Hammerfall

Threshold

Nuclear Blast (2006)
20/10/2006
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;

Οι Σουηδοί Hammerfall έφτασαν σήμερα να αποτελούν ένα σημαντικότατο κεφάλαιο στον χώρο της metal μουσικής. Αν με ρωτούσε κανείς τον λόγο που συμβαίνει αυτό η απάντησή μου μάλλον θα περιοριζόταν στο "Glory To The Brave", το πρώτο τους album που πραγματικά ήρθε από το πουθενά και εντυπωσίασε τους πάντες.

Ίσως να μην ήταν η πρωτοτυπία του ούτε οι απίστευτες συνθέσεις αλλά ήταν ακριβώς αυτό που επιζητούσε ο περισσότερος κόσμος εκείνη την χρονική στιγμή .Δηλαδή ένα group που θα αναβιώσει το επικό πνεύμα των 80’s μέσα από τις euro power τάσεις των 90’s. Και οι Hammefal πέτυχαν αυτό τον συνδυασμό απόλυτα και η απλότητα των συνθέσεών τους ανέδειξε έναν ιδιαίτερα χαρισματικό frontman όπως είναι ο Joacim Cans.

Από τότε όμως τα πράγματα έχουν μείνει ιδιαίτερα στάσιμα για τους Hammefall αφού κανένα album τους μέχρι σήμερα δεν κατάφερε να ξεπεράσει σε οποιονδήποτε τομέα το ντεμπούτο τους.O Cans μάλιστα μέσα σε αυτά τα 9 χρόνια που μεσολάβησαν έχει να επιδείξει ένα solo album ("Beyond The Gates") και μια ιστορική συνεργασία κάτω από το τεράστιο όνομα των Warlord με το αρκετά καλό "Rising Out The Ashes".

Φτάνουμε στο σήμερα λοιπόν και στην κυκλοφορία του 6ου κατά σειρά album των Hammerfall που 'ακούει' στο όνομα "Threshold". Μια ματιά στο εξώφυλλο και αντιλαμβάνεται κανείς αμέσως ότι μάλλον τίποτα δεν άλλαξε και τίποτα δεν είναι όπως παλιά. Ο Hector, η μασκότ των Σουηδών βρίσκεται και πάλι εδώ (αν και αλλοιωμένος μέσα στα χρόνια) και οι πρώτες νότες του "Threshold" δίνουν το στίγμα ολόκληρου του album. Ο μινιμαλισμός σε συνθετικό επίπεδο χαρακτηρίζει τα περισσότερα κομμάτια ενώ δεν θα μπορούσαν να λείπουν οι στίχοι που παραπέμπουν σε μάχες του ανθρώπου είτε με φανταστικά πλάσματα είτε με τον ίδιο του τον εαυτό.

Σαφέστατα όμως στον δίσκο υπάρχουν και τα κομμάτια που γράφτηκαν με την λογική του single όπως είναι τα "Natural High", το οποίο είναι και το πρώτο single που θα κυκλοφορήσει από το "Threshold", και το "The Fire Burns Forever" που συνοδεύεται από ένα videoclip έκπληξη όπου βρίσκει τους Hammerfall να συνεργάζονται με μερικούς από τους πιο γνωστούς Σουηδούς αθλητές σε ένα αρκετά πρότυπο concept που δίνει την εντύπωση διαφήμισης κάποιου αθλητικού προϊόντος. Αυτά μάλιστα είναι και τα κομμάτια που θα ξεχώριζε κάποιος από το album ενώ κομμάτια όπως τα "Howlin' With The 'Pac" και "Rebel Inside", αν και δεν είναι αδιάφορα σε καμία περίπτωση, μάλλον θα ξεχαστούν γρήγορα. Μάλιστα η κλασσική μπαλάντα κάθε album των Hammerfall δεν λείπει ούτε από το "Threshold", με το "Dark Wings, Dark Words" να διεκπεραιώνει αυτό τον ρόλο.

Αυτό που με εντυπωσίασε θετικότατα στο "Threshold" είναι η αρκετά καλή παραγωγή, ιδιαίτερα στον ήχο της κιθάρας, όπου κυρίως στα ρυθμικά σημεία ξεσηκώνουν με τον ήχο τους και δίνουν ένα μεγαλύτερο ενδιαφέρον στην συνολκή εικόνα του album.

Φοβάμαι πως οι Hammerfall πλέον αφορούν μόνο τους φανατικούς οπαδούς τους, ένα μεγάλο μέρος των οποίων βρίσκεται και στην χώρα μας. Δυστυχώς όμως για όλους εμάς τους υπόλοιπους η πλήρης προσηλωσή τους σε όσα τους έκαναν γνωστούς και η ανυπαρξία εξέλιξης στον ήχο τους μόνο πίσω μπορεί να τους πηγαίνει. Χωρίς να υστερεί σε τίποτα από κάθε άλλο album του group αλλά και χωρίς να δίνει κάτι καινούριο, τo "Threshold" λοιπόν δεν είναι τίποτε άλλο από αυτό που περιμέναμε να μας δώσουν οι Hammerfall. Ότι πρέπει για τους οπαδούς του group και μόνο αυτούς. Τους υπόλοιπους πάντως δεν θα μας χάλαγε καθόλου να τους δούμε live στην επερχόμενη περιοδεία τους.

  • SHARE
  • TWEET