Alastor

Onwards And Downwards

RidingEasy Records (2021)
Από τον Γιώργο Ζαρκαδούλα, 10/06/2021
​Το groove και τα μελωδικά solo ως αντίβαρο της στιχουργικής μελαγχολίας προς αποκατάσταση της ψυχικής ισορροπίας
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;

Η πρώτη φορά των Σουηδών ήταν, στο περίπου, μια άκρως ευχάριστη έκπληξη. Η δεύτερή τους προσπάθεια προκάλεσε standing ovation και τους καθιέρωσε τουλάχιστον στο δικό μου μυαλό ως μια μπάντα που ήρθε για να μείνει στο χώρο του doom. Ο τρίτος κατά σειρά δίσκος τους είναι και φαρμακερός;

Όχι. Δεν έπεσαν σε ατόπημα. Ίσα ίσα που δημιούργησαν νέα δεδομένα έστω κι αν είναι σαν το κερασάκι στην τούρτα τους: Το πρώτο single του δίσκου είναι μια βρώμικη ροκιά της Hellacopters/Warrior Soul σχολής κι έδωσε την εντύπωση πως θα είχανε δραστικές αλλαγές στον ήχο τους. Της παραπλάνησης το ανάγνωσμα.

Το doom είναι ακόμα εδώ και κρατεί καλά. Αν τώρα σε κάποιους ακούγεται πιο χλιαρό και soft, το άλμπουμ έχει ένα σωρό παραδείγματα περί αποδείξεως του αντίθετου, ξεκινώντας με τον καινούργιο τους ύμνο, με το τραγούδι εκείνο που οι στίχοι του είναι αντιστρόφως ανάλογοι της μουσικής του επίδρασης. Ένα groovy πεσιμιστικό hit.

Αυτό που κάνουν εδώ οι Alastor δεν το συναντάς κάθε μέρα. Έχουν mood υπό του μηδενός και το διανθίζουν με ήχους και μελωδίες που δε θα σε στείλουν πακέτο στην άβυσσο. Ίσως γι’ αυτό να γλύκανε λίγο περισσότερο το ύφος τους, ίσως γι’ αυτό τα τύμπανα ν’ αυξάνουν σταδιακά το ρυθμό μέχρι να καταλήξουν και να διατηρήσουν ένα τέμπο αλύπητο.

Για χάρη της ψυχικής ισορροπίας. Της δικής μας και της δικής τους. Η δε συνεργασία κύμβαλων και μπάσου είναι τρομακτική τόσο ηχητικά όσο και ατμοσφαιρικά, τα εμβόλιμα κιθαριστικά solos αναπτερώνουν το ηθικό και τα καθαρά φωνητικά με το organ κάνουν την ατμόσφαιρα λιγότερο αποπνικτική. Είπαμε, παν μέτρον άριστον.

Ο τρίτος δίσκος των Σουηδών είναι μελαγχολικός κι ενίοτε χορευτικός. Μεγαλώνει το σερί τους κάνοντας το 3/3 και τους εδραιώνει στη νέα doom σκηνή. Όντας όμως καλλιτεχνικά ανήσυχα πνεύματα, δίνουν την αίσθηση πως δε θα επαναπαυθούν στα κεκτημένα και θα μας χαρίσουν μελλοντικές εκπλήξεις. Καλοδεχούμενες αν μη τι άλλο.

  • SHARE
  • TWEET