Tsjuder

Helvegr

Season Of Mist (2023)
Από τον Αποστόλη Ζαμπάρα, 30/06/2023
Η επιστροφή των Νορβηγών έπειτα από οκτώ χρόνια θα ικανοποιήσει μερικώς τους λάτρεις του παραδοσιακού black metal
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;

Οι Tsjuder αποτελούν μια από τις σταθερές αξίες των μπαντών του δεύτερου κύματος του νορβηγικού black metal, που ξεπρόβαλε τέλη των ‘90s και άνθισε αρχές προς μέσα των ‘00s. Με δίσκους όπως το "Desert Northern Hell" του 2004 η μπάντα απέκτησε ισχυρή οπαδική βάση και εμμένοντας πιστά στο δόγμα του παραδοσιακού black metal όπως οριοθετήθηκε στα μέσα των ‘90s, θεωρείται σήμερα ένα από τα «μεγάλα» ονόματα της φουρνιάς της. Αυτές τις ημέρες, το σχήμα κυκλοφορεί το νέο του άλμπουμ, "Helvegr", που τους βρίσκει να επαναφέρουν τα γνώριμα στοιχεία τους στο προσκήνιο.

Ο δίσκος, διαδέχεται το προ οκταετίας "Antiliv", άλμπουμ που αποτέλεσε μερική επιστροφή στη φόρμα για τη μπάντα. Το άρτι αφιχθέν "Helvegr’, αναμενόμενα συνεχίσει στο ίδιο μοτίβο, σε μια πεισματική άρνηση των Tsjuder να λοξοδρομήσουν από το μονοπάτι τους. Στα 42 λεπτά του, ο δίσκος είναι μια τυπική black metal κυκλοφορία. Δίνοντας έμφαση στην ισορροπία ανάμεσα σε όλα τα χαρακτηριστικά του ηχοχρώματος και στη σύνθεση μνημονικών κομματιών, οι Tsjuder δείχνουν άκαμπτοι. Πράγματι, το εναρκτήριο "Iron Beast" είναι ακριβώς η σύνθεση που θα περίμενε ένας οπαδός τους εν έτει 2023. Σε αυτό το μήκος κύματος, συνεχίσει όλος ο δίσκος.

Αναμενόμενα, το ζητούμενο είναι τα πειστικά μελωδικά και φουριόζα riffs, ενταγμένα σε ένα λειτουργικό πλαίσιο. Το φρενήρες "Faenskap Og Dod" προς το τέλος του δίσκου αποτελεί την ηχητική μετουσίωση αυτής της ιδέας. Τα φωνητικά του Nag, μπορεί ανά στιγμές, ίσως και εξαιτίας της μείξης, να χάνουν λίγο της ξερής τους επίθεσης, αλλά παραμένουν πειστικά. Το ομολογουμένως εντυπωσιακό "Gamle-Erik" φέρνει κατά νου τους 1349 και μας αποδεικνύει γιατί ο Jon Rice (Umbra Vitae, Ancle Acid & The Deadbeats, πρώην Job For A Cowboy) ήταν ο κατάλληλος άνθρωπος για τη θέση του ντράμερ.

Οι Tsjuder στο δίσκο όμως φανερώνουν και την αρέσκειά τους σε πιο «επικές» συνθέσεις. Το επτάλεπτο "Surtr" και το σχεδόν οκτάλεπτο ομότιτλο κομμάτι είναι οι δύο στιγμές του "Helvegr" όπου οι Tsjuder φτάνουν στα όριά τους. Ειδικά στο πρώτο, οι μοχθηρές μελωδίες παγώνουν στιγμιαία το χρόνο και υπενθυμίζουν πως η αίγλη του εν λόγω ηχοχρώματος δύσκολα θα ξεθωριάσει, ακόμη και μέσα από τη μαζική της αναπαραγωγή. Το "Helvegr", με το υπέροχο εξώφυλλό του, είναι μια κυκλοφορία δουλεμένου black metal από μουσικούς που έχουν αφιερώσει τη ζωή τους σε αυτό. Είναι επίσης μια από τις ελάχιστες κυκλοφορίες της προαναφερθείσας φουρνιάς τα τελευταία χρόνια, με ό,τι συνεπάγεται αυτό.

Όσο σκέψεις περί της θέσης του παραδοσιακού νορβηγικού black metal στον σύγχρονο extreme metal ήχο δίνουν και παίρνουν, το "Helvegr" θα τιμάται με τις αναπαραγωγές που του οφείλονται, διότι το ψύχος και η βολική οικειότητά του τις κερδίζουν. Οι Tsjuder, δεν προσποιούνται, δεν παρεκκλίνουν, δεν φαντάζουν επιφανειακοί, αλλά επίσης δεν επανέρχονται και δυναμικοί στο προσκήνιο. Με το "Helvegr" επιστρέφουν δισκογραφικά και ικανοποιούν μερικώς την αφοσιωμένη μερίδα των οπαδών τους, καθώς και τους παθιασμένους λάτρεις και τιμητές της εν λόγω σκηνής. Δεν πρόκειται όμως να συγκινήσουν ευρύτερα ακροατές που αναζητούν το προαιώνιο αυτό black metal αίσθημα ζωντανό και ακμαίο στο σήμερα.

Bandcamp
Youtube

  • SHARE
  • TWEET