Mondo Drag

The Occultation Of Light

Riding Easy (2016)
Από τον Μάνο Πατεράκη, 11/04/2016
Κατάτι πιο ψυχεδελικοί και τριπαριστοί από το παρελθόν, οι Mondo Drag συνεχίζουν σε ψηλό επίπεδο
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;

Οι Mondo Drag διατείνονται ότι δεν είναι επακριβώς αναβιωτές των '70s. Ωστόσο, όσο και να χτυπιούνται, δεν θα παραδεχτώ ότι με ξεγέλασε ο ήχος του Hammond και τους τοποθέτησα λανθασμένα στο νούμερο ένα της λίστας που είχα φτιάξει τον περασμένο Σεπτέμβρη με τους 20 γαμάτους hard rock δίσκους που κυκλοφόρησαν τώρα αντί για το '75.

Κάνοντας μια αναδρομή στον περσινό, ομώνυμο δίσκο τους, τρίτο κατά σειρά στο δισκογραφικό τους δισάκι, με σκοπό να εξετάσω αν ξεφούσκωσε καθόλου απ’ όταν καπάρωσε θέση στην πεντάδα μου, με χαρά διαπίστωσα πως δεν έχασε τίποτα από την πορωτική του μαγεία. Απεναντίας, μοιάζει να ενήργησε άψογα η classic rock μαγιά μέσα του. Εν τέλει, καταλήγω, επάξια το "Mondo Drag" θα μείνει στην ιστορία ως η κυκλοφορία που έκανε ετούτους τους Αμερικανούς γνωστούς στο ευρύ κοινό.

Τώρα, ο John Gamino (φωνή, πλήκτρα, βασικός συνθέτης) και η παρέα του μετακόμισαν στην California για την ηχογράφηση του "The Occultation Of Light". Σε αντίθεση με την Iowa, μπόρεσαν να γίνουν μάρτυρες και κομμάτι μιας περιοχής που αναβλύζει βαθιά, πλούσια rock ιστορία και να δουν από κοντά θρυλικούς καλλιτέχνες όπως οι Magma, King Crimson, Goblin και Yes. Αυτό, σε συνδυασμό με το ότι η πλειονότητα των συνθέσεων ηχογραφήθηκε ζωντανά, έδωσε έναν πιο οργανικό, «τζαμαριστό» ήχο στη νέα τους δουλειά.

Τα πλήκτρα, κάθε μορφής, παραμένουν το σήμα κατατεθέν και κυρίαρχο στοιχείο της μουσικής των Mondo Drag. Πριν την κυκλοφορία του "New Rituals" το 2010, ο Gamino δούλευε στην Hammond Organ Co. Έχει μάλιστα την (αρκετές φορές σωστή) πεποίθηση πως το Hammond είναι το μόνο όργανο που μπορεί να τα βάλει στα ίσια με την κιθάρα σε μια rock ενορχήστρωση, οπότε εύκολα καταλαβαίνει κανείς πως η φειδώ είναι το τελευταίο πράγμα που χαρακτηρίζει τη χρήση του στα πλαίσια των Mondo Drag. Πλαισιωμένα και με λοιπά πλήκτρα, πιάνα και synth με space rock/sci-fi υφή, αποτελούν τη ραχοκοκαλιά του "The Occultation Of Light".

Αν εξαιρέσεις τις πιο άμεσες Black Sabbath και Uriah Heep αναφορές που εξακολουθούν να υπάρχουν, αλλά μειούμενες, ο ήχος των Mondo Drag έγινε αρκετά πιο ταξιδιάρικος και ψυχεδελικός. Δεν φτάνει μέχρι το χάσιμο των Magma, των πρώιμων Pink Floyd ή των ηγετών του kautrock, αλλά προς αυτήν την κατεύθυνση επιχειρεί να κινηθεί. Και αυτή η κίνηση είναι που το φέρνει σε χωράφια Hawkwind και Birth Control (όπως μάθαμε από τη συνέντευξη που μας έδωσε ο Gamino-τι δισκάρα αυτό το "Hoodoo Man"!)

Αν και δεν ισοφαρίζει τα επίπεδα του προκατόχου του, το "The Occultation Of Light" είναι ένας ποιοτικότατος δίσκος που εξακολουθεί να ξεφεύγει από τον μέσο psych rock revival δίσκο σου. Στις πιο άμεσες proto-metal στιγμές το χάνει λίγο, όμως όταν γίνεται μυστικιστικό, ανατολίτικο και ταξιδιάρικο (βλέπε "Rising Omen", "The Eye") σε εισάγει για τα καλά στον καλτ κόσμο του. Στα συν και το "In Your Head (Parts I & II)", ένα πιασάρικο χιτάκι σε αντίστροφη δομή, από την ταχύτητα προς την αποφόρτιση.

Ακούστε ολόκληρο τον δίσκο εδώ.

  • SHARE
  • TWEET