Saxon

Unplugged And Strung Up

UDR Music (2013)
Από τον Θοδωρή Μηνιάτη, 02/12/2013
Κυκλοφορία χωρίς ιδιαίτερο λόγο ύπαρξης, μόνο για φανατικούς συλλέκτες της μπάντας
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;
Είμαστε σχεδόν έναν μήνα πριν το έτος 2013 μας αφήσει. Μια χρονιά που είχε πολλές και καλές metal κυκλοφορίες όλων των ειδών και κατηγοριών. Μια χρονιά όμως που έχει δείξει για ακόμα μια φορά ότι τελικά το metal πια είναι μια απρόσωπη μουσική βιομηχανία όπου η θέληση για κέρδος έρχεται πάνω από το μεράκι και την αγάπη κάποιων να παράγουν μουσική που καταρχήν γουστάρουν να παίζουν και κατά δεύτερον να αρέσει στο κοινό. Σαφώς δεν το κάνουν όλοι, αλλά δυστυχώς οι μεγάλοι του είδους έπεσαν και φέτος σε πολλές «παγίδες». Μικρά ή πιο μεγάλα γεγονότα που ξενερώνουν τους πιο ρομαντικούς αυτής της μουσικής. Όπως ο γραφών.

Όλα τα παραπάνω είναι σκέψεις που έχουν προκύψει μετά από όλα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας φέτος. Αυτό που με έχει ενοχλήσει πιο πολύ είναι οι δηλώσεις που λέχτηκαν από μέλη γνωστών μεγαθηρίων της μουσικής τους μήνες που πέρασαν, σπιλώνοντας το όνομα και την φήμη της εκάστοτε μπάντας. Εκτός όμως από αυτό, η φετινή χρονιά βρήκε κάποιους να κυκλοφορούν άλμπουμ που προσωπικά μου έκαναν εντύπωση όχι για το αν είναι καλά ή όχι αλλά την επιλογή του υλικού που είχαν. Σε αυτά συγκαταλέγονται και οι Saxon, ένα από τα μεγαλύτερα heavy metal σχήματα που υπάρχει στη σκληρή μουσική.

Λίγους μήνες μετά το πολύ καλό "Sacrifice" που συγκαταλέγεται στον ήδη μακρύ κατάλογο των εξαιρετικών άλμπουμ που μας έχουν χαρίσει, αποφασίζουν να κυκλοφορήσουν το "Unplugged And Strung Up". Οι Saxon θέλησαν να μας παρουσιάσουν μερικά από τα ωραιότερα τραγούδια τους είτε με την βοήθεια ορχήστρας, είτε σε ακουστικές εκτελέσεις, είτε με νέο remix. Έτσι δεκατέσσερα από αυτά ξανά ήρθαν στην δημοσιότητα με άλλη μορφή οπού, ειδικά όσα έχουν την συνοδεία ορχήστρας, έχουν πια πάρει ένα άλλο στιλ ηχητικής. Όσοι αποφασίσετε να ακούσετε τις νέες εκδοχές, θα ανακαλύψετε άλλον έναν λόγο που οι Saxon αποτελούν ακρογωνιαίο λίθο στη metal μουσική. Το ταλέντο να αποδίδουν όπως θέλουν τα τραγούδια τους και να ηχούν ακόμα μοναδικά και μαγικά, είναι κάτι αναμφισβήτητο. Προσωπικά λάτρεψα τα "Crusader" και "The Eagle Has Landed" οπού και στα δυο η ορχήστρα έχει δώσει μια πιο επική / λυρική πνοή, αλλά και τα ακουστικά "Frozen Rainbow" και "Requiem", τα οποία είναι δυο απλά ανατριχιαστικές στιγμές στην καριέρα της μπάντας. Σαφώς και τα υπόλοιπα τραγούδια που καλύπτουν όσο γίνεται τη διάρκεια που έχουν στη δισκογραφία έχουν αποδοθεί με τρόπο που αξίζει αν μη τι άλλο να ακούσει ο κάθε οπαδός που ψάχνεται για οτιδήποτε βλέπει το φως της δημοσιότητας από ένα άκρως διάσημο σχήμα.

Αυτό όμως είναι και το «αρνητικό» της κυκλοφορίας. Σίγουρα οι Saxon όσα τραγούδια επέλεξαν να αυτοδιασκευάσουν τα έχουν κάνει καλά. Το "Unplugged And Strung Up" απευθύνεται όμως μόνο στους παρωπιδιασμένους οπαδούς, αφού δεν προσφέρει κάτι άλλο στο ευρύ κοινό. Όλες οι συνθέσεις είναι αξιοπρόσεκτα δουλεμένες, όπως φαίνεται από το τελικό αποτέλεσμα, αλλά ποιός ο λόγος που έγινε η όλη κυκλοφορία δεν κατάλαβα. Και άντε να δεχτώ ότι κάποια τραγούδια ηχούν αλλιώς λόγω της ορχήστρας ή της ακουστικής εκδοχής, αλλά αυτά που έχουν νέο remix δεν έχουν καμία αιτία ύπαρξης στη συλλογή, αφού απέχουν απειροελάχιστα ηχητικά από τις αυθεντικές εκτελέσεις. Να σημειώσω ότι η περιορισμένη έκδοση θα περιέχει και ένα επιπλέον CD, το "Heavy Metal Thunder" που είχε κυκλοφορήσει στα μαγαζιά το 2002, με επαναηχογραφημένες τότε δεκατρείς μεγάλες επιτυχίες του σχήματος της περιόδου 1979-1984, εκεί όπου οικοδομήθηκε -κυρίως- ο θρύλος των Saxon. Ακόμα και το CD που συνοδεύει την κυρίως κυκλοφορία, ανούσιο είναι.

Το μόνο ελαφρυντικό που για μένα έχουν είναι ότι δεν έχουν ξανακυκλοφορήσει κάτι αντίστοιχο, οπότε έχουν το δικαίωμα να το κάνουν μια φορά. Ασχέτως αν για μένα αποτελεί ατυχή κίνηση, αφού δεν προσφέρει κάτι ιδιαίτερο και αν μη τι άλλο δεν θα ήθελα τους Saxon να γίνουν όπως άλλοι συνάδελφοί τους που έχοντας πολλές και συχνές άνευ λόγου κυκλοφορίες έχουν περάσει στη γραφικότητα χάνοντας την ουσία. Θα μπορούσαν τουλάχιστον να έγραφαν τραγούδι (-α) στο ύφος της κυκλοφορίας. Την ικανότητα την έχουν και θα είχαμε και τη χαρά καινούργιου υλικού έστω και μετρημένου στα δάχτυλα του ενός χεριού. Ας είναι. Το γεγονός ότι μας έχουν χαρίσει τόσους υπέροχους δίσκους σίγουρα είναι αυτό που μένει. Ακούστε το "Unplugged And Strung Up" για την εμπειρία και μόνο. Τώρα αν θέλετε να το αγοράσετε είναι θέμα δικό σας. Saxon είναι αυτοί, ό,τι έχετε στην συλλογή σας καλό είναι.
  • SHARE
  • TWEET