Ereb Altor

Fire Meets Ice

Cyclone Empire (2013)
Από τον Μάνο Πατεράκη, 25/10/2013
Ρίχνουν αίμα πάνω στον πάγο και μας προσφέρουν μια υπέροχα ατμοσφαιρική μίξη των δύο προσωπείων που μας έχουν παρουσιάσει μέχρι στιγμής
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;
Με τις δύο απίστευτες πρώτες δουλειές τους, οι Ereb Altor καπάρωσαν τη θέση τους στη Valhalla, όπου ο Quorthon θα τους διηγείται σκοτεινά, ηρωικά παραμύθια για όλη την αιωνιότητα. Έπειτα, ακολούθησαν την ανάστροφη πορεία των Bathory και το γύρισαν στο ακατέργαστο black metal, με τιμιότητα και τσαγανό, σε μία άκρως θαρραλέα αλλαγή πλεύσης. Τώρα, με τον τέταρτο δίσκο τους, "Fire Meets Ice", ρίχνουν αίμα πάνω στον πάγο και μας προσφέρουν μια υπέροχα ατμοσφαιρική μίξη των δύο προσωπείων που μας έχουν παρουσιάσει μέχρι στιγμής.

Είναι δεκάδες τα συγκροτήματα που έχουν επιχειρήσει με τις μουσικές τους να σχηματίσουν μια λεπτομέρεια της ατμόσφαιρας του εξωφύλλου ενός "Hammerheart". Σχεδόν όλα -παραπλανημένα από κάποια κατεργαριά του Loki θαρρείς- κατέληξαν μεταξύ του βαρετού, στην καλύτερη περίπτωση, και του αστείου. Είναι λεπτές οι ισορροπίες, κλισέ τα θέματα, υποψιασμένοι οι ακροατές, γυαλισμένες οι κονσόλες παραγωγής, οπότε χρειάζεσαι το κάτι παραπάνω για να γράψεις ένα δίσκο που να ακούγεται πηγαίος και ταυτόχρονα να μην είναι παρωχημένος. Αυτός είναι ο λόγος που ελάχιστα συγκροτήματα έχουν γράψει ένα κομμάτι σαν το ανατριχιαστικό "By Honour" ή έναν δίσκο με τη βαριά, αδιαπέραστη ατμόσφαιρα του καλύτερου άλμπουμ της μπάντας, "The End". Οι Ereb Altor ξεχωρίζουν γιατί γράφουν καθηλωτικά doom riff που έχουν κάτι να πουν από μόνα τους, χωρίς να ακούγονται «γενικής χρήσης». Ξεχωρίζουν, επίσης, λόγω των απόλυτα εμπνευσμένων φωνητικών γραμμών τους, οι οποίες είναι άλλοτε ηρωικές, άλλοτε θρηνητικές και άλλοτε άκρως λυσσασμένες. Στο "Fire Meets Ice" έχουμε ένα εξαιρετικό πάντρεμα των καθαρών φωνητικών που χρησιμοποιούσαν στις δύο πρώτες κυκλοφορίες τους με τα black metal φωνητικά, τα οποία χρησιμοποίησαν κατά κόρον στο "Gastrike".

Βαρύ και επικό, το "Fire Meets Ice" είναι ένα αυστηρά χειμερινό άκουσμα. Πλουραλισμός και πολυσυλλεκτικότητα είναι λέξεις που δεν αφορούν την πραγματικότητα των Ereb Altor. Μια πραγματικότητα όπου κυριαρχούν οι κοσμογονικές δυνάμεις της νορδικής μυθολογίας, οι οποίες μάχονται  βίαια και μηχανορραφούν ενώ εμείς παρακολουθούμε με δέος. «Ymer, the father of the rimthurs awaken by the fire of Muspelheim / Giving life to all kinds / Betrayal, defiance, act of Gods». Αυτή είναι ακριβώς και η στιχουργική θεματολογία του νέου δίσκου των Ereb Altor. Ακραιφνώς επική, όπως και η μουσική τους δηλαδή. Δεν υπάρχουν περιθώρια για τίποτα άλλο, εξ' ου και ο δίσκος απαιτεί ακροάσεις υπό την κατάλληλη διάθεση, αλλιώς χάνει όλη του τη μαγεία.

Τα doom riff μπλέκονται με τα πλήκτρα ακριβώς όπως τα brutal φωνητικά εναλλάσσονται με τα καθαρά, αποδίδοντας ένα διττό, κινηματογραφικό συναίσθημα. Μια μασίφ ενότητα μεταξύ αντιθέτων, μεταξύ φωτιάς και πάγου. Ακόμα και αν η αρχή του "Nifelheim" φέρει λίγο στο μυαλό τις βαριές στιγμές των Paradise Lost, στο σύνολό του το άλμπουμ δεν μπορεί να θυμίσει τίποτε άλλο παρά Bathory, από όλες τις περιόδους της καριέρας τους. Εξαιρετική και η κλιμάκωση από το αμιγώς black metal κομμάτι του δίσκου, "Post Ragnarok", στο αμιγώς επικό κομμάτι του δίσκου, "Our Legacy", με το οποίο κλείνει υποδειγματικά ο δίσκος, καθότι αποτελεί, ίσως, την καλύτερή του στιγμή.

Το "Fire Meets Ice" ενδεχομένως να μην φτάνει τις καλύτερες στιγμές του συγκροτήματος, αλλά τις πλησιάζει επικίνδυνα. Οι Ereb Altor προσφέρουν για ακόμη μια φορά πολλά fjórðungr σοβαρού, ζοφερού, επικού μετάλλου και όσοι το επιζητούν, ακόμα και αν δεν θέλουν πολλές συναναστροφές με το black metal, οφείλουν να ταξιδέψουν εδώ μέσα.

Ereb Altor - Nifelheim (lyric video)
  • SHARE
  • TWEET