Vicious Rumors

Electric Punishment

Steamhammer / SPV (2013)
Από τον Θοδωρή Μηνιάτη, 10/06/2013
«Μην ακούς περίεργες φήμες, απλά βάλ'το να παίξει!»
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;
«Το "Razorback Killers" πήρε πολύ εύκολα τη σκυτάλη από το "Warball", που ήταν η ηλιαχτίδα που περίμεναν όλοι από τους Rumors. Μόνο που τώρα τρέχουν μανιασμένοι προς τον τερματισμό. Αντιπάλους έχουν πολλούς. Στο χέρι τους είναι να συνεχίσουν έτσι. Μακάρι να μην κυκλοφορήσουν πάλι νέο άλμπουμ μετά από 5 χρόνια, αλλά πιο σύντομα, αφού μοιάζουν και ηχούν πολύ «ζεστοί». Πέντε χρόνια πριν ανυπομονούσα για τη νέα μουσική προσπάθεια. Τώρα θα υπομένω καρτερικά μέχρι την επόμενη. Αν μάλιστα είναι τέτοιου επιπέδου σαν το "Razorback Killers", μάλλον θα χρειαστώ και άλλα χαρτομάντιλα. Άντε, για πάμε!»

Κάπως έτσι τελείωνε η κριτική μου για την προηγούμενη δουλειά τους, "Razorback Killers". Ευτυχώς έκαναν μόνο δυο χρόνια για να μας χαρίσουν την νέα τους δισκογραφική κίνηση και έτσι η αναμονή δεν ήταν μεγάλη. Βάσει τελικού αποτελέσματος δε, είναι ό,τι ακριβώς χρειάζεται να ακούσει ο οπαδός που αρέσκεται στο αμερικάνικο power metal. Η «Ηλεκτρική Τιμωρία» παίρνει επάξια τη σκυτάλη του προκατόχου της και τρέχει με ξέφρενο ρυθμό προς τον τερματισμό με τους αντιπάλους κάπως μακριά. Βλέπετε είναι πολύ λίγοι αυτοί που ασχολούνται πια με το εν λόγω είδος.

Οι Vicious Rumors για όσους δεν γνωρίζουν είναι και αυτοί από τα συγκροτήματα που έχουν ορίσει τον ήχο ενός ιδιώματος, αφού με τα αριστουργήματα που έχουν γράψει ("Soldiers Of The Night" το 1986, "Digital Dictator" το 1988, "Vicious Rumors" το 1990 και "Welcome To The Ball" το 1991) έβαλαν το όνομά τους στις καρδιές όλων των οπαδών αφού και τα τέσσερα ήταν άκρως ποιοτικά άλμπουμ. Από το 1994 και μετά, από τη μια ο θάνατος του frontman που τους καθιέρωσε, Carl Albert, και απο την άλλη ο συνθετικός λήθαργος του κιθαρίστα και ιδρυτή της μπάντας Geoff Thorpe, έφεραν μια μετριότητα δώδεκα ετών, που σταμάτησε στο "Warball" του 2006 όπου πάλι ακούστηκε ένα αξιοπρεπές άλμπουμ του σχήματος.

Ευτυχώς από τότε είναι σε ανοδική πορεία. Όπως και ο προκάτοχός του, έτσι και το "Electric Punishment" είναι ένας δίσκος που κυκλοφόρησε σε λάθος χρονιά. Η κανονική του ημερομηνία έκδοσης θα έπρεπε να ήταν γύρω στο 1994-1996, διαδεχόμενος την τέταρτη προσπάθειά τους. Το πολύ σημαντικό και στην νέα δουλειά είναι οι συνθέσεις οι οποίες είναι αρμονικά συνδυασμένες με την υπέροχη φωνή του Brian Allen. Βουτηγμένες ηχητικά και συνθετικά στις ημέρες των τεσσάρων πρώτων δίσκων, θα σκορπίσουν χαρά σε όσους θέλουν να ακούσουν εν έτει 2013 καλό, διασκεδαστικό και κυρίως ποιοτικό power metal. Ο Thorpe έγραψε για άλλον έναν δίσκο κομμάτια που τιμούν την ταυτότητα που έχει το σχήμα στον κόσμο. Το γρέζι και η εκφραστική δεινότητα που έχουμε συνηθίσει να τραγουδιούνται οι μελωδίες δηλώνουν βροντερό παρών. Όταν το επιτάσσει το tempo του τραγουδιού, η δύναμη και ο τσαμπουκάς υπερέχουν. Όταν οι ταχύτητες ανεβαίνουν, οι στριγκλιές θα σε συγκλονίσουν.

Όλο το άλμπουμ είναι φτιαγμένο για να σου θυμίσει την κληρονομιά που έχει αφήσει η μπάντα στο είδος, και που από ότι φαίνεται θα διαιωνιστεί και με το παραπάνω με το "Electric Punishment". Οι συνθέσεις «βαδίζουν» ακριβώς όπως έγινε η αναφορά για τον Κο. Allen. Όταν είναι mid tempo, σφύζουν από δύναμη και ενέργεια. Όταν πάλι γίνονται πιο γρήγορες, η αδρεναλίνη σου ανεβαίνει κατακόρυφα. Και στις δυο πάντως περιπτώσεις δεν μπορείς να είσαι ήρεμος, κυρίως γιατί μερικά από τα riff - ξυράφια που θα ακούσεις θα σου καρφωθούν αμέσως στο μυαλό. Όλο το τωρινό line-up, εκτός του ότι είναι ένα πολύ καλό και δεμένο σύνολο, δίνει κατάθεση ψυχής σε ένα είδος που δυστυχώς δεν έχει την αίγλη του παρελθόντος δημιουργώντας τραγούδια που θα σε παρασύρουν στον ρυθμό τους. Το πόσο σημαντικό συγκρότημα είναι οι Vicious Rumors αποδεικνύεται και από τη διασκευή που έχουν επιλέξει να μας χαρίσουν. Το όχι τόσο γνωστό στο ευρύ κοινό "Strange Ways" των Kiss το πήραν, το έφεραν στα μέτρα τους και προσαρμόζοντάς το εν μέρει στο στιλ τους το έκαναν να ακούγεται λες και είναι δικό τους. Πιο πολύ μου έκανε θετική εντύπωση ότι σεβάστηκαν πλήρως το κομμάτι μη διαστρεβλώνοντάς το. Αυτή είναι κίνηση μεγάλης μπάντας. Να ακούς διασκευή και να νομίζεις ότι είναι δικιά τους σύνθεση.

Το "Electric Punishment" στέκει περήφανο δίπλα στις αξιομνημόνευτες δουλειές των Vicious Rumors και όχι άδικα. Το συγκρότημα τα τελευταία τρία χρόνια έβαλε και πάλι ψηλά τον πήχη. Μακάρι να τον αφήσει εκεί και να μας χαρίζει άλμπουμ που θα μας κάνουν να χαιρόμαστε συνεχώς. Το ταλέντο ευτυχώς το έχουν ακόμα. Η θέληση εφήβου όλων των μελών είναι παραπάνω από εμφανής. Δεν νομίζω ότι ο οπαδός θέλει κάτι άλλο. Μόνο μια νέα δισκογραφική κίνηση σύντομα.
  • SHARE
  • TWEET