20 γαμάτοι hard rock δίσκοι που κυκλοφόρησαν φέτος αντί για το '75

Excuse me sir, do you have a moment to talk about our lord and savior, the heavy psych riff?

Από τον Μάνο Πατεράκη, 25/09/2015 @ 11:13
Οκέη φίλτατοι, οκέη. Ο τίτλος ενδεχομένως να μην ανταποκρίνεται 100% σε όλους τους παρακάτω δίσκους, όμως είναι απόλυτα ενδεικτικός της συνισταμένης τους, αυτό να μου το χρεώσετε. Και στην τελική, στην πορεία της ζωής μου έμαθα πως οι μπακαλίστικες, πλην στη σωστή κατεύθυνση, γενικεύσεις είναι αυτές που πάντα θα αποτελέσουν έναυσμα για τις σωστές εις βάθος αναλύσεις.

Εν πάση περιπτώσει, όπως ενδεχομένως έχετε ήδη αντιληφθεί, στο σημερινό Footnotes ξεδιάλεξα από τις δεκάδες φετινών δίσκων '60s/'70s rock, τους πιο αξιόλογους, ριφάτους νοσταλγούς της βαριάς (τότε) μορφής της rock μουσικής. Αν βγάζετε φλύκταινες με τα άλμπουμ που δεν έχουν στάλα καινοτομίας, αν καγχάζετε μέσα στον ελιτισμό σας κάθε φορά που ακούτε μουσικά θέματα με ευθείες αναφορές σε θρύλους του παρελθόντος, προσπεράστε. Οι υπόλοιποι, ας τα απολαύσουμε μαζί. Η σειρά είναι αύξουσα, από αυτό που μου αρέσει μέχρι αυτό που μου αρέσει περισσότερο. Ακούστε τα όλα.

Παρεμπιπτόντως, από χθες είναι «εκεί έξω», νομίζω, το νέο άλμπουμ των Graveyard, οπότε αυτό το άρθρο γίνεται ακόμη πιο επίκαιρο.



20.

Mirror Queen - Scaffolds Of The Sky

Καλλιτέχνης:  Mirror Queen
Δίσκος:  Scaffolds Of The Sky
Χώρα:  Η.Π.Α.
Έτος ίδρυσης:  2010
Listen

Άλλοτε αργοί σαν τους Black Widow, άλλοτε ψυχεδελικοί σαν τους Hawkwind, άλλοτε άμεσοι σαν τους UFO, οι Back Mirror προσφέρουν μουσική υψηλού επιπέδου που αν είχε καλύτερο τραγουδιστή να την σαπορτάρει θα έφτανε πολύ ψηλότερα. Ωραίος δίσκος, μα αποκλειστικά για τους «καμένους» του ήχου.



19.

The Vintage Caravan - Arrival

Καλλιτέχνης:  The Vintage Caravan
Δίσκος:  Arrival
Χώρα:  Ισλανδία
Έτος ίδρυσης:  2006
Listen

Ετούτη η ισλανδική μπάντα με μασκότ την άμαξα που σέρνουν πολικές αρκούδες έβγαλε τον πρώτο δίσκο της δίχως καν δισκογραφική. Στον δεύτερο υπέγραψε σε μία μικρή και για ετούτη την τρίτη της δουλειά επικυρώνεται η ανοδική της πορεία με την υπογραφή στην Nuclear Blast. Δυνατό, κιθαριστικό, συναυλιακό hard rock, όχι τόσο πιασάρικο όσο θα περίμενες, μα άκρως ποιοτικό.



18.

Sacri Monti - Sacri Monti

Καλλιτέχνης:  Sacri Monti
Δίσκος:  Sacri Monti
Χώρα:  Η.Π.Α.
Έτος ίδρυσης:  2012
Listen

Κατευθείαν από το San Diego, πατρίδα ρετρό συγκροτημάτων όπως οι Earthless, Astra και Radio Moscow, το νέο απόκτημα της ποιοτικότατης Tee Pee Records αγαπάει την πολύ βαριά ψυχεδέλεια, όπως διδάχθηκε στην πορφυρή αυλή των Hawkwind.



17.

