Scorpions

Return To Forever

Sony (2015)
Από τον Χρυσόστομο Μπάρμπα, 27/02/2015
More filler than killer, που λένε στο χωριό μου
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;
Το κρασί είναι από τα λίγα πράγματα πάνω στη γη που όσο παλιώνει, γίνεται όλο και καλύτερο. Αυτή η παραδοχή είναι πραγματικά σπάνιο να ισχύει για οτιδήποτε άλλο. Ο κόσμος μας είναι έτσι φτιαγμένος, που το παλιό αναπόφευκτα φθίνει και το διαδέχεται το νέο, το φρέσκο. Δεν είναι απαραίτητα κάτι το αρνητικό, έτσι επιτυγχάνεται η πρόοδος. Πώς όταν κλείνεις 50 χρόνια σε έναν χώρο λοιπόν, έχεις ακόμα το «θράσος» να κυκλοφορείς καινούργια πράγματα;

Οι Scorpions φέτος κλείνουν μισό αιώνα στο κουρμπέτι. Μισός αιώνας. Ελάχιστες μπάντες μπορούν να καυχιούνται πως τους άκουγε και ο παππούς σου. Αυτό από μόνο του αποτελεί ένα επίτευγμα. Πάμε παρακάτω όμως. Οι ιδιαίτερα συμπαθείς στα μέρη μας Γερμανοί, ανακοίνωσαν πριν κάποια χρόνια πως θα έφευγαν απ' το προσκήνιο και πως θα ασχολούνταν πια μονάχα με «ιδιαίτερα» project, όπως το "Comeblack" (δίσκος με επανεκτελέσεις παλιών τους hit). Βέβαια, η τότε τους περιοδεία είχε διαφημιστεί ως η τελευταία τους και αποχαιρετιστήρια.

Έλα μου όμως που τώρα έχουμε στα χέρια μας το νέο άλμπουμ των Scorpions. Ε, θα πρέπει να 'ναι πολύ καλό για να τους κάνει να επανέλθουν απ' τη σύνταξη, μπορεί να σκεφτεί κάποιος. Αν κρίνουμε από τις (αρκετές) τελευταίες δισκογραφικές δουλειές του συγκροτήματος, μια τέτοια περίπτωση είναι μάλλον απίθανη θα έλεγα εγώ. Όπως και να 'χει, όταν έχεις 50 ολόκληρα χρόνια στην πλάτη σου και τόσες καλλιτεχνικές και εμπορικές επιτυχίες, έχεις το δικαίωμα να βγάζεις καινούργιο δίσκο όποτε γουστάρεις. Ακόμα κι όταν έχεις πει πως δεν θα ξαναβγάλεις.

Και ο κόσμος έχει βέβαια το δικαίωμα να τον ακούσει και να σε κρίνει. Το "Return To Forever" αποτελεί την απόλυτη αποτύπωση των Scorpions, όπως τους έχουμε συνηθίσει τα τελευταία χρόνια. Με καλές προθέσεις, αλλά δίχως να πλησιάζουν τις δόξες του παρελθόντος. Οι κιθάρες είναι γεμάτες και σε κάποια κομμάτια ακούγονται πολύ καλές, ο Meine αποδίδει ικανοποιητικά, όμως το όλο αποτέλεσμα στερείται συνοχής. Ανάμεσα στα δώδεκα κομμάτια βρίσκουμε κάποια ωραία αλλά και αρκετά filler. Ας πούμε, στιγμές όπως το "House Of Cards", το "Rollin' Home" και το "Catch Your Luck And Play" είναι εξαιρετικές. Έχουμε, αντίστοιχα, μια κλασική Scorpions μπαλάντα με ψυχή, ένα δείγμα για το πόσο φρέσκοι θα ηχούσαν οι Γερμανοί αν έπαιρναν περισσότερα ρίσκα και την απόδειξη πως ξέρουν να γράφουν hard rock κομμάτια που έχουν απήχηση σε ένα ευρύ κοινό. Αντίθετα, οι κουραστικά επαναλαμβανόμενοι στίχοι του Meine (αυτό το «rock» βαρέθηκαν να το ακούω...), οι αναμενόμενες ενορχηστρώσεις και η safe κιθαριστική δουλειά, συντελούν σε ένα flat αποτέλεσμα.

Είναι λοιπόν το "Return To Forever" το άλμπουμ που αξίζει η επέτειος των 50 χρόνων των Scorpions; Όχι, αλλά είναι το άλμπουμ που αξίζει στους Scorpions του σήμερα. Το déjà vu δίνει και παίρνει κατά την ακρόαση του, όμως εδώ κι εκεί πετυχαίνεις κάποιες στιγμές που σου θυμίζουν γιατί αυτή η μπάντα έχει κερδίσει τη φήμη που έχει. Μέχρι το επόμενο τελευταίο άλμπουμ λοιπόν...
  • SHARE
  • TWEET