Bjorn Riis

A Storm Is Coming

Karisma (2019)
Από τον Αντώνη Καλαμούτσο, 29/07/2019
Κάποιες φορές το prog rock απευθύνεται αποκλειστικά στην καρδιά
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;

Ο Bjorn Riis είναι περισσότερο γνωστός ως ο κιθαρίστας και ιθύνων νους των Airbag, ενός εκ των πιο επιτυχημένων νορβηγικών rock γκρουπ των τελευταίων ετών. Ταυτόχρονα ακολουθεί και την δική του μοναχική δισκογραφική πορεία φτάνοντας αισίως στο τέταρτο προσωπικό του άλμπουμ με τίτλο "A Storm Is Coming", μία δουλειά που φανερώνει έναν καλλιτέχνη πιο ώριμο από ποτέ.

Η μουσική του Riis αποκαλείται από όλους prog rock, στην πραγματικότητα όμως έχει ελάχιστα έξωθεν τεχνικά χαρακτηριστικά που να θυμίζουν progressive. Είναι παρόλα αυτά μια μουσική που βρίθει από καλλιέργεια και από μια ηχητική εκλέπτυνση που την  απομακρύνει από το να χαρακτηριστεί απλώς rock. Η ατμόσφαιρα των, σχεδόν ολοκληρωτικά ακουστικών, συνθέσεων προδίδει έναν δημιουργό που χρωστάει σχεδόν τα πάντα στις ατμοσφαιρικές στιγμές των μετά του Waters Pink Floyd και στην κληρονομιά τους, όπως αυτή πέρασε σε μπάντες όπως οι Anathema και οι Porcupine Tree στην δεκαετία του 2000.

Μέσα σε επτά μακροσκελείς συνθέσεις συνολικής διάρκειας 51 λεπτών, ο Riis χτίζει τις ταξιδιάρικες ελεγείες του διερευνώντας τα συναισθήματα που διέπουν τις ανθρώπινες σχέσεις, την προσμονή και την απώλεια. Τα τραγούδια είναι απλωμένα στον χρόνο, χωρίς πολλές αλλαγές και βασίζονται στις φωτεινές μελωδίες της πανέμορφης φωνής του Riis, στις ακουστικές κιθάρες και στα απαλά grooves που τα αγκαλιάζουν. Στο άλμπουμ δεν υπάρχουν ακρότητες: δεν γίνεται ποτέ βαριά μελαγχολικό και έχει απειροελάχιστα ηλεκτρικά ξεσπάσματα. Κι όταν αυτό συμβαίνει, οι παραμορφώσεις περισσότερο παραπέμπουν σε classic rock παρά αποσκοπούν σε κάποια βαρύτητα.

Ως αποτέλεσμα, το "A Storm Is Coming" χαρακτηρίζεται από τρομερή ηχητική κι αισθητική ισορροπία, είναι απολύτως συνεκτικό, γεμάτο μεστότητα και φωτεινές αντανακλάσεις που ευτυχώς κρατιούνται πάντα μακριά από το να τις πεις γλυκανάλατες. Στον αντίποδα, δεν υπάρχουν εκπλήξεις στην ροή του και φυσικά δεν έχει κάτι καινούριο ή εντελώς δικό του να πει. Είναι όμως γνήσιο, ειλικρινές και καλαίσθητο. Δεν βρίσκω καν κάποια σύνθεση να ξεχωρίζει. Φαντάζομαι ότι αν σε κερδίσει, το άλμπουμ ρουφιέται μονομιάς.

Παρά την ολοκληρωτική απουσία οποιασδήποτε καινοτομίας και νεανικής-ανατρεπτικής διάθεσης στην όποια προοδευτικότητα του, το "A Storm Is Coming" δεν μοιάζει σαν ένα γερασμένο έργο. Μιλάει με ήρεμη και ήπια φωνή, λίγο σοφό και λίγο παθιασμένο, απευθυνόμενο καθαρά στο συναίσθημα και αγνοώντας επιδεικτικά τις νοητικές διεργασίες της αντίληψης της μουσικής. Φέρεται περισσότερο σαν τον φίλο που προτιμάει να σε ξεκουράσει από τα βάρη σου, παρά να σε συμβουλέψει ή να σε προβληματίσει. Από μια άποψη είναι ένα άλμπουμ-όαση μέσα στις hyper sophisticated μουσικές προτάσεις που μας περικυκλώνουν. Ενδείκνυται για ποιοτικές νυχτερινές ακροάσεις και θα σε ανταμείψει πλουσιοπάροχα αν το δεχτείς για αυτό που είναι: Ένας όμορφος δίσκος που θα επιχειρήσει να σε πείσει ότι η καταιγίδα έχει ήδη περάσει.

  • SHARE
  • TWEET