Mortuary Drape

Black Mirror

Peaceville Records (2023)
Από τον Αποστόλη Ζαμπάρα, 10/11/2023
Η δισκογραφική επιστροφή των black metal αρχόντων τιμά στο έπακρο την μοναδική τους κληρονομιά
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;

Εννέα χρόνια είχαν να κυκλοφορήσουν full length LP οι Mortuary Drape. Το κλασικό ιταλικό black metal σχήμα, αν και δισκογραφούσε, αρχής γενομένης από το μακρινό 1987, αραιά, είχε φροντίσει να αφήσει μια πελώρια παρακαταθήκη. Με άλμπουμ όπως το μνημειώδες "All The Witches Dance" του 1994, οι Mortuary Drape οριοθέτησαν μια διαφορετική προσέγγιση, ένα underground ρεύμα, την εποχή της έξαρσης του black metal. Ένα ηχόχρωμα, που απομακρυνόταν από τις σκανδιναβικές διδαχές, και διαμορφωνόταν αλλιώτικα, με έμφαση στα ρυθμικά μέρη, τα mid-tempo κλασικότροπα στοιχεία, τα σόλο, την τελετουργία. Μην τα ξαναλέμε!

Τo "Black Mirror" διαδέχεται το "Spiritual Independence" του 2014, αλλά δεν σκάει ως κεραυνός εν αιθρία. Πέρσυ, οι Mortuary Drape ξύπνησαν από τον τάφο και κυκλοφόρησαν το ουσιώδες και εξαιρετικό EP "Wisdom - Vibration - Repent", πρώτο τους άλμπουμ υπό τη σκέπη της Peaceville Records. O Wildness Perversion και το σχήμα του, κατάφεραν να φέρουν τον αραχνιασμένο τους ήχο στο σήμερα, ανασυνθέτοντας τις ατμόσφαιρες που τους χαρακτηρίζουν. Το "Black Mirror", λιτό και απέριττο, συνεχίζει στο ίδιο μοτίβο.

Η έκτη ολοκληρωμένη δισκογραφική δουλειά των Ιταλών ηχεί εντυπωσιακή. Σε μια εποχή που, ειδικά στην αντίπερα όχθη του ατλαντικού, το «ηπειρωτικό» black metal βρίσκει πρόσφορο έδαφος στο σύγχρονο underground, οι Mortuary Drape δεν μένουν στη νοσταλγία του παρελθόντος. Αν και σχήμα ταγμένο στο underground και με απόσταση από τις πιο προβεβλημένες μπάντες του ιδιώματος, από την πρώτη ακρόαση εδραιώνουν την ιδιαίτερη και ξεχωριστή ατμόσφαιρα που τους χαρακτηρίζει. Τα σχεδόν 50 λεπτά του "Black Mirror" είναι γεμάτα ψυχωμένο, νεκρικό black metal υψηλού καλλιτεχνικού επιπέδου. Συνθέσεις δε, σαν το σαρωτικό "Drowned In Silence" διακατέχονται από τη στόφα του κλασικού.

Τα έντεκα τραγούδια που απαρτίζουν το δίσκο είναι ιδιαίτερα προσεγμένα. Μάλιστα, οι Mortuary Drape δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στις ‘80s επιρροές τους, με στιγμές όπως το "Nocturnal Coven" που φέρει στο νου τους Mercyful Fate. Η επιμονή τους δε, στα κιθαριστικά μέρη, αξίζει ειδικής αναφοράς. Το "Black Mirror", δεν σκηνοθετεί αποκρυφιστικές ατμόσφαιρες χάρη σε επιφανειακά τεχνάσματα, αλλά επειδή ηχεί κατασταλαγμένο και στοχευμένο. Τα κιθαριστικά solos, όπως στο "The Secret Lost" ή το "Mistress Of Sorcerer", φέρουν έναν άκρως ενδιαφέροντα αέρα, και η τεχνοτροπία, καθώς και η αισθητική με την οποία προσεγγίζουν την ανάπτυξη των μουσικών θεμάτων οι Mortuary Drape, καθιστά το τελικό αποτέλεσμα αναζωογονητικό.

Στο "Black Mirror", οι Mortuary Drape, ηχούν όσο πιο παλαιομοδίτικοι μπορούν, δίχως όμως να στερούνται έμπνευσης. Αναμενόμενα, το άλμπουμ απευθύνεται κυρίως σε οπαδούς του εν λόγω εκλεκτικού υπο-ιδιώματος, και όταν ρίξει την αυλαία με το υπνωτικό ομότιτλο άσμα, δεν θα έχουν αλλάξει πολλά. Οι Mortuary Drape όμως θα έχουν κυκλοφορήσει ένα άλμπουμ αντάξιο των προσδοκιών, και το οποίο μπορεί να «περηφανεύεται» πως αποτελεί ένα από τα καλύτερα της πορείας τους.

Οι Mortuary Drape συστήνονται εκ νέου σε μια εποχή που το ιδίωμα στο διεθνές underground παραμένει ακμαίο όσο ποτέ. Με το "Black Mirror" έπειτα από εννέα χρόνια επανέρχονται και υπενθυμίζουν/προπαγανδίζουν την ιδιαιτερότητα του προσωπικού τους ήχου. Δημιουργούν ένα άλμπουμ αφιερωμένο στο καλλιτεχνικό πνεύμα που υπηρετούν, και το οποίο δεν εξαρτάται από περασμένα μεγαλεία για να γίνει αντιληπτή η θέση του στον ήχο σήμερα. Η επιστροφή των Mortuary Drape αξίζει να ακουστεί, γιατί θα ξυπνήσει μέσα σας αυτόν τον αρχέγονο τρόμο που διακατέχει το παλαιομοδίτικο black metal.

Bandcamp

  • SHARE
  • TWEET