Uncle Acid - The Night Creeper

Καλλιτέχνης:  Uncle Acid
Δίσκος:  The Night Creeper
Χώρα:  Ην. Βασίλειο
Έτος ίδρυσης:  2009
Listen
    
Το ότι το "The Night Creeper" μέσα στην σκισμένη βρετανίλα του έχει κάποιες λιγότερο καλές στιγμές απ' ό,τι όριζε ο υψηλότατος πήχης που είχαμε θέσει, δεν αναιρεί ότι οι Uncle Acid ανήκουν δικαιωματικά στην υψηλή ελίτ του ρετρό hard rock. Για ακόμη μια φορά παραμονεύουν ως αντεροβγάλτες στα υγρά, σκοτεινά σοκάκια.



16.

Bison Machine - Hoarfrost

Καλλιτέχνης:  Bison Machine
Δίσκος:  Hoarfrost
Χώρα:  Ισπανία
Έτος ίδρυσης:  2012
Listen

Η πάχνη (hoarfrost) των Bison Machine μπορεί να στονερίζει έντονα και να αποτελεί ένα από τα πιο μοντέρνα ακούσματα ετούτου του άρθρου, όμως σε στιγμές θα βρούμε κηλίδες αγνής σεβεντίλας, εξ ου και η τοποθέτησή τους εδώ. Άλλοτε ψυχεδελικοί, άλλοτε με άπλετο groove, οι Bison Machine καταθέτουν τα διαπιστευτήριά τους.



15.

Cherry Choke - Raising The Waters

Καλλιτέχνης:  Cherry Choke
Δίσκος:  Raising The Waters
Χώρα:  Ην. Βασίλειο
Έτος ίδρυσης:  2010
Listen

Οι Cherry Choke μας καλούν να τους βάλουμε την ταμπέλα acid rock opera. Ωστόσο, εγώ όλα αυτά τα ρετρό ψυχεδελικά πραγματάκια με τα βαριά riff τα βάζω στο ράφι heavy psych. Ποιός νοιάζεται για τις ταμπέλες όμως, θα μου πείτε και θα έχετε και δίκιο. Το "Raising The Waters" είναι ένας δίσκος που δεν δύναται να μείνει λεπτό στο ράφι.



14.

Wolvespirit - Free

Καλλιτέχνης:  Wolvespirit
Δίσκος:  Free
Χώρα:  Γερμανία
Έτος ίδρυσης:  2010
Listen

Έλιωσες πέρσι το άλμπουμ των Blues Pills; Αν όχι, πήγαινε να τον λιώσεις. Αν ναι, τότε άκου το προτεινόμενο τραγούδι αυτών εδώ των Γερμανών και τρέχα να ακούσεις τον δίσκο. Πληθωρικό rock με γυναικεία φωνητικά από την Donna ‘Debbie’ McCain, με συνθέσεις που δεν έχουν μεγάλο βάθος, αλλά αρέσουν με την πρώτη αυτιά.



13.

Kadavar - Berlin

Καλλιτέχνης:  Kadavar
Δίσκος:  Berlin
Χώρα:  Γερμανία
Έτος ίδρυσης:  2010
Listen

Οι Kadavar δεν χρειάζονται συστάσεις. Έχουν ήδη στρέψει πάνω τους τα φώτα της δημοσιότητας και παίρνουν πολύ στα σοβαρά αυτό που κάνουν, την δυνάμει χρονοκάψουλα, είτε αυτό αφορά image, είτε εξοπλισμό ηχογραφήσεων, είτε artwork, είτε -φυσικά- μουσική. Έχουν μέσα τους τον χίπη, αλλά πάντα παραμένουν βαριοί και δυναμικοί.



12.

1886 - Before The Fog Covers The Mount

Καλλιτέχνης:  1886
Δίσκος:  Before The Fog Covers The Mount
Χώρα:  Ισπανία
Έτος ίδρυσης:  2012
Listen

Οι Καταλανοί 1886 κυκλοφόρησαν φέτος ένα ντεμπούτο που έχει πάνω του την υγρασία της συμπυκνωμένης ψυχεδέλειας. Πολύ fuzz, κάποια gypsy riff (sic) και ένα σύνολο ταξιδιάρικων συνθέσεων που συνιστούν ένα μεγάλο συνεκτικό τριπάρισμα.



