Megadeth

Rust In Peace Live

Shout! Records (2010)
Από τον Βαγγέλη Ευαγγελάτο, 30/09/2010
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;
Rust In Peace 20th Anniversary Tour. Η πρόσφατη περιοδεία των Megadeth στη Βόρεια Αμερική ήταν σίγουρα κάτι το ξεχωριστό. Και πώς να μην ήταν άλλωστε, όταν είχε ως κεντρικό της θέμα έναν από τους πιο επιτυχημένους και αγαπημένους δίσκους του heavy metal; Το "Rust In Peace" στην ολότητά του δυστυχώς δεν είχαμε το προνόμιο να το απολαύσουμε στη χώρα μας. Η οπτικοποίησή του όμως, μέσω του "Rust In Peace Live" DVD, μας δίνει την ευκαιρία να μεταφερθούμε για 74 λεπτά στο κλίμα του.

«You all know why we're here, right? Here we go!», είναι η εισαγωγική ατάκα του Mustaine, και η μάχη ξεκινά. Η επόμενη στιγμή που θα απευθυνθεί στο κοινό του Hollywood Palladium θα έρθει μετά από 42 λεπτά. Έτσι απλά, χύμα και χωρίς πολλά-πολλά, οι Megadeth δίνουν ένα show που επικεντρώνεται στη μουσική τους και μόνο. Χωρίς τρελά σκηνικά, χωρίς φωτιές, καπνούς και λοιπά εφετζιλίκια. Μόνο οι τέσσερις της μπάντας και η μουσική τους.

Η συναυλία της 31ης Μαρτίου είναι διαθέσιμη σε τρία format: CD, DVD και Blue-Ray. Η παρούσα κριτική ασχολείται με τα δύο πρώτα. Το DVD, σκηνοθετημένο από τον Kerry Asmussen, αποτυπώνει ένα -κατά τα φαινόμενα- αψεγάδιαστο και πολύ ενεργητικό live. Οι «νέοι» Chris Broderick και Shawn Drover έχουν πλέον γίνει ένα με τη μπάντα και ο επαναπατρισθείς David Ellefson εκμηδενίζει μονομιάς τα οχτώ χρόνια απουσίας του. Το συγκρότημα εκτελεί το ιστορικό album με πάθος και χειρουργική ακρίβεια. Φυσικά ο συναισθηματικός παράγοντας παίζει κι αυτός τον ρόλο του, και -πιστέψτε με- το να βλέπεις ζωντανά το "Five Magics", το "Poison Was The Cure" ή το "Lucretia" δεν είναι κάτι που μπορεί να περιγραφεί εύκολα. Το drum kit «εποχής» του Drover με τα ραδιενεργά σύμβολα στις κάσες, η custom RIP flying V κιθάρα του Mustaine και ο Vic Rattlehead με την κλασική πόζα του εξωφύλλου στο φόντο συμβάλλουν στη νοσταλγία του όλου πράγματος και συγχρόνως μας κάνουν να σκεφτόμαστε αν όντως έχουν περάσει είκοσι χρόνια.

Η φυσική ροή στην εναλλαγή των κομματιών είναι ένα από τα μεγαλύτερα προσόντα, αφού τονίζει την απόλυτη εξαιρετικότητα του αυθεντικού album. Τα riff και τα solo των Mustaine / Broderick αποδίδονται πιστά, και οι ωραίες λήψεις σ' αυτά βοηθάνε στην προσεκτική παρακολούθησή τους. Οι Ellefson και Drover στέκονται στο ύψος τους και, χωρίς να κάνουν κάτι παραπάνω από αυτό που πρέπει, συγκροτούν ένα μετριόφρον ρυθμικό μέρος. Η φωνή του Mustaine κάτι παραπάνω από καλή, σε σημείο μάλιστα που σε κάνει να αναρωτιέσαι για την γνησιότητα του αποτελέσματος. Μην είμαστε και αφελείς όμως, άλλωστε ποιό συγκρότημα τη σήμερον ημέρα δεν «πειράζει» τα live album του στο studio;

Το setlist συμπληρώνεται από έξι ακόμα κλασικά τραγούδια εκτός του τιμώμενου album, αν και αυτά έχουν τοποθετηθεί εσφαλμένα στο τμήμα με το bonus υλικό. Αυτό πιθανώς να αποτελεί και το μόνο μελανό σημείο της κυκλοφορίας, αφού κόβει τη συναυλία στη μέση χωρίς ιδιαίτερο λόγο, διαταράσσοντας την ομαλή ροή της. Ενδιαφέρον και το οχτάλεπτο βιντεάκι με τα παραλειπόμενα, όπου έχουμε την ευκαιρία να δούμε την ωραία σύζυγο του Mustaine, Pam, τη μπάντα να προβάρει το "Tornado Of Souls" στα παρασκήνια, αλλά και έναν άλλο Dave, αυτόν τον ασυνήθιστα προσιτό και φιλικό των τελευταίων χρόνων.

Ο ήχος στο DVD περιλαμβάνει τρεις επιλογές: Dolby Digital 5.1, DTS 5.1 και Dolby 2.0. Όλα ακούγονται πολύ καλά, δίνοντας καλό διαχωρισμό και βάθος, ώστε να νιώθεις σαν να είσαι πραγματικά εκεί. Στο CD όλα είναι επίσης αψεγάδιαστα, αν και αμφιβάλλω αν κάποιος θα το προτιμήσει έναντι του DVD. Εξάλλου, το να βλέπεις μία ζωντανή εμφάνιση είναι εξίσου σημαντικό με το να την ακούς. Παρόλα αυτά, οι επιλογές είναι αξιόλογες και για όλα τα γούστα.

Σαν γενικό συμπέρασμα προκύπτει ότι το "Rust In Peace Live" είναι μία κυκλοφορία που δεν πρέπει να λείπει από κανέναν οπαδό της μπάντας. Είναι όμορφα στημένο, ολιγόλογο και σαφές (όπως θα έλεγε και ο Πανούσης). Ένας απ' τους μεγαλύτερους speed / thrash δίσκους όλων των εποχών γιορτάζει. Κάντε ένα δώρο στον εαυτό σας. Όποια μορφή του κι αν επιλέξετε, θα σας αφήσει σίγουρα ικανοποιημένους.
  • SHARE
  • TWEET