Oath Of Cruelty

Summary Execution At Dawn

Dark Descent (2019)
Από τον Αποστόλη Ζαμπάρα, 13/01/2020
Βρώμικο και βαρβαρικό death/thrash ντεμπούτο που ηχεί πιο πειστικό από όσο νομίζεις
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;

Όταν εκεί στα '80s, η ευρωπαϊκή (δηλαδή η γερμανική) thrash σκηνή έκανε περήφανη και νευρωτική την εμφάνισή της, δεν υπήρχε περίπτωση να μπορούσαν οι αυτουργοί να προβλέψουν τις στρατιές ηχητικών απογόνων που θα έσπερναν. Όταν δε, εμφανίστηκε και η νοτιοαμερικάνικη σκηνή, σίγουρα οι δυνατότητες του thrash metal πήραν τον κατήφορο προς την κόλαση. Οι Αμερικανοί Oath Of Cruelty, φιλτράρουν στο ντεμπούτο τους τις προαναφερθείσες λεπτομέρειες σε συνδυασμό με τις διδαχές των παραδοσιακών δυνάμεων του απεχθούς και λάγνου αυτού ιδιώματος.

Στην συνθετική μείξη όμως, οφείλει να προστεθεί και η παράμετρος της εμπειρίας των μελών που απαρτίζουν την μπάντα. Στο βιογραφικό των μουσικών παρελαύνουν, μεταξύ άλλων, «υπόγειες» δυνάμεις που ονομάζονται Morbosidad, Blaspherian, Thy Feeble Saviour, P.L.F. Κοινώς, οι Oath Of Cruelty γνωρίζουν καλά πώς να συνθέσουν μουσική που απευθύνεται σε συγκεκριμένο κοινό, μακριά από τις τάσεις και τις εφήμερες απολαύσεις της μουσικής. Αυτό το μεράκι, μπορεί να αναγνωριστεί για του λόγου το αληθές στα 33 λεπτά και τις εννέα συνθέσεις που απαρτίζουν τον δίσκο.

Με τις θεματικές που ξεδιπλώνονται κατά μήκος των στίχων του δίσκου να μην μπορούν να χαρακτηριστούν και απόλυτα ευγενείς ή φιλειρηνικές, η εντύπωση που σχηματίζει ο ακροατής είναι αρκετά σαφής. Αν κάποιος αρέσκεται σε μια πιο παλαβή και ευθύβολη εκδοχή του '90s Florida death metal η οποία αναπνέει Sepultura, Kreator, Destruction και Sodom, τότε οφείλει να ακούσει το εν λόγω ντεμπούτο. Οι συνθέσεις, διαθέτουν αρκούντως τεχνικές εναλλαγές riffs, μανιακές ταχύτητες που υπόσχονται μια παλαιομοδίτικη Σουηδική (δες παρακάτω) αισθητική, ενώ τα φωνητικά φλερτάρουν έντονα με το black metal ή τις πιο μανιακές στιγμές του David Vincent. Βέβαια, οι διδαχές των Slayer είναι πάντα παρούσες τόσο ως προς τις δομές όσο και ως προς τα leads των τραγουδιών.

Συνθέσεις όπως το "Through Alchemy And Killing" συνοψίζουν ιδανικά τα όσα κατονομάστηκαν μόλις. Το σημαντικότερο όμως προνόμιο και ταυτόχρονα και επίτευγμα του δίσκου, είναι πως κάθε λεπτομέρεια, από την παραγωγή μέχρι την τελευταία φωνητική γραμμή, είναι τοποθετημένη μαεστρικά επιτυγχάνοντας τον σκοπό της. Οι Oath Of Cruelty, χρόνια στο κουρμπέτι, δεν βιάστηκαν να κυκλοφορήσουν την παρθενική τους δουλειά και εν τέλει δικαιώνονται. Φυσικά, όπως συμβαίνει συνήθως στο ιδίωμα, η προσωπική ταυτότητα δεν είναι άμεσα επιτεύξιμη, αλλά το "Summary Execution At Dawn" αναβλύζει μια νεκρική οσμή, αποτέλεσμα της προσέγγισης της μπάντας στο thrash metal.

Η riff-ολογία και το headbanging που προσφέρουν τραγούδια όπως το εναρκτήριο "Pounding Hooves Of Shrapnel" ή το "Into The Chamber Of Death" είναι ικανά να συγκινήσουν και τον πιο απαιτητικό. Το συγκρότημα μεταβαίνει από mid tempo χωρία σε ταχύτητες πρώιμων Morbid Angel με χαρακτηριστική άνεση, με τρόπο ώστε οι διάρκειες των συνθέσεων να παραπλανούν. Με διάθεση να χαραχθεί στην μνήμη του ακροατή, ο δίσκος διαθέτει μερικά από τα πιο ισχυρά χαρτιά του στο δεύτερο μισό του. Η οργή και ο σαδισμός του "At The Tyrant's Behest" συμπληρώνεται ιδανικά από μια ενδιαφέρουσα διασκευή στο "Denied Birth" των Merciless, με τον δίσκο να κλείνει με το «φορτωμένο» ομότιτλο.

Εν τέλει, η πρώτη δισκογραφική απόπειρα των Oath Of Cruelty, είναι, παραδόξως, αρκετά φρέσκια ώστε να κεντρίσει το ενδιαφέρον κάθε ακροατή που επιζητά να αφιερώνει χρόνο εξερευνώντας τα σχετικά υποϊδιώματα. Το "Summary Execution At Dawn" παρουσιάζει στο κοινό μια μπάντα που διαθέτει τα φόντα να εξελιχθεί στο μέλλον. Η ωμή βία και ακρότητα που παρέχει, είναι μια κολασμένη ηχητική επίθεση, που μες τις ατέλειες της, ηχεί παραπάνω από ικανή για να εντοπίσει τα υποψήφια θύματα της και να ωθήσει στους υποστηρικτές του underground να βρουν ένα ακόμη άξιο συγκρότημα να παρακολουθούν και να το στηρίξουν.

Bandcamp

  • SHARE
  • TWEET