Rodrigo y Gabriela

11:11

Rubyworks (2009)
Από τον Άλκη Κοροβέση, 15/09/2009
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;

Το κιθαριστικό ντουέτο των Rodrigo Sánchez και Gabriela Quintero, προερχόμενων από τα σπλάχνα των Μεξικανών Tierra Acida, συνεχίζει να εντυπωσιάζει με τις ικανότητες και τις συνθέσεις του, σε ένα χώρο λίγο πιο μακριά από το thrash metal της «όξινης γης». Φτάνοντας αισίως στον τρίτο studio δίσκο τους, έχοντας κυκλοφορήσει στο ενδιάμεσο δύο live και ένα mini dvd, καταφέρνουν να ξεχωρίσουν με το ομώνυμο album τους, καθώς και από τις εξαιρετικές τους διασκευές σε κομμάτια των Metallica, Led Zeppelin, ενώ συμμετέχουν με ένα κομμάτι και στην επανεκτέλεση του soundtrack του "The Nightmare Before Christmas". Το γεγονός ότι πρόκειται για κάτι αξιόλογο μαρτυρά και η επιλογή τους να ανοίξουν τη συναυλία των Muse στο Wembley το 2007.

Αν και οι ίδιοι δείχνουν να μην το παραδέχονται, ίσως για να μη δυσαρεστήσουν τους σκληροπυρηνικούς οπαδούς τους από εποχής Tierra Acida, οι Rodrigo y Gabriela φέρνουν το rock ήχο πιο κοντά στους λάτιν ρυθμούς του flamenco, με αποκλειστικά μέσα τις δύο ακουστικές κιθάρες τους, με τις οποίες πραγματικά κάνουν θαύματα. Εξ'αρχής, ωστόσο, το μαγικό δίδυμο έδειξε να αποστασιοποιείται από το σκληρό ήχο, χωρίς βέβαια να χάνονται οι πολλές επιρροές του που προέρχονται από αυτόν.

Περνώντας στα του "11:11", να παρατηρήσω πως έχουμε να κάνουμε με έναν κατά κάποιο τρόπο tribute δίσκο. Κάθε μια από τις έντεκα συνθέσεις του αποτελεί ένα φόρο τιμής σε μουσικούς οι οποίοι αποτέλεσαν ινδάλματα για τους δύο Μεξικανούς, μόνιμους πλέον κατοίκους Δουβλίνου. Ανάμεσα σε αυτούς οι Carlos Santana, Al Di Meola, Jimi Hendrix, Pink Floyd, Paco De Lucia, Dimebag Darell. Σε αυτήν τους την προσπάθεια δέχονται τη βοήθεια του κιθαρίστα των Testament, Alex Skolnick, και των Jorge Strunz και Ardeshir Farah από το γνωστό κιθαριστικό δίδυμο Strunz and Farah.

Ο τρόπος με τον οποίο μεταχειρίζονται τις κιθάρες τους, ιδίως η Gabriela, η οποία έχει αναλάβει και τα ρυθμικά μέρη, σε κάνει πραγματικά να απορείς με τις αντοχές αυτής της κοπέλας. Όπως μπορεί να δει κανείς και από το dvd του "Live In Japan", η εξαίρετη τεχνική που έχει αποκτήσει η δεσποινίς Quintero της επιτρέπει να γεμίζει απόλυτα τον ήχο των Rodrigo y Gabriela, συνοδεύοντας / συμπληρώνοντας ιδανικά το ταίρι της. Από την άλλη, ο άλλοτε μακρυμάλλης Rodrigo καταφέρνει να συνδυάσει στοιχεία από το παίξιμο των κορυφαίων Al Di Meola και Paco De Lucia με το metal ιστορικό του, κυρίως όσον αφορά τη δομή των κομματιών και λιγότερο το χαρακτήρα τους, διατηρώντας μια ξεκάθαρα flamenco τεχνοτροπία στις συνθέσεις του.

Έχοντας στο παρελθόν κυκλοφορήσει δύο ακόμα δίσκους υψηλής, θα τολμούσα να πω, ποιότητας, το "11:11" δε στερείται ούτε στο ελάχιστο αυτής. Πρόκειται για μια ενθουσιώδη, άκρως latin ατμόσφαιρας κυκλοφορία, ικανή να σαγηνεύσει στο άκουσμα της ακροατές προερχόμενους από διαφορετικούς μουσικούς κύκλους. Όσοι ακόμα δεν έχουν έρθει σε επαφή μαζί τους, να το τολμήσουν και θα ανταμειφθούν πλουσιοπάροχα, μιας και έχουμε να κάνουμε με μια εξαιρετική κυκλοφορία.

  • SHARE
  • TWEET