Spiritualized

Everything Was Beautiful

Fat Possum Records (2022)
Από τον Παντελή Κουρέλη, 28/12/2022
​Το αστρικό ταξίδι του μεγαλοφυούς κυρίου Pierce συνεχίζεται ακάθεκτο
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;

Ο στριφνός ηχητικός εξερευνητής Jason Pierce ή αλλιώς J. Spaceman εκφράζεται εδώ και δεκαετίες μέσω του σχήματος των Spiritualized, οι οποίοι αποτελούν το όχημα με το οποίο διαγράφει την αστρικό τροχιά του στη μουσική. Κάθε βήμα των Spiritualized μας κάνει να αναρωτιόμαστε αν είναι και το τελευταίο τους, αλλά κάθε φορά μέχρι σήμερα ο θαυματουργός κύριος Jason Pierce μας δείχνει ότι έχει κι άλλον έναν άσσο στο μανίκι του. Μετά το εξαιρετικό "And Nothing Hurt" και παρ’ όλες τις σοβαρές περιπέτειες που έχει περάσει με την υγεία του, ο Βρετανός μας έδωσε φέτος ένα ακόμα σπουδαίο έργο στη μορφή του "Everything Was Beautiful".

Το εναρκτήριο "Always Together With You" έχει και συμφωνικά μέρη και φέρνει αυθόρμητα vibes από το ανυπέρβλητο "Ladies And Gentlemen We Are Floating In Space" στο μυαλό. Για την ακρίβεια, συνεχίζει το έργο της συσκευασίας και του εξωφύλλου. Αυτό μόνο σε καλό μπορεί να βγει, το κομμάτι είναι μια φιλόξενη εισαγωγή και ο δίσκος ξεκινάει με τις καλύτερες προϋποθέσεις. Η gospel ατμόσφαιρα στο στροβιλιζόμενο, κιθαριστικό "Best Thing You Never Had (The D Song)" με τα πνευστά του σίγουρα θα κερδίσει πολύ περισσότερους από εμένα κι από τον «δικό μας» Αντώνη Καλαμούτσο, που τσιμπάμε πιο εύκολα.

Το bluesy "Let It Bleed (For Iggy)" μετά την ήρεμη αρχή του μεταμορφώνεται σε έναν ορχηστρικό καλπασμό, όπου ο Pierce τραγουδά με τον γνωστό, υπνωτιστικό και λίγο παρωχημένο, αλλά αγαπημένο τρόπο. Στο "Crazy" επικρατεί μια πιο γλυκιά, μειλίχια πλευρά, με slide κιθάρες και gospel φωνητικά να ντύνουν τη μελωδία και την καταπραϋντική φωνή του, βγάζοντας ευχάριστα συναισθήματα.

Το δεύτερο μισό του δίσκου περιλαμβάνει τρία τραγούδια, τα οποία όλα είναι χαρακτηριστικότατα της μήτρας που γεννάει τη μουσική των Spiritualized. Το "The Mainline Song" είναι μάλλον εκείνο που συμπυκνώνει καλύτερα όλες τις συνιστώσες που τόσο επιτυχημένα ανάμιξε για μια ακόμη φορά ο Pierce. Κιθάρες, καμπάνες, σαξόφωνα και φυσαρμόνικες παντρεύονται πετυχημένα σε ένα αμάλγαμα από αυτά στα οποία ο Pierce είναι τόσο επιδέξιος να στήνει.

Το "The A Song (Laid In Your Arms)" είναι το πιο μαξιμαλιστικό, σχεδόν πανηγυρικό κομμάτι στο "Everything Was Beautiful", με πολλαπλά brass περάσματα πάνω σε επαναλαμβανόμενες, κολλητικές μελωδίες και θριαμβευτικό τελείωμα. Το "I'm Coming Home Again" προσφέρει ένα ακόμα μεγαλειώδες κλείσιμο από αυτά στα οποία μας έχουν συνηθίσει οι Spiritualized. Ένα δεκάλεπτο έπος που μπορεί να φαίνεται πομπώδες αρχικά, όμως οι πολυεπίπεδες μελωδίες του καταφέρνουν να χτίσουν, να θρέψουν και να εξελίξουν μια ατμόσφαιρα που μας παρασύρει.

Το "Everything Was Beautiful" ακούγεται ταυτόχρονα ζωντανό, μελωδικό, τρυφερό, χαλαρό, ανακουφιστικό, ανεβαστικό, δυνατό. Είναι άλλη μια απόδειξη του πώς ο δημιουργός του μπορεί να οργανώσει και να ισορροπήσει όλους τους ήχους που έχει στο μυαλό του σε μια ορχηστρική ευδαιμονία. Ο Pierce σε αυτόν τον δίσκο απασχόλησε περίπου 30 μουσικούς, έπαιξε 16 διαφορετικά όργανα και κατάφερε και πάλι να συνδυάσει gospel, rock, ψυχεδέλεια, soul, μελωδίες, πνευστά σε ένα πυκνά ενορχηστρωμένο αλλά πάντα απολαυστικό μουσικό χαρμάνι. Οι Spiritualized είναι ξεδιάντροπα καλοί και πιστεύω ότι δεν είναι τόσο αναγνωρισμένοι όσο τους αξίζει. Απολαύστε τους όσο είναι εδώ.

  • SHARE
  • TWEET