Holy Martyr

Hellenic Warrior Spirit

SPV (2008)
Από τον Θοδωρή Μηνιάτη, 11/11/2008
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;

«Spartiates stin machi» βροντοφωνάζει ο Alex Mereu, τραγουδιστής των Holy Martyr, στην αρχή του "Spartan Phalanx", εναρκτήριου κομματιού, μετά την εισαγωγή "March", της νέας δουλειάς τους, "Hellenic Warrior Spirit". Οι Holy Martyr μας έρχονται από τη γειτονική Ιταλία, μια χώρα που έχει προσφέρει πάρα πολλά τα τελευταία χρόνια στον όρο «επικό Metal». Ό,τι έχουν κυκλοφορήσει μέχρι στιγμής (demo το 1998, το 2001 και το 2002, το "Hatred And Warlust" το 2002, τα ep "Hail To Hellas" το 2003 και "Vis Et Honour" το 2005 αλλά και το πρώτο full length album τους, "Still At War", το 2007) έχει «αγκαλιαστεί» με θέρμη από το metal κοινό του εν λόγω ύφους και ίσως όχι μόνο.

Φέτος κυκλοφόρησαν τη δεύτερη ολοκληρωμένη δουλειά τους, θέλοντας να πατήσουν καλύτερα στα πόδια τους και να δώσουν και αυτοί τον οβολό τους στο epic metal οικοδόμημα. Το "Hellenic Warrior Spirit", όπως υποδηλώνει και ο τίτλος, αναφέρεται εξολοκλήρου στην Αρχαία Ελληνική πολεμική μηχανή και ειδικά στον Λεωνίδα και τους 300 συμπολεμιστές του με τη γνωστή ηρωική ιστορία. Όλο το album είναι από την πρώτη μέχρι και την τελευταία νότα βουτηγμένο στο έπος. Οι Holy Martyr έχουν πάρει τις κατάλληλες επιρροές από όλα τα μεγαθήρια του είδους και τις έχουν αποτυπώσει με τον καλύτερο τρόπο στις παρτιτούρες τους, χαρίζοντας μοναδικά τραγούδια heavy / epic metal στους οπαδούς.

Οι συνθέσεις, όντας αργόσυρτες και μελαγχολικές, είναι το κατάλληλο soundtrack για οτιδήποτε συνεπάγεται μια μάχη. Οι συνθέσεις «κολλάνε» άνετα με οποιαδήποτε έκφανση μιας διαπλοκής αντιμαχόμενων φυλών, χωρών και δυνάμεων: προετοιμασία, έφοδος, συμπλοκή/μάχη, θρήνος για τους νεκρούς και περισυλλογή πριν την όποια βεβήλωση. Δεν είναι υπερβολικό, αλλά ακούγοντας το album νιώθεις ότι είσαι στο πεδίο της μάχης, σε ψηλό σημείο για να βλέπεις και να εξιστορείς.

Οι Holy Martyr τα τελευταία χρόνια είναι άρρηκτα συνδεδεμένοι με την Ελλάδα και την ηρωική μάχη των Θερμοπυλών. Το 2003 κυκλοφόρησαν το ep "Hail To Hellas", όπου και τα 4 δικά τους κομμάτια αναφέρονταν στην εν λόγω μάχη. Στο "Hellenic Warrior Spirit" συμπεριέλαβαν το ep, με άλλη παραγωγή βεβαίως, συν 5 νέα τραγούδια, όλα στο ίδιο μουσικό και στιχουργικό ύφος, δημιουργώντας μια πραγματική ωδή στο σπουδαίο αυτό γεγονός.

Να ομολογήσω ότι έχω μείνει έκπληκτος με το τελικό αποτέλεσμα αλλά και με το πόσο έχει προοδεύσει η μπάντα. Όλοι έχουν δημιουργήσει ένα τρομερό rhythm section που σε καθηλώνει. Όποιος έχει ακούσει το ep θα βρει κάποιες μικρές διαφορές σχετικά με το δίσκο, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα τα 4 παλιά κομμάτια να ηχούν «ολόφρεσκα», σα να μην ξανακυκλοφόρησαν ποτέ. Η μεγάλη έκπληξη έρχεται στο τελευταίο κομμάτι, "To Kalesma Sta Opla", όπου ο Mereu, σαν ένας εκ των 300 πεσόντων, κοιτάει από τον ουρανό και διηγείται την περηφάνια που νοιώθει για το γεγονός ότι έπεσε μαχόμενος για την τιμή και την πατρίδα. Τουλάχιστον εμένα με εντυπωσίασε αυτή η κίνηση, γιατί ο ίδιος ο Mereu έχει αφουγκραστεί το ρόλο του και, παρόλο που η προφορά του είναι ξενική, κάνει ό,τι μπορεί για να δώσει το ύφος που θέλει στο τραγούδι, απόδειξη του πόσο κάποια πράγματα της χώρας μας συγκινούν άλλους λαούς και δυστυχώς όχι εμάς που είναι και η ιστορία μας.

Οι Holy Martyr με το "Hellenic Warrior Spirit" θεωρώ ότι έχουν θέσει εαυτούς στο πάνθεον των πολύ καλών κυκλοφοριών του επικού ήχου. Είναι σίγουρο ότι με την κυκλοφορία αυτού του album θα αποκτήσουν ακόμα περισσότερους οπαδούς, αφού η νέα τους δουλειά αξίζει να διαδοθεί και να ακουστεί. Μακάρι να συνεχίσουν έτσι και από εδώ και πέρα να μας χαρίζουν albums που θα έχουν περίοπτη θέση στη δισκοθήκη μας.

  • SHARE
  • TWEET