The U.L.S.

The U.L.S.

B-otherside (2015)
Από την Κέρη Καραλή, 09/11/2015
Οι United Lovely Sounds μάς προσφέρουν λίγη από την μαγική psych-rock σκόνη των sixties
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;
Η πρώτη κυκλοφορία ενός single, ενός mini LP, ενός άλμπουμ, θα λέγαμε πως είναι μια διαδικασία προσμονής και αγωνίας. Όλα είναι έτοιμα, οι ηχογραφήσεις έχουν τελειώσει και υποτίθεται πως το μόνο που απομένει είναι η κοπή του δίσκου. Αλήθεια, όμως, πώς τιθασεύεται αυτή η αγωνία σαν περνούν τα χρόνια και, τελικώς, η κυκλοφορία ποτέ δεν πραγματοποιείται; Σε τούτο το ερώτημα απαντούν οι U.L.S. (United Lovely Sounds), των οποίων η προσμονή έλαβε τέλος στις μέρες μας, ύστερα από καθυστέρηση σχεδόν μισού αιώνα από το 1965-1966, όταν ηχογραφούσαν, σε δύο φάσεις, το πρώτο ομώνυμο mini LP τους.

Αρχές του 1965, οι U.L.S. δημιουργούνται αρχικά από τους Γιάννη Κύρη (lead κιθάρα), Γιάννη Σιτινά (ρυθμική κιθάρα), Γιώργο Ζαχαρίου (ντραμς), Θοδωρή Συναδινό (φωνή), Σταμάτη Σπανουδάκη (φαρφίζα, μπάσο, φωνητικά). Ο τελευταίος βαπτίζει το γκρουπ, επηρεασμένος από τα αρχικά του αμερικάνικου κολλεγίου ULS. Με διάφορες αλλαγές στην σύνθεσή τους, στις θέσεις των φωνητικών, με τον Νίκο Γιαννακόπουλο, των ντραμς, με τους Σάκη Πάλλη & Freddy Werder και της ρυθμικής κιθάρας, με τον Σπύρο Αμπατζόπουλο, το συγκρότημα εμφανίζεται σε πολλά κλαμπ της εποχής.

Στα τέλη του ιδίου χρόνου ηχογραφούν τα τρία πρώτα τραγούδια τους, "Can You Remember", "Invitation" και "My Mind Is With You", στο στούντιο της ΕΡΑ επί της οδού Σταδίου. Ενώ την άνοιξη του 1966 μπαίνουν στο μικρό στούντιο της Columbia στον Περισσό, για να ηχογραφήσουν τα υπόλοιπα τέσσερα τραγούδια, "How To Make A Family", "The Chief Bandit", "Friend" και "My Little Wife". Το LP θα αποτελούσε το Νο 2 του καταλόγου της νεοσυσταθείσης MLG-Topi records, μιας εταιρείας που στόχο είχε να κυκλοφορεί τα μοντέρνα ελληνικά συγκροτήματα. Κι ενώ όλα είχαν πάρει τον δρόμο τους, οι μακέτες (ετικέτες / labels) είχαν τυπωθεί, ο θάνατος του Michel Le Goff, ιδρυτή της δισκογραφικής, σε αυτοκινητικό δυστύχημα, άλλαξε τον ρουν των γεγονότων. Ο δίσκος δεν κυκλοφόρησε ποτέ, το γκρουπ διαλύθηκε και εκάτερος των μουσικών διέγραψε την προσωπική του πορεία εντός και εκτός μουσικής.

Μέχρι σήμερα, όπου η B-otherside Records με τα Lost Archives έφερε στο φως εκείνες τις ηχογραφήσεις και μάς παρουσιάζει την επίσημη πρώτη κυκλοφορία αυτού του mini ομώνυμου LP των εφτά τραγουδιών. Ο ήχος τους, με λεπτές στρώσεις beat, slow, shake, που πασπαλίζει μια πρώιμη ψυχεδελική, garage punk αισθητική, φέρνει στον νου τους Yardbirds, τους Shadows, τους Kinks και -σίγουρα- χρωματίζει την πρώιμη sixties rock ακουαρέλα της χώρας.

Το mini LP κυκλοφορεί σε 300 αριθμημένες κόπιες, εκ των οποίων οι πρώτες 150 σε διάφανο κίτρινο βινύλιο, ενώ οι υπόλοιπες 150 σε μαύρο. Περιλαμβάνει, επίσης, αφίσα της εποχής, υπογεγραμμένη από τα μακροβιότερα μέλη του γκρουπ (Κύρη, Werder, Αμπατζόπουλο, Σπανουδάκη), αλλά και ένα ένθετο, που απεικονίζει όλη την «δράση» όσων μουσικών «πέρασαν» από το συγκρότημα, με πλούσιο φωτογραφικό υλικό της περιόδου 1965-1966.

Οι United Lovely Sounds αναβιώνουν την σήμερον, προσφέροντάς μας λίγη από την μαγική psych-rock σκόνη των sixties, όταν τα νυχτερινά κέντρα και οι αίθουσες ξενοδοχείων γέμιζαν με λαμπάτους ενισχυτές και mods της εποχής. Οι U.L.S. αποτυπώνουν τον παλμό μιας ολόκληρης γενιάς, στην οποία χρωστούμε μέρος της μετεξέλιξης του εγχώριου rock ήχου. Το άκουσμα αυτό, δροσερό και εφηβικό, παραμένει το κερασάκι στην τούρτα παγωτού της ελληνικής μουσικής, που σιγά-σιγά λιώνει στα ηχεία μας!

B-otherside.gr
  • SHARE
  • TWEET