Byrdi

Byrjing

Trollmusic (2021)
Από την Ελένη Λιβεράκου Eriksson, 05/03/2021
Avantgarde norse folk music με όλη τη σημασία
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;

Φαίνεται, πως θα παραμείνω για πολύ στο βόρειο ημισφαίριο, και συγκεκριμένα στις Σκανδιναβικές χώρες, που αν μη τι άλλο δημιουργούν μουσικές ακατάπαυστα. Λίγο πριν ξεψυχήσουν και οι τελευταίοι πάγοι, οι Byrdi ξεπροβάλουν με το "Byrjing". Είναι το τρίτο τους άλμπουμ, και η τελευταία σελίδα ενός κεφαλαίου που κλείνει. Νορβηγία, ο τόπος και δεν είναι να απορείς. Πάνω στο βόρειο ημισφαίριο συμβαίνουν όμορφα πράγματα. Ιδιαίτερες στιγμές που κυκλώνονται από αρμονία και ηρεμία. Οι Νορβηγοί έχουν καταλάβει από χρόνια, πως το να δίνουν βάση και σημασία στη φύση και σε όλα τα παιδιά της είναι τροφή για την ψυχή τους. Είναι δημιουργία. Μια κατάσταση που ζυμώνεται αργά και με μέθοδο. Φουσκώνει και όταν πια είναι έτοιμοι και οι ίδιοι, πλάθουν ιστορίες με παραδοσιακή μουσική. Ίσως τα τελευταία χρόνια να έχει παρεξηγηθεί και αλλοιωθεί κατά κάποιο τρόπο ο όρος folk, Σκανδιναβική παραδοσιακή μουσική κτλ. Μην τα συγχέουμε όλα. Τίποτα δεν είναι ίδιο, και δεν αξίζει να αναμειχθεί και να περάσει σαν κάτι άλλο και διαφορετικό από αυτό που είναι. Στη rock, στη metal, στην κλασσική μουσική και σε πόσα άλλα είδη υπάρχουν υποείδη, κατηγορίες, στυλ και όπως θες πες το. Και όλα αυτά -μέσα στα χρόνια- δημιουργούν άλλες μουσικές που ξεφεύγουν από στερεότυπα είδη που ζήσαμε και ζούμε κάποιοι μέσα στις δεκαετίες.

Έτσι κι εδώ. Οι Byrdi έχουν γερές βάσεις στην πραγματική παραδοσιακή μουσική. Είναι τεχνίτες και ξέρουν τον τρόπο που μοιράζουν τα τραγούδια τους στον κόσμο. Τι κι αν δεν καταλαβαίνεις τη γλώσσα τους, αλήθεια, ούτε που θα το προσέξεις. Κομμάτια γεμάτα μελωδίες και ομορφιά θα σε πλημμυρίσουν και θα γραπωθείς από τη μουσική αυτή καθαυτή. Αργά και ρυθμικά που πλαισιώνονται από φωνητικά, πότε αφηγηματικά και πότε με διφωνίες και τριφωνίες και χορωδιακά. Πολλές φορές και χωρίς μουσική. Η συνοδεία των οργάνων κι αυτή παραδοσιακή, που περιφέρεται μεταξύ harp, jaw harp, κιθάρα, percussions και drums (από τον εκπληκτικό Kjell Braaten που είναι καλεσμένος στο άλμπουμ), keyed fiddle ή αλλιώς nyckelharpa, φλάουτο και κάπου λίγο mellotron. Τραγουδούν για τον τόπο τους, το σπίτι τους, "Heim", ο χώρος που μπορείς να βρεις ηρεμία, να αναγεννηθείς. Είναι ένας φόρος τιμής στη μάνα γη τους, δίνοντας έμφαση στη σχέση που έχουν με τη γη και τις εποχές στο Βορρά. Τραγουδούν για τον έρωτά τους με την ίδια τη ζωή, "Huldre", και που όσο κι αν είναι επικίνδυνη πολλές φορές, αξίζει να αφήνουμε πίσω το παρελθόν για να ξαναμπούμε στον κόσμο των ζωντανών.

Κάπως έτσι κινούνται και τα υπόλοιπα κομμάτια. Δεν υπάρχουν σκοτεινές στιγμές. Οι Νορβηγοί μάς λένε, πως η δημιουργία τού άλμπουμ είναι το πιο δύσκολο μουσικό ταξίδι που έχουνε ξεκινήσει ποτέ. Έδωσαν μεγάλη ενέργεια ενώ ήρθαν αντιμέτωποι με χρονοβόρες αποφάσεις που άλλαξαν προσωπικές στιγμές στη ζωή τους. Αυτό το άλμπουμ, τους αντιπροσωπεύει, και είναι ο δίαυλος στο πέρασμα τους από το ένα μέρος της ζωής τους στο άλλο. Η μουσική όπως βγαίνει σε αβίαστους τόνους και γήινη ομορφιά, είναι εύκολη και κατανοητή για όλον τον κόσμο. Σε αγγίζει, μπορείς να αισθανθείς και να βιώσεις κι εσύ σε ένα παράλληλο μονοπάτι τη διαδρομή αυτή. Αν το "Ansur:Urkraft" που κυκλοφόρησαν το 2017 δημιούργησε ένα θόρυβο στη σκανδιναβική λαϊκή σκηνή, το "Byrjing" σίγουρα τους εντάσσει από ένα αξιοσέβαστο underground act σε μια σίγουρη και επικυρωμένη δύναμη στο βασίλειο των σκανδιναβικών λαών.

(Σε όσους αρέσουν οι: Vàli, Helisir, Wardruna / Einar Selvik, Danheim, Forndom, Rúnahild, Kaunan, Heilung, εδώ στους Byrdi ας σταθούν.)

Facebook
Bandcamp

  • SHARE
  • TWEET