε να λείψει. Όσον αφορά τον ήχο, πέραν του stereo υπάρχουν δύο επιπλέον επιλογές: 5.1 Dolby Digital στα 448 Kbps και η αντίστοιχη στα 640 Kbps! Από την άλλη, το bonus υλικό περιλαμβάνει μεταξύ άλλων: video clips, καλοτραβηγμένα bootleg videos, τα video που προβάλλονταν από τη γιγαντοοθόνη κατά τη διάρκεια των κομματιών, video τραβηγμένα στα παρασκήνια από τους roadies, cover art από διάφορους δίσκους των Floyd και τα προσχέδια της σκηνής!

Σε ότι έχει να κάνει με το συγκρότημα και τη συναυλία καθεαυτή: Απόντος του Roger Waters (ο οποίος είχε αποχωρήσει 10 χρόνια πριν), οι Floyd, συνοδευόμενοι από μία πλειάδα εξαιρετικών μουσικών, επιλέγουν να ακολουθήσουν το δρόμο των μεγάλων αλλά και συνάμα πιο «εύπεπτων» επιτυχιών τους, παραμελώντας σχεδόν ολοκληρωτικά τις ψυχεδελικές και πιο progressive στιγμές τους. Χαρακτηριστικό είναι πως από την προ-"The Dark Side Of The Moon" περίοδο ακούγεται μόνο το "One Of These Days" - όχι τυχαία μια από τις κορυφαίες στιγμές του dvd.

Η συναυλία χωρίζεται σε δύο μέρη: Στο μεν πρώτο, πέραν 3 εξαιρέσεων, ακούγονται τραγούδια από τους δύο δίσκους των Floyd της μετά-Waters εποχής (δηλαδή από το μέτριο "A Momentary Lapse Of Reason" και το εξαιρετικό -κατά την άποψή μου- "The Division Bell"), ενώ στο δεύτερο (η αξία του οποίου είναι τόσο μεγάλη που θα μπορούσε να αποτελέσει και αυτόνομη κυκλοφορία) έχουμε την απόδοση ολόκληρου του "The Dark Side Of The Moon" με το encore των αιώνιων "Wish You Where Here", "Comfortably Numb" (το αγαπημένο μου τραγούδι...) και ενός πραγματικά «δαιμονισμένου» "Run Like Hell".

Το άκουσμα των εκτελέσεων (και κυρίως το άκουσμα της κιθάρας του Gilmour), σε συνδυασμό με το εντυπωσιακό σκηνικό, τα λέιζερ και τις εμπνευσμένες συνοδευτικές εικόνες της γιγαντοοθόνης (δημιουργημένες υπό την καλλιτεχνική επίβλεψη του σπουδαίου Storm Thorgerson), οδηγεί σε μία μόνο σκέψη: «αχ και να ήμουνα εκεί!». Έχω την αίσθηση πως μία συναυλία των Floyd είναι πολύ δύσκολο να αποδοθεί μέσα από μία τηλεόραση και μερικά ηχεία. Έτσι, μέσω του "Pulse" παίρνεις μία μικρή μεν, σημαντική δε ιδέα της όλης μαγείας - εμπειρίας του να βλέπεις αυτό το συγκρότημα ζωντανά.

Συνιστάται ανεπιφύλακτα, πέραν εννοείται των οπαδών του group, σε κάθε μουσικόφιλο και κυρίως σε αυτούς που δεν είχαν μέχρι στιγμής σχέση με το συγκρότημα, μιας και το συγκεκριμένο live είναι ένας «εύκολος» και «άμεσος» τρόπος για να μπει κανείς στο μαγικό κόσμο της μουσικής των Pink Floyd.

  • SHARE
  • TWEET