Archive

Live In Athens

Self Released (2011)
Από τον Γιάννη Κοτζιά, 02/05/2011
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;
Είναι γεγονός πως ο συναυλιακός τομέας της χώρας μας έχει αναβαθμιστεί αρκετά τα τελευταία χρόνια, καθώς όλο και περισσότερες συναυλίες διοργανώνονται και μεγάλα ονόματα τιμάνε με την παρουσία τους την Ελλάδα. Κάτι όμως που εξακολουθεί να σπανίζει είναι η επιλογή ενός ξένου συγκροτήματος να μαγνητοσκοπήσει κάποια συναυλία του στη χώρα μας και ύστερα να την κυκλοφορήσει σε κάποιο dvd. Με μια πρόχειρη σκέψη οι μόνες, ίσως, ελληνικές συναυλιακές στιγμές που έχουν αποτυπωθεί σε dvd είναι το "Alive In Athens" των Iced Earth και το "Live In Athens" των Fates Warning, μπάντες αμφότερες προερχόμενες από το metal χώρο.

Σε αυτό το μικρό «κλαμπ» των συγκροτημάτων που έχουν κυκλοφορήσει dvd από τη χώρα μας έρχονται πλέον να ενταχθούν και οι Archive με την κυκλοφορία τους, "Live In Athens". Δεν είναι καθόλου υπερβολή να ισχυριστούμε πως η Ελλάδα είναι το πιο δυνατό «προπύργιο» του βρετανικού συγκροτήματος, καθώς και airplay απολαμβάνουν στα ραδιόφωνα της χώρας και sold-out συναυλίες κάνουν σε όλη την επικράτεια, έχοντας και σταθερό αλλά και περιστασιακό fanbase. Με αυτά τα δεδομένα, η επιλογή της Αθήνας για τη μαγνητοσκόπηση της συναυλίας φαντάζει λογικότατη και αποτελεί ενός είδους «επιβράβευση» για την αγάπη που έχουν εισπράξει οι Archive στα μέρη μας.

Το αξιοσημείωτο της συγκεκριμένης κυκλοφορίας έχει να κάνει με το γεγονός πως το "Live In Athens" δε βγήκε υπό τη σκέπη κάποιας δισκογραφικής, αλλά με τη χρηματοδότηση του συγκροτήματος και κάποιων fans, των οποίων τα ονόματα μνημονεύονται στο booklet που συνοδεύει το dvd. To άλλο αξιοσημείωτο είναι η εσπευσμένη αλλαγή που έγινε, μόλις δύο μέρες πριν τη συναυλία, στο χώρο διεξαγωγής. Ενώ ήταν αρχικά το Θέατρο του Λυκαβηττού να φιλοξενήσει τους Archive, μια πρόγνωση της ΕΜΥ για βροχές στις 25 Σεπτεμβρίου το βράδυ μετέφερε τη συναυλία στο Θέατρο Badminton και ευτυχώς η αλλαγή αυτή δε στάθηκε εμπόδιο στα σχέδια μαγνητοσκόπησης.

To setlist της 25ης Σεπτεμβρίου βασίστηκε κατά μεγάλο ποσοστό στη διπλή concept κυκλοφορία του "Controlling Crowds", καθώς δέκα από τα δεκαεπτά κομμάτια προέρχονται από αυτήν. Από εκεί και πέρα, η συγκυρία της μαγνητοσκόπησης πιθανότατα ώθησε το συγκρότημα να συμπεριλάβει κομμάτια που πολυαγαπήθηκαν στην Ελλάδα, όπως το "You Make Me Feel", το "Fuck U" και το "Again", συν κάποιες πιο απρόβλεπτες επιλογές, όπως αυτή του "Finding It So Hard" και του "Sane".

Η απόδοση του συγκροτήματος είναι αισθητά καλή και, σε αντίθεση με τη συναυλία που είχε γίνει στον ίδιο χώρο το 2009, αυτή του dvd περιλαμβάνει κανονική εμφάνιση της εξαιρετικής ερμηνεύτριας Maria Q και όχι play-back. H προσθήκη αυτή αυτομάτως αναδεικνύει και εξυψώνει κομμάτια όπως το "Pills", το "Collapse/Collide" και το "You Make Me Feel". Φυσικά, τα πιο γνωστά κομμάτια δημιουργούν και το μεγαλύτερο ενθουσιασμό, με το "Again" να τελειώνει ιδανικά τη εμφάνιση των Archive. Άλλη μια παράμετρος στην οποία η μπάντα ανέκαθεν έδινε σημασία είναι το light show και τα διάφορα projections που προσθέτουν το «κάτι» παραπάνω στις εμφανίσεις της.

H επιλογή των Archive να μαγνητοσκοπήσει και να σκηνοθετήσει αυτή την κυκλοφορία ο σκηνοθέτης James Tonkin αποδείχθηκε απολύτως πετυχημένη. Ενώ θεωρητικά το "Live In Athens" είναι μια low-budget παραγωγή, το περιεχόμενο σε καμία περίπτωση δε φανερώνει κάτι τέτοιο. H χρήση συγκεκριμένων high definition καμερών έχει ως αποτέλεσμα η απεικόνιση της συναυλίας να αναδεικνύεται με φανταστικής ποιότητας εικόνα και καλοτραβηγμένες λήψεις, που αποτυπώνουν χαρακτηριστικά την εξαιρετική ατμόσφαιρα της συναυλίας.

Ο Tonkin είχε δηλώσει πως ήθελε να δώσει ένα κινηματογραφικό feeling στο dvd και το κατάφερε πλήρως και με την εξαιρετική εικόνα που απέδωσε, αλλά και με τον τρόπο που ενέταξε στην αρχή της συναυλίας εικόνες από την Αθήνα. Όσον αφορά τα extras, αυτά περιορίζονται σε έξι συνεντεύξεις των μελών των Archive, οι οποίες όμως είναι και αυτές σκηνοθετημένες με πανέμορφο τρόπο και με τη μορφή «εξομολογήσεων» και όχι με την αυστηρή έννοια της λέξης «συνέντευξη».

Το συγκεκριμένο dvd είναι μια δουλειά που σίγουρα θα γοητεύσει τους fans του συγκροτήματος, ειδικά τους Έλληνες που παρευρέθηκαν στην εν λόγω συναυλία. Οι Archive επένδυσαν πάνω σε μια πολύ προσεγμένη δουλειά και είναι τιμητικό, τόσο για το ελληνικό κοινό, όσο και για το συγκρότημα, το ότι αυτή η αμφίδρομη σχέση που έχει αναπτυχθεί όλα αυτά τα χρόνια μεταξύ τους αποτυπώθηκε σε ένα dvd εξαιρετικής ποιότητας. Μακάρι περισσότερες μπάντες που έχουν στηριχθεί στην Ελλάδα όπως οι Archive (βλ. James, Puressence, Placebo, Scorpions κτλ.) αλλά και άλλες να πάρουν την απόφαση στο μέλλον και να επιλέξουν τη χώρα μας για κάποια κυκλοφορία τους.
  • SHARE
  • TWEET