Code Orange

Under The Skin

Roadrunner (2020)
Από τον Δημήτρη Μωυσίδη, 10/09/2020
Από τα λίγα καλά της καραντίνας είναι η δημιουργία αυτού του ιδιοφυούς -σαν- unplugged νέου κατορθώματος των Code Orange
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;

Με σοβαρό πλέον κίνδυνο να χαρακτηριστώ fanboy, αναλαμβάνω να υπερασπιστώ και να αναδείξω το νέο ακουστικό άλμπουμ των Code Orange ως ένα εκπληκτικό ακόμα δείγμα μια μπάντας που είναι στο peak της δημιουργικότητας της, που επηρεάζει όσο λίγες το σύγχρονο metal ήχο και που τώρα με αυτήν την κατά βάση unplugged κυκλοφορία εν είδη best-of κλείνει το μάτι στο grunge και όσο περισσότερο το ακούω τόσο περισσότερο θυμάμαι τα εκπληκτικά αντίστοιχα unplugged των Nirvana και των Alice In Chains.

Δεν είναι τυχαία εξάλλου η διασκευή "Down In A Hole" που αποδίδεται με τόσο ανατριχιαστικό τρόπο. Προλογίζεται από τον τραγουδιστή Jami Morgan ως ένα τραγούδι ταιριαστό με την κατάσταση που επικρατεί και την κατάθλιψη και μαυρίλα που υπάρχει λόγω του ιού και το πόσο ολονών μας τα σχέδια πήγαν στο διάολο αλλά όπως εύγλωττα το θέτει ο ίδιος: 'Life doesn't give a fuck about plans'. Και τα σχέδια των Code Orange ήταν να προωθήσουν φυσικά το τελευταίο τους καταπληκτικό άλμπουμ "Underneath". Κάτι τέτοιο δεν κατέστη ακόμα δυνατό και πρώτοι καινοτόμησαν, στη νέα αυτή εποχή της πανδημίας, παρουσιάζοντας το περασμένο Μάρτιο ολόκληρο το άλμπουμ live σε ένα άδειο χώρο και δωρεάν streamed online. Έτσι και τώρα δεν μπορούσαν να κάτσουν άπραγοι και μας δίνουν μια unplugged γεύση των Code Orange με μόνα ηλεκτρονικά κομμάτια τα μπλιμπλίκια και τα glitches του Eric 'Shade' Balderose.

Το αποτέλεσμα; Ένα μείγμα grunge και υπέροχων ακουστικών μελωδιών μακριά από hardcore αλλά με τη ψυχή των κομματιών αναλλοίωτη και φυσικά αποδεικνύεται ότι αν υπάρχει καλό υλικό και παθιασμένοι μουσικοί τότε με distortion ή χωρίς η μουσική θα ακούγεται πάντα υπέροχη. H Reba Myer έχει τον πρώτο ρόλο σε αυτή τη κυκλοφορία με τον Jami κυρίως να τη συνοδεύει στα φωνητικά. Το εναρκτήριο "Bleeding In The Blur" (από το "Forever") με συνοδεία εγχόρδων είναι ένα κομμάτι που σε στοιχειώνει με την ατμοσφαιρικότητα του. Κομμάτια λοιπόν από ολόκληρο το εύρος της δισκογραφίας των CO με το "Underneath" φυσικά να έχει μεγάλη αντιπροσώπιση και το "Who I Am" να σε αφήνει μετέωρο περιμένοντας τις κιθάρες να ισοπεδώσουν τα πάντα αλλά να βρίσκουν ισάξιο συναισθηματικό αποτέλεσμα με την ακουστική και την υπέροχη ερμηνεία της Myer. Τα "Ugly" και "Only One" (από τo τραγούδι "Only One Way" που κυκλοφορήσανε το 2018 για τη πλατφόρμα του Adult Swim) δένουν τόσο αρμονικά και μοιάζουν σαν το ένα να συμπληρώνει το άλλο με τη μελωδία του. Ένα medley (κανονικό) είναι και το "Dreams 1+2" το οποίο ενώνει τα "Dreams2" από το "Forever" με το "Dreams In Inertia" του "I Am King" και που ξεκινά μελωδικά και καταλήγει στην πιό 'unplugged' στιγμή του άλμπουμ όπου οι κιθάρες για λίγο μπαίνουν στη πρίζα για να μας υπενθυμίσουν ότι μπορούν μεν να παίζουν ακουστικά αλλά στη καρδιά τους καίει ένα μεταλλικό τέρας που αν και φυλακισμένο τώρα στη καραντίνα κάποια στιγμή θα αποδεχτεί στο τέλος το 'polluted air by a new disease" και θα κάνει αυτόν που μας προστάσει το coda του "(dream)" 'open up and let it back inside'. To "Sulfur Surrounding" ήταν ούτως ή άλλως αρκετά 'ήρεμο' και μελωδικό οπότε είναι ένα easy win για του CO. Οι κιθάρες ξαναγίνονται ηλεκτρικές για το φινάλε. Το ομότιτλο τελευταίο κομμάτι του "Underneath" μειώνεται στον πυρήνα του και μεταφράζεται σε "Under The Skin" και το εφιαλτικό "Hurt Goes On" του "Forever" γίνεται εδώ "Hurt3" και μετατρέπεται σε ένα οπτικοακουστικό εφιάλτη στο τέλος του.

Οι Code Orange δεν παύουν να εκπλήσσουν αλλά το όλο εγχείρημα φαντάζει τόσο φυσικό για αυτούς και το αποτέλεσμα είναι γεμάτο, ιδιοφυές, καλοστημένο και ηχητικά χορταστικό. Ολόκληρο το stream μπορείτε να το παρακολουθήσετε από εδώ.

  • SHARE
  • TWEET