Stereo Animal

Neolithic

Self Released (2013)
Από τον Γιάννη Βόλκα, 19/11/2013
Έχει την δύναμη, την ικανότητα αλλά και την διάθεση να μην αφήσει τίποτα όρθιο στο πέρασμά του
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;
Ορισμένοι καλλιτέχνες μπορεί να διαμαρτύρονται για το τυραννικό καθεστώς που επικρατεί στην μουσική βιομηχανία, την εκμετάλλευση ή  τα μειωμένα κέρδη τους λόγω του παράνομου downloading και της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Τίποτα όμως δεν μπορεί να συγκριθεί με τις αγωνιώδεις προσπάθειες ενός μικρού, στα χαρτιά, συγκροτήματος μέχρι να καταφέρει να φέρει εις πέρας το δυσβάσταχτο έργο του, να κρατήσει στα χέρια του τον κόπο μηνών ή και χρόνων. Η ιερή μέρα όπου οι ιδέες, η έμπνευση και η σκληρή δουλειά αποκτούν μορφή και υλική υπόσταση.

Τα μέλη των Stereo Animal φυσικά δεν είναι πρωτάρηδες και την προαναφερόμενη στιγμή χαράς και επιβράβευσης την έχουν ήδη ζήσει με προηγούμενα συγκροτήματα. Κάθε αρχή και δύσκολη όμως για κάθε νέο σχήμα και οι Θεσσαλονικείς γνωρίζουν πολύ καλά ότι ακόμα και αν καταφέρουν να αποκτήσουν δισκογραφικό συμβόλαιο, το πιο πιθανό είναι να πέσουν θύματα των συμφερόντων της εκάστοτε εταιρείας η οποία εντέλει θα τους αντιμετωπίσει ψυχρά και «επαγγελματικά» χωρίς να προσφέρει τις αναμενόμενες υπηρεσίες. «D.I.Y till we die» λένε ορισμένοι αλλά και η «do it yourself» νοοτροπία αντιμετωπίζει, παρά την εξέλιξη της τεχνολογίας, σοβαρά προβλήματα αφού οι εμπλεκόμενοι παλεύουν καθημερινά για τα προς το ζειν αφήνοντας, έστω και προσωρινά, τις καλλιτεχνικές ανησυχίες στην άκρη. Παρ' όλα αυτά τα μέλη των Stereo Animal δηλαδή οι Alex Mine και Bill Koné (κιθάρα και drums, Homo Iratus) και Άρης «Pill» (μπάσο, Erectus) δεν το έβαλαν κάτω και έτσι το "Neolithic" βρίσκεται εκεί έξω για τον κάθε ενδιαφερόμενο.

Για να περάσουμε στο μουσικό μέρος, εδώ έχουμε να κάνουμε με ένα πολύ ενδιαφέρον κράμα σύγχρονου metal και industrial. Με επιρροές από Ministry και Killing Joke μέχρι Prong και Helmet είναι φυσικό το αποτέλεσμα που προκύπτει να διαφέρει από την μάζα των ελληνικών κυκλοφοριών χωρίς όμως να έχει να ζηλέψει κάτι από την σημερινή παγκόσμια metal σκηνή. Κοφτά, straight to the point riff, ουσιώδες και έντονο μπάσο, ξέφρενο drumming και η φωνή του Alex που δείχνει ότι τα καταφέρνει εξίσου καλά στον ρόλο αυτό. Όλα τα παραπάνω, στολισμένα με την παραγωγή του Γίωργου Μπρίγκου ο οποίος έχει βάλει το χέρι του σε πάμπολλες κυκλοφορίες της ελληνικής σκηνής εδώ και μια δεκαετία. Πιασάρικο αλλά όχι εμπορικό, «ωμό» αλλά και μελώδικό, groovy και οργισμένο. Κατάλληλοι ήχοι για μάχες στους δρόμους των τσιμεντένιων μεγαλουπόλεων, ήχοι που σου φέρνουν την ανάγκη να γκρεμίσεις τον τοίχο με το κεφάλι με δύναμη ανάλογη του δικέφαλου ρινόκερου που διακοσμεί το booklet. Αυτό είναι το συναίσθημα που προκαλεί το "Neolithic" διότι και το ίδιο το συγκρότημα φαίνεται να έχει την δύναμη, την ικανότητα αλλά την διάθεση να μην αφήσει τίποτα όρθιο στο πέρασμά του.

Η ελληνική σκηνή αλλά και αυτή της Θεσσαλονίκης συγκεκριμένα έχει αναδείξει κατά καιρούς ορισμένα συγκροτήματα ικανά να ξεχωρίσουν στην χώρα μας αλλά και στο εξωτερικό (αν και οι συγκυρίες δεν βοήθησαν σε όλες τις περιπτώσεις). Οι Stereo Animal δείχνουν ότι έχουν όλα τα προσόντα που απαιτούνται ώστε να είναι αυτοί που θα συνεχίσουν την παράδοση αυτή.
  • SHARE
  • TWEET