Megadeth

Th1rt3en

Roadrunner (2011)
Από τον Κώστα Πολύζο, 20/10/2011
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;
Έχει χυθεί πολύ μελάνι από την απαρχή του χρόνου... ε συγγνώμη, από την εμφάνιση του Dave Mustaine στο μουσικό προσκήνιο ήθελα να γράψω, άλλοτε για να περιγράψουν τη μουσική του ιδιοφυία και άλλοτε για να αναπαράγουν τα πικρόχολα σχόλια που κατά καιρούς ο ξυνούλης Dave έχει κάνει. Αυτό που τον διαχωρίζει όμως από τους υπόλοιπους «μαϊντανούς» είναι πως έχει κερδίσει το δικαίωμα να γίνεται κακός. Ίσως λίγο περισσότερο από όσο χρειάζεται, μπορεί να ισχυριστεί κάποιος, αλλά δεν παύει να το έχει κερδίσει.

Ο καιρός λοιπόν έφτασε για τους Megadeth να κυκλοφορήσουν τη 13η studio δουλειά τους, έχοντας πλέον μετά από 10 χρόνια και πάλι στις τάξεις τους τον μπασίστα και συνιδρυτή του group, Dave Ellefson. Το "Th1rt3en" περιέχει μια δόση παράδοξου, καθώς αρκετά από τα τραγούδια που ακούμε στο δίσκο αποτελούν παλιότερες συνθέσεις, οι οποίες είτε είχαν κυκλοφορήσει ως bonus tracks, είτε είχαν παραμείνει στο συρτάρι του Mustaine, σε μορφή demo, κάτι στο οποίο δε μας είχαν συνηθίσει.

Το άλμπουμ ξεκινάει πολύ δυνάμικα με το "Sudden Death", ένα από τα καλύτερα τραγούδια του δίσκου, στο οποίο ισχύει η λογική «βγάλ' την έξω να δούμε ποιος την έχει μεγαλύτερη (την κιθάρα ντε)». Φοβερό riff, groove-άτος ρυθμός, με τα solo να ξεπετάγονται συνεχώς από το πουθενά, για να καταλήξει σε μια φοβερή κιθαριστική «μονομαχία», μεταξύ των Mustaine και Broderick. Οπότε, ας βάλουμε στο σακούλι το πρώτο θετικό στοιχείο, που είναι η φοβερη δουλειά που έχει γίνει στις κιθάρες.

Ακολουθεί το "Public Enemy No.1", το πρώτο single του δίσκου, με εξίσου φοβερό riff και το οποίο κινείται σε πιο hard rock φόρμες. Το "Whose Life (Is It Anyways?)" που έπεται, αν εξαιρέσεις το αδιάφορο riff, εξελίσσεται σε πολύ καλό up tempo ασμα, κάτι που δε μπορώ να πω και για το "We The People", το οποίο αποτελεί τη χειρότερη στιγμή του δίσκου. Σε γενικές γραμμές το άλμπουμ κυλάει πολύ καλά και χωρίς ιδιαίτερες διακυμάνσεις στην ποιότητα των συνθέσεων, από τις οποίες ξεχώριζουν τα "Fast Lane", "Black Swan", "Deadly Nightshade" και "Th1rt3en". Οι γρήγορες ταχύτητες του παρελθόντος έχουν περιοριστεί αρκετά και εκφράζονται κυριώς μέσα από ξεσπάσματα σε επιμέρους τραγούδια.

Ο δίσκος περιέχει διάσπαρτα στοιχεία από τις προηγούμενες δουλειές των Megadeth, κάτι που φαντάζει πολύ λογικό, αν λάβουμε υπ' όψη ότι οι ιδέες για πολλά τραγούδια είχαν συλληφθεί σε διάφορες χρονικές περιόδους, από το 1991 και μετά, χωρίς αυτό να δημιουργεί πρόβλημα ομοιογένειας, ενώ στο συνολικό αποτέλεσμα συνεισφέρει θετικά και η πολύ καλή και «ογκώδης» παραγωγή του Johnny K (μακρινός ξάδερφος του Johnny B), ο οποίος έχει δουλέψει με μπάντες όπως οι Disturbed, οι Sevendust και οι Machine Head. Σε μια τέτοια παραγωγή είναι δύσκολο να μην αναδειχθεί και η πολύ καλή δουλειά που έχει γίνει από τους Ellefson και Drover, ενώ με τον Broderick η μπάντα φαίνεται να βρήκε, μετά από καιρό, τον κιθαρίστα που θα κοντράρει στα ίσια τον Mustaine.

Η επιλογή της συγκεκριμένης κυκλοφορίας με πολλά τραγούδια από το παρελθόν δε με χάλασε καθόλου, αφού το αποτέλεσμα κρίνεται ως αρκετά καλό, όμως μου έχει καρφωθεί μια ιδέα στο μυαλό και δε μπορώ παρά να την μοιραστώ μαζί σας. Ο Mustaine είχε δηλώσει πριν ένα χρόνο περίπου πως αυτός ο δίσκος είναι και ο τελευταίος με τη Roadrunner, καθώς λήγει το συμβόλαιο που είχε υπογράψει, και, αν και υπήρχε προσφορά για ανανέωση με ευνοϊκότερους όρους, δεν τη δέχτηκε, γιατί η αντιμετώπιση που είχε όλο αυτό το διάστημα δεν του άρεσε, εκφράζοντας πως θα προτιμούσε να διαλύσει τη μπάντα, παρά να συνεχίσει με αυτή την εταιρεία. Ο λογικός συνειρμός που κάνω είναι ο... «ok, ας κυκλοφορήσουμε κάτι γρήγορα και να την κάνουμε από εδώ», οπότε η επανηχογράφηση ήδη δουλεμένων ιδεών φαντάζει ως η πιο εύκολη λύση.

Όποια και να είναι η αλήθεια, παραμένει γεγονός πως ο Mustaine δεν είναι χθεσινός και από τότε που σταμάτησε τα πειράματα δεν έχει κυκλοφορήσει μέτρια δουλειά με τους Megadeth. Το "Th1rt3en", χωρίς να είναι ο καλύτερος δίσκος στη μετα-"Risk" εποχή, έχει την ποιότητα που θα με κάνει να τον ξανακούσω στο βραχυπρόθεσμο μέλλον, καθώς περιέχει αρκετά πολύ καλά κομμάτια.
  • SHARE
  • TWEET