Protest The Hero

Volition

Razor & Tie (2013)
Από τον Νίκο Καταπίδη, 31/10/2013
Tο "Volition" είναι εδώ, και είναι έτοιμο να σας ταξιδέψει στην πανέμορφη τρέλα του
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;
Δύο χρόνια μετά την κυκλοφορία του εξαιρετικού "Scurrilous", οι Protest The Hero επιστρέφουν με τη νέα τους δισκογραφική δουλειά με τίτλο "Volition", χρησιμοποιώντας μάλιστα τη βοήθεια του διαδικτύου και κυρίως των οπαδών τους για την δημιουργία του. Με μια καμπάνια μέσα από την πλατφόρμα του Indiegogo κι έχοντας στόχο να συγκεντρώσουν 125.000 δολάρια ώστε να μπορέσουν να ηχογραφήσουν και να κυκλοφορήσουν το δίσκο, κατόρθωσαν όχι μόνον να λάβουν αυτά τα χρήματα σε λιγότερο από 30 ώρες από το ξεκίνημα της καμπάνιας, αλλά να φθάσουν στα 341.146 δολάρια μέχρι το τέλος της. Η ανταπόκριση του κοινού στο κάλεσμα της μπάντας είναι μια απόδειξη του ότι με τα νέα μέσα που υπάρχουν οι ισορροπίες στο χώρο της μουσικής βιομηχανίας αλλάζουν, πολλές φορές εξαλείφοντας τους μεσάζοντες από τη διαδικασία της κυκλοφορίας των δίσκων.

Μεγάλη ανταπόκριση λοιπόν, αλλά ανάλογα μεγάλη ευθύνη για τους Protest The Hero το να ανταποκριθούν στην υποστήριξη και την εμπιστοσύνη του κόσμου με ποιοτική μουσική. Η φυγή του Moe Carlson από τη θέση του drummer λίγο μετά την ολοκλήρωση της καμπάνιας δημιούργησε ίσως κάποιες περαιτέρω αμφιβολίες για το τελικό αποτέλεσμα. Η αντικατάστασή του από τον Chris Adler των Lamb Of God όμως ήταν κάτι παραπάνω από επιτυχημένη, καθώς το ταλέντο του πίσω από τα τύμπανα συμπληρώνει μοναδικά τον ήδη πολυσύνθετο ήχο του δίσκου. Κατάφεραν λοιπόν οι Protest The Hero να δημιουργήσουν κάτι το αξιομνημόνευτο και ποιοτικό παρά τις αντίξοες συνθήκες; Η απάντηση δίχως καμιά αμφιβολία είναι ένα εμφατικό «Ναι».

Αν μία φράση μπορούσε να περιγράψει ικανοποιητικά το "Volition", αυτή θα ήταν «οργανωμένη παράνοια». Πρόκειται πραγματικά για ένα μείγμα μελωδίας, τεχνικής, δύναμης και αγριότητας, τόσο επιτυχημένο που σε αφήνει εξουθενωμένο μετά από μια ακρόαση, όχι όμως λόγω κούρασης, αλλά λόγω αδρεναλίνης. Είναι αρκετά δύσκολο να διαλέξει κανείς κομμάτια που ξεχωρίζουν από το σύνολο, αφού καθένα περιέχει τόση μουσική που στέκεται άνετα ως αντιπρόσωπος της ποιότητας του δίσκου.

Δίνοντας ένα δείγμα για το αν θα απολαύσετε τον δίσκο, αξίζει να ακούσετε το "Mist", ένα τραγούδι που οδηγείται κυρίως από τα φωνητικά, φοβερά μελωδικό και ίσως το πιο προσιτό ως προς τη δομή και το περιεχόμενο. Το "Drumhead Trial" επίσης είναι ένα πολύπλευρο κομμάτι, τεχνικό αλλά πιασάρικο. Είναι πραγματικά αξιέπαινο το πώς έχουν καταφέρει οι Protest The Hero να χωρέσουν τόση μουσική σε αυτό το άλμπουμ. Τα riff που υπάρχουν σε ένα μόνο τραγούδι θα ήταν αρκετά για να γεμίσουν έναν ολόκληρο δίσκο μιας άλλης metal μπάντας, για τους Protest The Hero όμως δεν υφίσταται μέτρο και εφησυχασμός, δίνουν τα πάντα σε αυτόν τον δίσκο και δικαιώνονται από το αποτέλεσμα.

Εάν ίσως θα μπορούσαμε να προσάψουμε κάτι αρνητικό σε αυτό το άλμπουμ, είναι ότι η ποσότητα της  μουσικής που περιέχεται μπορεί ίσως αρχικά να ξενίσει τον ακροατή, ειδικά αν δεν ξέρει τι να περιμένει να ακούσει. Δεν πρόκειται σίγουρα για εύκολο δίσκο, όμως είναι ένα έργο το οποίο θα επιβραβεύσει τον υπομονετικό ακροατή και θα αποκαλύψει τις αρετές του μετά από αρκετές ακροάσεις. Μην σας αποθαρρύνει λοιπόν ο φρενήρης ρυθμός του και η παράνοια που χαρακτηρίζει τα περισσότερα κομμάτια, δώστε του μια ευκαιρία και είναι σίγουρο πως δεν θα απογοητευτείτε.

Είναι πολλοί αυτοί που ψάχνουν την επόμενη «μεγάλη» μπάντα στο χώρο του metal που θα καινοτομήσει και θα αλλάξει το ηχητικό προφίλ του ήχου αυτού. Προσωπικά νομίζω πως οι Protest The Hero με αυτό τους το άλμπουμ δείχνουν να είναι διψασμένοι για τη δημιουργία φοβερής μουσικής, και τα καταφέρνουν περίφημα. Μην ψάχνουμε λοιπόν στα χαμένα, το "Volition" είναι εδώ, και είναι έτοιμο να σας ταξιδέψει στην πανέμορφη τρέλα του.
  • SHARE
  • TWEET