11.

Vidunder - Oracles And Prophets

Καλλιτέχνης:  Vidunder
Δίσκος:  Oracles And Prophets
Χώρα:  Σουηδία
Έτος ίδρυσης:  2011
Listen

Γουστάρεις ανεβαστικό hard rock με έντονη την παρουσία του mellotron και λοιπών πλήκτρων που έκαναν την εμφάνισή τους πριν σαράντα χρόνια; Η απύθμενη Σουηδία, κατά κόρον μητέρα τέτοιων συγκροτημάτων, μας προσφέρει μέσω των Vidunder έναν δίσκο γεμάτο δυναμικούς ρυθμούς και κολλητικά ρεφρέν που προκαλούν άνοδο της αδρεναλίνης.



10.

Year Of The Goat - The Unspeakable

Καλλιτέχνης:  Year Of The Goat
Δίσκος:  The Unspeakable
Χώρα:  Σουηδία
Έτος ίδρυσης:  2006
Listen

Μυσταγωγικές ατμόσφαιρες, Lovecraft-ικοί εφιάλτες, οι Blue Oyster Cult να σου κλείνουν το μάτι και μια παραγωγή που δεν εμμένει να ακούγεται ρετρό, ούτε απαρνείται οριστικά το μοντέρνο, όπως οι συνάδελφοί τους. Δεν θα έλεγες το “The Unspeakable” ρετρό hard rock με την αυστηρή έννοια, αλλά θα μπορούσε να είχε βγει στα ‘70s. Και θα ήταν rock. Δυνατό rock.



09.

Witchwood - Litanies From The Woods

Καλλιτέχνης:  Witchwood
Δίσκος:  Litanies From The Woods
Χώρα:  Ιταλία
Έτος ίδρυσης:  2014
Listen

Φετινό ντεμπούτο εξ Ιταλίας που λοξοκοιτάει προς τα folk χωράφια μέσω των Jethro Tull και θα μπορούσε να λειτουργήσει ως υποκατάστατο των φοβερών Blood Ceremony, στο λιγότερο μεταλλικό. Οι Deep Purple είναι εκεί, το ίδιο και οι Rainbow. Εναλλαγές σε ρυθμούς και η ψυχεδέλεια να δίνει το «κάτι» που χρειάζεται για να τον λιώσουμε στις ακροάσεις.



08.

Aktor - Paranoia

Καλλιτέχνης:  Aktor
Δίσκος:  Paranoia
Χώρα:  Φινλανδία
Έτος ίδρυσης:  2013
Listen

Τους Φινλανδούς Circle πιθανότατα να μην τους γνωρίζετε, αλλά είναι μία από τις πιο τρελές και ταυτόχρονα ποιοτικές, πολυσυλλεκτικές μπάντες εκεί έξω, με δεκάδες δίσκους. Τον Chris Black, για να είστε εδώ, πιθανότατα τον ξέρετε από μπαντάρες σαν τους High Spirits, τους Pharaoh και ειδικά τους θεούς Dawnbringer. Όταν, λοιπόν, δύο μέλη των Circle συνεργάζονται με τον Chris Black, το αποτέλεσμα δεν μπορεί παρά να είναι τόσο απρόβλεπτο και καλό.



07.

Kamchatka - Long Road Made Of Gold

Καλλιτέχνης:  Kamchatka
Δίσκος:  Long Road Made Of Gold
Χώρα:  Σουηδία
Έτος ίδρυσης:  2001
Listen

Πώς το είχανε κάνει τότε οι Led Zeppelin, που δια μέσω της blues οδού επανακαθόρισαν τον χαρακτήρα της rock; Οι Kamchatka πιστοί στις διδαχές των Ζεπς, αλλά και με μια κάντρι σαουθερνίλα, κατάλοιπο των Black Crowes στο blues κρασί τους, είναι απολαυστικοί και πωρωτικοί για ακόμη μια φορά.



06.

