This Celestial Engine

This Celestial Engine

Discus Music (2024)
Από τον Αντώνη Καλαμούτσο, 19/01/2024
Το ντεμπούτο των This Celestial Engine αποτελεί την μουσική υπόκρουση μιας υπέροχης αστρικής προβολής
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;

Φαντάσου λοιπόν ότι ενώ ο εγκέφαλος σου συντονίζεται στα κύματα Alpha, εκεί ανάμεσα στον ύπνο και τον ξύπνιο, ένα όχημα κατεβαίνει από ένα απροσδιόριστο κάπου, σε ανασηκώνει και μαζί αναδύεστε στα ουράνια. Αυτό το μηχάνημα έχει ήχο. Έχει και πλοηγούς - και μάλιστα με φοβερά βιογραφικά: ο πληκτράς Roy Powell έχει παίξει με Anthony Braxton, Naked Truth και δεν συμμαζεύεται. Ο μπασίστας Dave Sturt έχει θητεία σε Gong και Steve Hillage Band, ενώ ο ντράμερ Ted Parsons έχει συνεργαστεί με Swans, Killing Joke, Godflesh, Jesu, Prong.

Παρά το όποιο παρελθόν τους, οι τρεις πλοηγοί έφτιαξαν το νέο αυτό μηχάνημα με καινούρια υλικά. Αφού βρήκαν κοινό έδαφος στο Oslo, αυτοσχεδίασαν μέχρι οι καρποί της έκφρασης τους να δομήσει κάτι με σχήμα και συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Οι ίδιοι το αποκαλούν "experimental ambient avant jazz-rock improvisation". Πολλές λέξεις για να πεις απλώς: ήχος αιθέριος και ονειρικός. Ήχος χωρίς έδαφος και χωρίς σκεπή.

Τουλάχιστον το μισό υλικό του ομώνυμου ντεμπούτου τους έχει ambient χαρακτηριστικά, με τα πλήκτρα να χρωματίζουν αστρικές προβολές και το άταστο μπάσο να προσθέτει τα μελωδικά του σχήματα. Τα reverb και οι χώροι είναι αχανή, οι φόρμες ορθάνοιχτες, τα βλέμματα στραμμένα στους πιο μακρινούς γαλαξίες. Τα άνω των δέκα λεπτών "The Astral Doctrine" και "Supranormal Headspace" περνούν πάνω από την μισή τους διάρκεια σε ambient αυτοσχεδιασμούς πριν μπει ο Parsons στο παιχνίδι και δώσει έναν ατμοσφαιρικό prog/fusion παλμό. Το ταξίδι δείχνει να έχει τον ευγενικό χαρακτήρα ενός ήρεμου μα πανέμορφου ονείρου.

Χωρίς ποτέ να στραφεί ολοκληρωτικά στην jazz, η ηχητική σου ανάληψη θα φτάσει και σε πιο δύστροπα σημεία, αν μπορεί να χαρακτηριστεί έτσι ο υπέροχος, μακρόσυρτος μπασιστικός αυτοσχεδιασμός του Sturt στο "Any The Wiser" ή ο πιο πειραματικός και σκοτεινός χαρακτήρας του "Rewrite My Subtext", πριν αυτός καταλήξει σε ένα πιο funky τελείωμα. Το "This Celestial Engine" είναι ένα άλμπουμ που τελικά καταφέρνει να αποστασιοποιηθεί από τα genres. Τα jazz, prog ή ηλεκτρονικά του στοιχεία μένουν στο παρασκήνιο, καθώς παραμορφώνονται προς όφελος μιας επίμονης space αίσθησης.

Αν σου αρέσει η fusion ή τα διαστημικά βοσκοτόπια της παλιάς ψυχεδέλειας, τα θερμά ηχοτοπία των Tangerine Dream ή η κινηματογραφικότητα των GoGo Penguin, το ταξίδι που θα σου σκαρώσει Αυτή Η Ουράνια Μηχανή θα είναι ένα ταξίδι σαγήνης και γαλήνης. Χωρίς δυσάρεστες εκπλήξεις, το όνειρο θα λήξει μαζί με την μυστηριακή αύρα του "Mindmelding", η jamming ατμόσφαιρα θα χαρίσει μια ήπια προσγείωση. Τα alpha κύματα θα σβήσουν, το άλλο πρωί ίσως δεν θυμάσαι τίποτα, αυτό όμως που σου συνέβη, συνέβη στ’ αλήθεια. Αυτή δεν είναι μουσική για να σε χαράξει αλλά για να σου χαϊδέψει για λίγο την ψυχή. Οι πλοηγοί σου είναι καλοί μάστορες, αφέσου.

Bandcamp

  • SHARE
  • TWEET