Christian Mistress

Children Of The Earth

Cruz Del Sur Music (2025)
Από τον Αποστόλη Ζαμπάρα, 06/03/2025
Τα heavy metal τέκνα της Olympia επιστρέφουν έπειτα από δέκα χρόνια ανανεώνοντας τον πάλαι ποτέ underground μύθο τους
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;

Πριν από περίπου δεκαπέντε χρόνια, η ύπαρξη των Christian Mistress καταμεσής του τότε heavy metal revival, ήταν σημαντικό γεγονός. Τα πρώτα τους άλμπουμ είχαν τραβήξει πολλά βλέμματα, χάρη και στη σύμπραξη με τη Relapse, και κάπου στο "To Your Death" του 2015, το σχήμα από την Olympia της Washington, μάλλον έπιασε την κορυφή του. Έκτοτε, σιωπή. Όπως αποκάλυψε η τραγουδίστρια Christine Davis σε πρόσφατη συνέντευξή της, η καθημερινότητα άλλαξε τις ισορροπίες ανάμεσα στο σχήμα, που φαινομενικά είχε διαγράψει τον κύκλο του. Κάπου στο 2022, μια πρόσκληση για ένα τοπικό φεστιβάλ, ενεργοποίησε εκ νέου τους Christian Mistress.

Ως κουαρτέτο πλέον, με τον μπασίστα να τελεί και χρέη ρυθμικού κιθαρίστα και εν μέρει συνθέτη, το heavy metal σχήμα με τις μεγάλες hard rock αδυναμίες, αποφάσισε να προχωρήσει στη σύνθεση ενός νέου άλμπουμ. Έπειτα από μια δεκαετία σιωπής, το "Children Of The Earth", ηχεί ως η φυσική εξέλιξη του σχήματος. Αναμενόμενα, στα 33 λεπτά του, το άλμπουμ δεν απομακρύνεται από τον γνώριμο ήχο των Christian Mistress. Μελωδικό, riff-heavy και ενεργητικό παλαιομοδίτικο metal, με τις hard rock και πιο ατμοσφαιρικές ‘70s πινελιές παρούσες, καθώς και μια υφέρπουσα, occult ατμόσφαιρα εξαιτίας της γήινης όσο και μαγευτικά αποφασιστικής ερμηνείας της Davis. Μάλιστα, αν έπρεπε οπωσδήποτε να εντοπίσω κάποια αξιοσημείωτη διαφορά στο "Children Of The Earth", αυτή θα ήταν η προσήλωσή του στις πιο παλαιομοδίτικες και αρχαϊκές πτυχές του ήχου της μπάντας.

Γεγονός που βέβαια συνδέεται με τις θεματικές του τέταρτου δίσκου των Αμερικανών. Η σύνδεση με τους προγόνους και το παρελθόν, η συνειδητοποίηση του πεπερασμένου της ύπαρξης και μια υπαρξιακή αναζήτηση για την διαχείριση του παρόντος με γνώμονα το μέλλον, ακολουθούν τους αινιγματικούς φαντασιακούς στίχους της Davis, εμπνευσμένους από μια πανάρχαιη ορφική ταμπλέτα από τη νότια Ιταλία που υπέπεσε στην αντίληψή της. Θεματικά βέβαια, το συγκρότημα ενσωματώνει αυτή την έξυπνη προσέγγιση και στο εξώφυλλό του, (Kanye τι λέει;) που αποτελεί αναφορά σε αυτό του single τους "Mother of Mercy / The Hereafter" (2009). Ακούγοντας το βασικό single "Lake Of Memory" δε, μπορείς να βάλεις σε τάξη αυτό τον κυκεώνα αναφορών και συνδέσεων που προαναφέρθηκαν, υπό το πρίσμα εξαιρετικής τραγουδοποιίας.

Οι Christian Mistress όμως, μέσα από τις ρέτρο αναφορές τους, στέκονται εξαιρετικά καίριοι στο παρόν. Το "Voiceless" με κάνει να σιγοτραγουδώ το κάλεσμα του, όπως και το χίπικο "Love Of The World", που παραείναι σουηδικό για τα δεδομένα της μπάντας. Αν κάπου στερείται δυναμικής η δισκογραφική επιστροφή των Christian Mistress, είναι στην διαχείριση των ρυθμών και των εντάσεων. Το υπνωτικό "Mythmaker" μες τις αλληγορίες του αποτελεί μια σπουδαία στιγμή για την μπάντα όσον αφορά την θεατρική πτυχή της μουσικής της, και το εναρκτήριο "City of Gold" ξεκινά με αναμενόμενα γκάζια για να σε κρατήσει στο επίκεντρο, αλλά οι Christian Mistress ηχούν ιδιαίτερα εσωτερικοί και εσωστρεφείς για να συντονίσουν παλμούς μαζικών ακροατηρίων.

Αν προσπεράσεις με τις διαδοχικές ακροάσεις αυτό το στοιχείο του "Children Of The Earth" και το προσεγγίσεις ως ένα heavy metal άλμπουμ που αδιαφορεί για τις σύγχρονες επιταγές του ήχου (με μια σεμιναριακά καπνιστή παραγωγή που δεν λειτουργεί ως σιδηρά μάσκα των συνθέσεων) καθώς και την οποιαδήποτε επεκτατική διάθεση, τότε θα μείνεις για καιρό. Οι Christian Mistress επέστρεψαν και γνωρίζουν πώς να κάνουν τα αίματα να ανάψουν, με οκτώ συνθέσεις που αποτελούν ένα αξιοπρεπές σύνολο. Τα δέκα χρόνια αναμονής ήταν πολλά και πιθανώς να μην δικαιώνουν τις προσδοκίες, αλλά, το "Children Of The Earth", είναι ένας φόρος τιμής στο obscure metal underground και τις αλληγορικές του πτυχές. Η νεκρομαντεία των Christian Mistress ακόμη κεντρίζει το ενδιαφέρον, μέχρι να ξαναχαθεί στο σκοτάδι της λήθης, ή στη σκιά απογόνων τους.

Bandcamp
Youtube

  • SHARE
  • TWEET