Mystic Prophecy

Metal Division

Rock Of Angels (2020)
Από τον Σπύρο Κούκα, 17/01/2020
Συνεπείς ως συνήθως και ξανά ανανεωμένοι, οι Mystic Prophecy επιστρέφουν με τον καλύτερο δίσκο τους από το 2009
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;

Η φετινή χρονιά σηματοδοτεί μια σημαντική επέτειο για τη μπάντα του Δημήτρη Λιαπάκη, καθώς συμπληρώνονται 20 χρόνια από τη στιγμή που δημιουργήθηκαν, πίσω στο 2000. Έτσι, ο φετινός δίσκος αποτελεί, τρόπον τινά, μια εορταστική δήλωση πως οι Mystic Prophecy είναι ακόμη εδώ, το ίδιο ακμαίοι και ενθουσιώδεις όπως τότε, αλλά με περίσσεια εμπειρίας πλέον. Εκτός αυτού, το νέο άλμπουμ τους βρίσκει για πρώτη φορά μετά από σχεδόν 15 χρόνια να αλλάζουν δισκογραφική στέγη, μεταπηδώντας από τη Massacre στην εγχώρια Rock Of Angels Records, αλλά και με εμφατικές αλλαγές στη σύνθεση τους, αλλάζοντας τα τρία πέμπτα του line-up τους.

Όσον αφορά το τελευταίο, μπορεί να πήραμε μια πρώτη γεύση των δυνατοτήτων της νέας σύνθεσης στο προπέρσινο δίσκο διασκευών της μπάντας, αλλά οι συνθήκες ενός κανονικού δίσκου είναι εντελώς διαφορετικές και φανερώνει σαφώς περισσότερα για τη χημεία και τις ικανότητες των νέων μελών. Σημαντικότερη, δε, προσθήκη, αποτελεί ο Βαγγέλης Κουκουλάρης, ένας ελληνικής καταγωγής κιθαρίστας, ο οποίος έχει αναλάβει ενεργότατο ρόλο στο "Metal Division" και ως συμπαραγωγός, αλλά - προφανώς - και ως συν-συνθέτης κι εκτελεστής των κιθαριστικών lead.

Περνώντας καθαρά στα του νέου δίσκου, το "Metal Division" προσδίδει μια ανανεωτική πνοή στο μέχρι πρότινος συγκεκριμένο ύφος των Mystic Prophecy, την ίδια στιγμή που παραμένει απολύτως πιστό σε εκείνο. Ουσιαστικά, δεν συντελείται κάποια τρομερή υφολογική αλλαγή σε σχέση με τα όσα έχουν παρουσιαστεί στα εννέα προηγούμενα άλμπουμ του σχήματος, μα ο ερχομός του νέου κιθαρίστα και των όσων έφερε μαζί του, οδήγησαν σε ένα αποτέλεσμα σαφώς πιο φρέσκο κι ενδιαφέρον, ειδικά αν συγκριθεί με τους δύο άμεσους προκατόχους του.

Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει κάτι απαραίτητα κακό για τα "Killhammer" και "War Brigade", αφού έτσι κι αλλιώς η δισκογραφία της μπάντας είναι ιδιαίτερα ποιοτική, αλλά σίγουρα διακρίνει το "Metal Division" ως έναν από τους πιο ουσιαστικούς και διασκεδαστικούς δίσκους της τον τελευταίο πολύ καιρό. Μιλώντας, δε, λίγο πιο συγκεκριμένα, το νέο άλμπουμ επαναφέρει τους Mystic Prophecy σε επίπεδα που είχαν να φτάσουν από το πολύ καλό "Fireangel" του 2009, τότε με κιθαρίστα τον Constantine (πλέον στους Nightrage), έχοντας τόσο τα τραγούδια ("Metal Division", "Here Comes The Winter", "Eye To Eye")όσο και τη συνολική διάθεση για να σταθεί κοντά - αν όχι εντός - του πρώτου μισού της δισκογραφίας τους.

Θεωρώ πως η συνολική ανανέωση της μπάντας του Δημήτρη Λιαπάκη, σε πρόσωπα και καταστάσεις, είχε για ακόμη μια φορά τα επιθυμητά αποτελέσματα, όπως τόσες φορές στην εικοσάχρονη πορεία της μπάντας. Άλλωστε, η σταθερότητα και το σχεδόν πάντα ικανοποιητικότατο συνθετικό επίπεδο της έχει μείνει απαράλλαχτο, παρά τις τρανταχτές αλλαγές μέσα στα χρόνια (με πρώτη και σημαντικότερη εκείνη του Gus G), ξεχωρίζοντας τους ως μια μεταλλική συνιστώσα που μόνιμα προσφέρει τα αναμενόμενα, δίχως συνταρακτικές αποκλίσεις. Κι αν μεμονωμένα αυτή η συνέπεια δεν μοιάζει σπουδαίο κατόρθωμα, σε μια πορεία δύο γεμάτων δεκαετιών είναι κάτι πραγματικά άξιο λόγου.

YouTube

  • SHARE
  • TWEET