Ape Skull - Fly Camel Fly

Καλλιτέχνης:  Ape Skull
Δίσκος:  Fly Camel Fly
Χώρα:  Ιταλία    
Έτος ίδρυσης:  2008
Listen

Οι ίδιοι αισθάνονται κοντά στους Jerusalem και τους Cream και δεν θα διαφωνήσω. Μάλιστα θα προσθέσω Jimi Hendrix και Captain Beyond. Straight rock υψηλής ραπτικής, στηριζόμενο στη μόνιμη κυριαρχία της fuzz-αριστής κιθάρας. Οι Ape Skull δεν θέλουν να έχουν ουδεμία σχέση με ό,τι κυκλοφόρησε μετά το 1977 και το καταφέρνουν με άπλετο ταλέντο.



05.

Corsair - One Eyed Horse

Καλλιτέχνης:  Corsair
Δίσκος:  One Eyed Horse
Χώρα:  Η.Π.Α.
Έτος ίδρυσης:  2008
Listen

Wishbone Ash; Thin Lizzy; Dust; Το πιάσατε το υπονοούμενο πιστεύω. Οι Corsair μεταλλίζουν όχι επειδή έχουν metal επιρροές, μα επειδή έχουν επιρροές τις επιρροές των πρώτων metal συγκροτημάτων. Ένας εξαιρετικός δίσκος που, κακώς, πέρασε στα ψιλά γράμματα και του πρέπουν πολλές αναγνώσεις.



04.

Demon Head - Ride The Wilderness

Καλλιτέχνης:  Demon Head
Δίσκος:  Ride The Wilderness
Χώρα:  Δανία
Έτος ίδρυσης:  2012
Listen

Οι Demon Head δεν είναι απλά ακόμη μια μπάντα με βουκολικές ανησυχίες και λατρείες προς τράγους, πρόβατα και κατσίκια. Συνθέτουν μουσικάρες που θα θυμίσουν Deep Purple των τριών πρώτων δίσκων και Warhorse. Τύπωσαν τον δίσκο τους σε κασέτα, βέβαια. Μυστήριος συνδυασμός τα ‘60s και η κασέτα. Εγκρίνουμε με τα χίλια.



03.

Horisont - Odyssey

Καλλιτέχνης:  Horisont
Δίσκος:  Odyssey
Χώρα:  Σουηδία
Έτος ίδρυσης:  2006
Listen

Οι Horisont έκαναν στροφή προς τον πιο πολύπλοκο και προοδευτικό ήχο, παραμένοντας βαριοί, πρωτομεταλλικοί  και με love or hate φωνή. Περιπετειώδης δίσκος που προσεγγίζει τους Judas Priest των ‘70s και έχει πραγματικά πολύ ψαχνό για ξεκοκάλισμα.



02.

The Sword - High Country

Καλλιτέχνης:  The Sword
Δίσκος:  High Country
Χώρα:  Η.Π.Α.
Έτος ίδρυσης:  2003
Listen

Ο Phil Lynott φοράει τα μούσια των ZZ Top σε έναν δίσκο όπου οι The Sword ακούγονται πιο ‘70s και ανεβασμένοι από ποτέ, κυρίως λόγω του μικρότερου όγκου που δόθηκε στις κιθάρες. Ο ελαφρώς occult χαρακτήρας έδωσε τη θέση του σε τίμιες, άμεσες ροκιές. Ανέλπιστα καλός δίσκος από μια σταθερά ποιοτική μπάντα.



01.

Mondo Drag - Mondo Drag

Καλλιτέχνης:  Mondo Drag
Δίσκος:  Mondo Drag
Χώρα:  Η.Π.Α.
Έτος ίδρυσης:  2006
Listen

Ξεκινούν οι πρώτες νότες το εναρκτήριου "Zephyr" και είσαι σίγουρος ότι ξεδιάλεξες κατά λάθος δίσκο των Deep Purple και ξεχύθηκαν στο δωμάτιο τα μουστάκια του Jon Lord. Το άλμπουμ άλλοτε καλπάζει, άλλοτε πετάει σε μυστήρια σύννεφα καπνού, σε μια χίπικη επίθεση δίχως σπιθαμή μέτριας στιγμής.
  • SHARE
  • TWEET