Christian Death

Evil Becomes Rule

Season Of Mist (2022)
Από τον Αποστόλη Ζαμπάρα, 04/05/2022
Η παρούσα σύνθεση του ιστορικού σχήματος επιστρέφει έπειτα από επτά χρόνια, απευθυνόμενη εκ νέου στο φανατικό κοινό του death rock
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;

Αν ποτέ επιχειρήσουμε να καταγράψουμε τη γέννηση του επικίνδυνου ξαδέρφου του gothic που ονομάζεται death rock, οι Christian Death οφείλουν να έρθουν πρώτοι στο μυαλό. Το ιστορικό συγκρότημα, με το μυθικό του ντεμπούτο, "Only Theatre Of Pain" (1982) θεωρείται δικαίως κλασικό, ενώ η συνέχεια με το "Catastrophe Ballet" δύο χρόνια αργότερα επιβεβαίωσε, παρά την αποχώρηση του Agnew και την ένταξη του Valor Kand στις κιθάρες, πως η διαφορετικότητα του σχήματος είναι αδιαμφισβήτητη.

Η συνέχεια βέβαια, βρήκε το συγκρότημα προ ραγδαίων εξελίξεων. Η αποχώρηση του ιθύνοντα νου και ιδρυτή Rozz Williams δεν ήταν ανώδυνη, και παρά το γεγονός πως το προηγηθέν "Ashes" του 1985 διατήρησε τα στάνταρ της μπάντας, ήταν σαφές πως θα αποτελούσε το τέλος μιας εποχής. Διαφωνίες για το όνομα και τις δύο εκδοχές της μπάντας δίχασαν, όπως και οι κυκλοφορίες της εποχής. Ο Kand έγινε ο mainman του συγκροτήματος που διατήρησε όνομα και πνευματικά δικαιώματα, και συνέχισε να δισκογραφεί τακτικά, με ένα ιδιαίτερα ασταθές lineup. Το 1994 η βάση της μπάντας επέστρεψε στις Η.Π.Α. και ο Kand μαζί με τη Maitri (φωνητικά, μπάσο) αποτελούν έκτοτε τον πυρήνα της.

Από τις αρχές του αιώνα και τη μετάβαση στη Season Of Mist, το σχήμα δισκογραφεί ανά επτά σχεδόν χρόνια, έχοντας παγιώσει τον ήχο του. Όπως πιστοποίησε και το προ δεκαπενταετίας "American Inquisition", οι σημερινοί Christian Death είναι ένα αμάγαλμα gothic, με αισθητή metal αισθητική. Το "Evil Becomes Rule" δεν αποτελεί εξαίρεση. Στον 20ο (!) στούντιο δίσκο της, η παρούσα μετενσάρκωση των Christian Death συνεχίζει να ακολουθεί το δικό της μονοπάτι. Η μακρά παράδοση, παρά τις αναταράξεις, της μπάντας δεν μπορεί να αποκοπεί από το συνθετικό της DNA, και αυτό καθίσταται σαφές στην πλειονότητα των έντεκα συνθέσεων του δίσκου.

Το "Evil Becomes Rule" είναι ένας υποβλητικός δίσκος που ρίχνει έμφαση στην ατμόσφαιρα. Το "The Alpha And The Omega" δεν θα ξεσηκώσει με τους ρυθμούς του, όσο θα «βαρύνει» την ατμόσφαιρα με την προαναφερθείσα metal αισθητική να υφίσταται στο υπόβαθρο. Το "New Messiah" στη συνέχεια είναι μια χαρακτηριστική αφηγηματική σύνθεση της ύστερης εποχής της μπάντας, που όμως φαίνεται πως αγαπάει περισσότερο Triptykon από όσο οι ίδιοι Celtic Frost τους Christian Death το 1985. Φυσικά, η σφραγίδα του Valor Kand κιθαριστικά και ερμηνευτικά κατακλύζει τον δίσκο. Έτσι, το "Blood Moon" (σας έγιναν και εσάς συνειρμοί με αυτό, ελπίζω) κυκλοφόρησε δικαίως ως single αφού αποτελεί μια σπουδαία στιγμή για το άλμπουμ, ενώ το προηγηθέν "Elegant Sleeping" καθώς και το "Abraxas Are We", θα ξεσηκώσουν τις ‘80s τεχνοτροπίες του μακρινού και θαμμένου παρελθόντος.

Οι Christian Death στην παρούσα τους εκδοχή, έχουν επιλέξει την αμεσότητα σε οποιαδήποτε ταχύτητα κινηθούν. Έτσι, προς το τέλος, με εξαίρεση τον μικρό πειραματικό εφιάλτη του διμερούς "Who Am I" φινάλε, επιλέγουν να προσδώσουν ένταση. Τα "Beautiful" και "Rise And Shine" αφουγκράζονται το occult rock ρεύμα και εντάσσονται ταιριαστά σε αυτό, με το πρώτο να ξεχωρίζει χάρη της διαβολικά αιματοβαμμένης αύρας του. Με το "Evil Becomes Rule" η παρούσα εκδοχή του σχήματος επανέρχεται με νεύρο, αλλά παραμένει απευθυνόμενη στο φανατικό κοινό του ήχου, γεμίζοντας με σκοτάδι τον σχετικό χώρο, δίχως να αφήσει σπιθαμή.

Bandcamp

  • SHARE
  • TWEET