Power From Hell

Profound Evil Presence

High Roller (2019)
Από τον Γιάννη Δούκα, 12/08/2019
Οι Χιλιανοί έβαλαν νέα στοιχεία και κερδίζουν το στοίχημα
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;

Η High Roller Records κάνει μια κίνηση που δεν μας έχει συνηθίσει και κυκλοφορεί τη νέα δουλειά των Χιλιανών black-άδων Power From Hell. Η έκπληξη έγκειται ότι σπάνια βλέπεις στον πλούσιο κατάλογό της black metal σχήματα. Πιθανότατα η έντονη παρουσία παλαιών thrash ήχων να ενίσχυσε την επιλογή αυτή. Πάντως ,και σημαντικότερο όλων, είναι ότι εδώ έχουμε την έκτη επίσημη δουλειά των Power From Hell σους οποίους είχαμε ρίξει λίγο φως με αφορμή το πολύ καλό mini "Blood 'N' Spikes" του 2017.

Κατ’ αρχάς έχουμε μια αλλαγή στο line-up. Ο Daniel Antunes που είχε παίξει στο προ αναφερθέν mini έχει φύγει και τη θέση του πήρε ο Thiago Splatter, drummer σε αρκετά group πέραν των Power From Hell. Η άλλη αλλαγή, πολύ πιο ουσιώδης, είναι η παρείσφρηση ουκ ολίγων επιρροών ‘μοντέρνου’ black metal. Σχήματα όπως οι Mgla, Watain ακόμα και Cult Of Fire κάνουν άλλοτε έντονα άλλοτε υπόγεια τη παρουσία τους και αυτό συνιστά μια μετάβαση από το μονόχνοτο ήχο των Χιλιανών. Μπορεί σαν είδηση να ξινίζει παλαιότερους οπαδούς τους αλλά ότι έχει μπολιαστεί εδώ έχει γίνει σε απόλυτη συμφωνία με την ιδιοσυγκρασία του σχήματος. Είναι αντιληπτή και απολύτως αβίαστη μία σκέψη πιθανής εισόδου στο τρένο της ‘σημερινής’ μόδας αλλά τα τραγούδια τους απαντούν πειστικά. Ότι έχει γίνει είναι χωρίς κινήσεις απλού εντυπωσιασμού και όλα εξυπηρετούν τη σύνθεση, την αισθητική και τη φαντασία τους.

Έτσι, το στυλ που αγαπήσαμε απ΄το group του Sodomic (ο main man τραγουδιστής και guitarist) εξακολουθεί να είναι εδώ. Δηλαδή κοντά στο ντεμπούτο των Bathory με γκρίζες κιθάρες και λεπτό καθαρό ήχο. Αυτά θα τα απολαύσετε στα "When Night Falls", "Nocturnal Desire" ή στο "Demons Of The Night". Στη γέφυρα του πρώτου, ένα αργό σημείο a la Inquisition, παρουσιάζει αρκετό ενδιαφέρον αν και ήθελε λίγο παραπάνω δουλειά στο drumming. Γενικά τα κρουστά θα μπορούσαν να πήγαιναν και καλύτερα. Δεν χαλούν το δίσκο αλλά κάποια τραγούδια ανοίγουν προοπτικές για ένα πιο ευφάνταστο παίξιμο. Αυτό θα έδινε μεγαλύτερη πληρότητα στο "Profound Evil Presence". Οι Mgla και γενικά το νέο πρόσωπο των Power From Hell θα παρουσιαστεί όπως εξελίσσεται ο δίσκος για πρώτη φορά στο "False Puritan Philosophies", μια πολύ καλή σύνθεση. Οι δε Cult Of Fire επιρροή στο βασικό θέμα του "Into The Sabbath" εκπλήσσει θετικά. Το συγκεκριμένο δείχνει πιο πρόδηλα από οτιδήποτε άλλο και το ποιόν του δίσκου. Το riff του έρχεται από τη Τσέχικη Ινδουιστική μαυρίλα και το refrain είναι τίγκα Destruction. Ναι, και όμως στέκει ή αν θέλετε δεν ενοχλεί. Από κοντά και τα "Lucy's Curse" και το "Elizabeth Needs Blood" όπου θα έχουμε για άλλη μια φορά εξιστόρηση βασισμένη στη περίφημη κοντέσα. Εντάξει ειδικά στο metal το θέμα αυτό έχει εξαντληθεί, είναι κατανοητό, αλλά το τραγούδι είναι ικανό να σώσει τη παρτίδα. Παρεμπιπτόντως η στιχουργία είναι τυπική έως μέτρια με μόνη διαφορά την έντονη προσκόλληση στις σεξουαλικές λαγνείες οι οποίες έχουν σαν θεωρητικό πρότυπο ή σύμβολο τη Lilith, τη Lucy ή τη κυρία Bathory.

Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά τραγούδια στο δίσκο είναι το "Lust... Sacrilege & Blood", το οποίο έγινε επίσης video. Έχει ένα αφηγηματικό στυλ, είναι πραγματικά μαύρο και άραχνο, ενώ διαπνέεται, σε αναλογία με το στιχουργικό που λέγαμε, από έναν έντονο ερωτισμό. Βαμπίρ και black metal αλλά μακριά από goth στυλ τύπου Cradle Of Filth. Αν το συγκεκριμένο είναι η κορυφή από την άλλη το "Diabolical Witchcraft" ακούγεται κάπως πρόχειρο και χωρίς την ιδέα που θα σε παρασύρει. Βέβαια λίγα στοιχεία στο "Profound Evil Presence" είναι βαρετά και έτσι έχουμε για άλλη μια φορά ένα παραπάνω από αξιοπρεπή δίσκο για τους Power From Hell, με το 'Κθουλου - καλαμάρι' εξώφυλλο μα είναι αρκούντως ψαρωτικό. Και όπως είχαμε τονίσει παλαιότερα εξακολουθούν να δείχνουν ανοδική πορεία, τουλάχιστον όσον αφορά τα full length τους. Διότι, ας μας επιτραπεί, το "Blood 'N' Spikes" EP εξακολουθεί συχνά πυκνά να ταλαιπωρεί το πικάπ με άγριες διαθέσεις και δύσκολα ξεκολλάς από δαύτο.

  • SHARE
  • TWEET