Midas Fall

Cold Waves Divide Us

Monotrome Records (2024)
Από τον Στέλιο Μπαρμπουνάκη, 14/03/2024
Το ταξίδι στα αστέρια συνεχίζεται
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;

Οι σκωτσέζες εξερευνήτριες του ηλεκτρικού ήχου είναι από τις πλέον αναγνωρίσιμες μορφές της Ευρωπαϊκής υπόγειας λιτανείας. Αναμφίβολα το μεγάλο ξεπέταγμα το έκαναν το 2015 με το εντυπωσιακό "The Menagerie Inside" όπου έβαλαν το όνομα τους σε κάθε φεστιβαλικό clashfinder της γηραιάς ηπείρου. Με σχεδόν δεκαπέντε χρόνια στη πλάτη τους οι Midas Fall έχουν αποκρυσταλλώσει πλήρως το καλλιτεχνικό τους όραμα και το "Evaporate" που ακολούθησε κράτησε απλά την φλόγα αναμμένη. Εκείνο το διάστημα μας είχαν εξομολογηθεί την αγάπη που τρέφουν για την Ελλάδα και το ούζο!

Τα χρόνια της απουσίας τους φαντάζουν ένα αρκετά μεγάλο κενό διάστημα, η δε απόφαση των κοριτσιών να πορευτούν ως ντουέτο με προσθήκες επιλεγμένων session μουσικών σίγουρα και θα επηρέασε την διαδικασία δημιουργίας νέου υλικού. Επειδή όμως πολλά έχουν δει τα μάτια μου, ήμουν ευχαριστημένος και μόνο από το γεγονός της επιστροφή τους στην ενεργό δράση.​ Συνολικά το "Cold Waves Divide Us" δεν είναι η αυστηρά πατερναλιστική post-progressive κυκλοφορία αλλά μια φινετσάτη μίξη των προαναφερθέντων ακουσμάτων με gothic rock και ηλεκτρονικές ατμόσφαιρες. Το αποτέλεσμα πάντως δικαιώνει στο 100%.

To "In the Morning We'll Be Someone Else" εκκινεί αυτήν την νέα εποχή με μυστηριώδη και αισθησιακό ομολογουμένως τρόπο. Στην εισαγωγή του κομματιού επιλέγουν να συνδυάσουν τα κιθαριστικά και τα ηλεκτρονικά στοιχεία με ντελικάτο τρόπο, ανοίγοντας την όρεξη και προϊδεάζοντας για το τι έπεται. Το σπουδαίο "I Am Wrong" με την φλεγματική του φιλοσοφία αποτελεί μια υπέροχη ευκαιρία για τους Midas Fall να πλέξουν με βαρύ και γοτθικό patch το εντυπωσιακό τους βρετανικό μωσαϊκό!

Και ενώ το "Salt" είναι το ιδανικό shoegaze διάλειμμα μετά από μια έντονη μέρα, η ambient εισαγωγή στο ονειρικό "In This Avalanche" παγώνει τον χρόνο δημιουργώντας σταλακτίτες και πρωτόλια συναισθήματα που μόνο μπάντες σαν τους Explosions In The Sky ή τους Mono έχουν καταφέρει να δαμάσουν εντός του πενταγράμμου. Το κινηματογραφικό και συναισθηματικά τεταμένο "Point Of Diminishing Return" θα μπορούσε να είναι το κομμάτι που έλειπε από το εμβληματικό soundtrack "28 Days Later" του Danny Boyle. To πανέμορφο και εύθραυστο "Monsters" σηκώνει κάθε τρίχα του σώματός σου και ξεδιπλώνει μια ιστορία αγάπης που έχει τα δικά της τέρατα να υπερνικήσει.

Συνέχεια με το πρώτο single του δίσκου, το καθαρτήριο ομώνυμο κομμάτι του "Cold Waves Divide Us" και το λυτρωτικό "Little Wooden Boxes". Εδώ όλα έρχονται να κατασταλάξουν, κάθε ανάμνηση, κάθε επιθυμία και κάθε αλλαγή στριμώχνονται όλα μαζί σε ένα μικρό πολύτιμο κουτί. Ερωτικό και μελαγχολικό στο σύνολο του, το "Cold Waves Divide Us" δίνει αρκετά credits στην indie σκηνη και κλείνει τον ενδοσκοπικό του κύκλο με το εντυπωσιακό "Mute". Στο τέλος της μέρας τα αιθέρια φωνητικά της Elizabeth Heaton μετουσιώνονται σε ένα σώμα διάφανο, εύθραυστο και ημιτελές, αδύναμο να περάσει μονάχο την παγωμένη θάλασσα και να ενωθεί με το άλλο του μισό. Οι Midas Fall μας παραδίδουν ένα δίσκο αυτόφωτο και έτοιμο να χαράξει πορεία στον έναστρο ουρανό!

Spotify

  • SHARE
  • TWEET