Big Business

The Beast You Are

Joyful Noise Recordings (2019)
Από τον Μάνο Πατεράκη, 03/05/2019
​Η πατημασιά των Big Business δεν είναι όμοια με κανένα άλλο χνάρι στον λασπότοπο του σκληρού ήχου
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;

Με την προσθήκη του "The Beast You Are", δεν έχουμε μονάχα το σημαντικό επίτευγμα ενός έξι στα έξι ποιοτικών δίσκων με ταυτότητα, συνάφεια και φοβερές στιγμές. Έχουμε το καλύτερο, ίσως, άλμπουμ των Big Biz μετά το magnum opus τους, "Here Come The Waterworks", του 2007.

Το ότι βρίσκονται σε ένα από τα καλύτερα φεγγάρια της καριέρας τους, το χρωστάνε στο γεγονός μιας σημαντικής απόφασης: της επαναφοράς του στάτους ντουέτου που είχαν  στο ξεκίνημα της πορείας τους. Jarred Warren σε μπάσο, synth, φωνή και Coady Willis σε τύμπανα, πλήκτρα και δεύτερα φωνητικά. Εκ του αποτελέσματος, τίποτα άλλο δεν χρειάζεται. Στην πορεία της καριέρας τους έβαλαν κιθαρίστα, έφτασαν να γίνουν μέχρι και τετραμελείς, μα η επιστροφή στο 1+1 στο προηγούμενο άλμπουμ τους, το εξαιρετικό "Command The Weather" του 2016, προκάλεσε σημαντική αναγέννηση στην έμπνευση του συγκροτήματος. Και το "The Beast You Are" είναι τουλάχιστον ισάξιο...

Τι έχουμε εδώ; Ακόμα ένα λασπώδες, πειραματικό ανοσιούργημα που βγάζει με τον βέλτιστο τρόπο προς τα έξω την παράνοια που κουβαλάνε. Άλλοτε καταιγιστικοί ("Bright Grey"), άλλοτε αργοί και ασήκωτοι ("The Moor You Know"), άλλοτε απλά καθηλωτικοί όπως σε ένα από τα καλύτερα κομμάτια του 2019, ονόματι "Time And Heat"... Συμπτωματικά, τα τρια προαναφερθέντα κομμάτια είναι διαδοχικά και αποτελούν την κορυφή του δίσκου.

Τα riff που παίζονται από το γεμάτο πετάλια μπάσο του Jarred Warren είναι τόσο απροσδόκητα που δίνουν προοδευτικό χαρακτήρα. Το τέρας που ονομάζεται Coady Willis συνεχίζει να δίνει ρεσιτάλ στα τύμπανα, κάπως πιο λακωνικός και μαζεμένος από τους πρώτους δίσκους τους, μα πάντα με ευφυείς ρυθμούς και γεμίσματα που πρωταγωνιστούν. Οι τίτλοι των κομματιών, πέραν του "People Behave", δεν αναφέρονται στους στίχους. Ωστόσο, αν προσπαθήσεις να τους συνδυάσεις, αποκτούν οντότητα μέσω μιας αόρατης σύνδεσης που δεν είσαι και σίγουρος αν υπάρχει. Το γενικό concept του ανθρώπου ως θηρίο του ζωικού βασιλείου πλανάται στον αέρα. Είμαστε στο ενδιάμεσο σουρεαλιστικής κριτικής στον σύγχρονο άνθρωπο και αλλοπρόσαλλων φράσεων στα πλαίσια του αντισυμβατικού χαρακτήρα που επιδιώκουν να βγάλουν προς τα έξω.

Ο δίσκος, πέραν εξαιρέσεων, όπως τα κάλαντα του "Under Everest", κινείται στον ήχο που έχουν αποκτήσει οι Big Biz της μετά-Hydra Head εποχής τους (ή αλλιώς η εποχή με τα γεμάτα στρασάκια εξώφυλλα που φτιάχνει ο Warren), και τον τελειοποιεί. Οι συνθέσεις, εκ πρώτης όψεως, είναι μυστήριες, ακατέργαστες και ενδιαφέρουσες. Στη συνέχεια γίνονται εθιστικές και δεν μπορείς να τις φανταστείς δίχως τα απροσδόκητα ευρήματά τους. Ευρήματα τα οποία, προς τιμήν τους, επιτυγχάνονται αβίαστα, με απλά μέσα (δύο άτομα γαρ), την ίδια στιγμή που άλλοι πασχίζουν φέρνοντας όλη την πραμάτεια τους στο στούντιο. Το θηριώδες αποτέλεσμα του "The Beast You Are" δεν δύναται να αμφισβητηθεί.

Bandcamp

  • SHARE
  • TWEET