Alarm!

Alarm!

Armageddon Label (2024)
Από τον Αποστόλη Ζαμπάρα, 13/06/2024
Εθιστικό ντεμπούτο από βετεράνους της σουηδικής hardcore crust σκηνής που τα κάνει όλα υπερβολικά σωστά
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;

Μερικές φορές με πιάνω να αναρωτιέμαι πόσο μεγάλη δισκάρα ήταν το, κύκνειο άσμα όπως αποδείχθηκε, των Σουηδών Victims. Οι crust punk μορφάρες, το 2019 με το "The Horse And Sparrow Theory" όχι απλά έφεραν τον παραδοσιακό τους ήχο στο σήμερα, αλλά το έπραξαν εντυπωσιακά και εμπνευσμένα. Για να μην επαναλαμβάνομαι, πρόκειται για ένα από τα αγαπημένα μου hardcore/crust άλμπουμ των τελευταίων ετών. Το 2022, με μια λιτή ανακοίνωση αποκάλυψαν την διάλυσή τους, και από τις στάχτες τους ξεπρόβαλαν οι Alarm!, που αποτελούνται από τα ¾ της μπάντας.

Συγκεκριμένα, οι Gareth Smith (κιθάρες), Jon Lindqvist (μπάσο), and Andy Henriksson (τύμπανα), ένωσαν δυνάμεις με τον τραγουδιστή των Outlast, Henrik Lindqvist, στους οποίους συμμετείχε και ο συνεπίθετός του. Έτσι, το μότο τους, «75% Victims, 50% Outlast, 125% Hardcore βγαίνει αληθινό με πάνκικα μαθηματικά. Αξίζει επίσης να αναφερθεί πως ο Jon, μεταπήδησε για τις ανάγκες της μπάντας στο μπάσο, γεγονός που προσδίδει άμεσα στους Alarm! (εσάς το θαυμαστικό σας έκανε συνειρμούς με τους Destroy! της μεγάλης της Mineappolis σχολής;) μια ιδιαίτερη ηχητική ταυτότητα. Ναι, τα 21 λεπτά του δίσκου έχουν ως σημείο αναφοράς την σουηδική d-beat/crust κληρονομιά και ειδικά τους ύστερους Victims, αλλά οι Alarm! δεν αποτελούν απλά την τυπική τους συνέχεια.

Το ομώνυμο ντεμπούτο των Σουηδών διαθέτει έντονη προσωπικότητα. Τα παθιασμένα φωνητικά δίνουν μια ‘00s χροιά πολύ αποτελεσματικά, ενώ οι μελωδικές μπασογραμμές εξερευνούν μια υποβόσκουσα μελαγχολία που θα απηχήσει περισσότερο πιο μοντέρνες μελωδικές crust στιγμές του ήχου. Άκου απλά το εντυπωσιακό "Scare Game" και θα πάρεις μια γεύση. Νωρίτερα δε, στο υμνητικό και αντιφασιστικό "Alerta!", οι Alarm! θα έχουν γίνει ήδη η αγαπημένη σου νέα μπάντα. Οι εννέα συνθέσεις του δίσκου διακατέχονται από μια up-tempo ορμή, αλλά δεν φοβούνται να γίνουν ευάλωτες, φορτίζοντας έτσι περισσότερο το κοινωνικοπολιτικό στους στιχουργικό μήνυμα.

Όσο δραματικός και αν είναι ο καλπασμός του "Bring Books", βγαλμένος από τις χρυσές ‘90s μέρες του ιδιώματος, είναι στο σχεδόν τετράλεπτο "Ancient Cycles" όπου οι Alarm! ξεφεύγουν. Οι ταχύτητες πέφτουν και τα αρπίσματα στα έγχορδα συνδυάζονται εξαιρετικά με την φωνητική ερμηνεία για ένα υποβλητικό αποτέλεσμα. Η διαδοχή του δε από το "Me And Failure" κινείται σε εντελώς noise rock μονοπάτια, και τους πάει τρομακτικά. Γενικότερα, η Β’ πλευρά του άλμπουμ ξεδιπλώνει τις συνθετικές χάρες της μπάντας καθώς και τα ηχητικά της όρια, μέχρι ο δίσκος να ρίξει αυλαία με εκρηκτικό τρόπο. Σκέψου μια κληρονομιά που ξεκινά από τους Anti Cimex και τους Wolfpack και φτάνει μέχρι τους From Ashes Rise (και φυσικά τους Victims), και έχεις σχεδόν πλήρη την εικόνα.

Οι Alarm! στον ομότιτλο πρώτο τους δίσκο αγγίζουν την σύγχρονη crust punk τελειότητα. Οι τέσσερις μουσικοί που απαρτίζουν το σχήμα αποδίδουν τα μέγιστα έκαστος, και καταφέρνουν να μετατρέψουν τις σύντομες ακροάσεις σε πλούσιες εμπειρίες. Ξαναβάζω τον δίσκο, και το μπάσιμο με το "Into The Dark" φέρνει κάθε φορά χαμόγελα, σφίγγει την γροθιά. Η μαγεία του παραδοσιακού, αλλά όχι κοινότυπου crust punk, ειδικά όταν ισορροπεί ανάμεσα σε πολυετή εμπειρία και άσβεστη δημιουργική φλόγα, όταν περιβάλλεται από κοινωνική και ταξική εγρήγορση που προσεγγίζει τα σημερινά αδιέξοδα εγκάρδια, θα παραμένει διαχρονικά, κάτι μοναδικό, ανόθευτο. Μερικές φορές, για να αποκτήσει νόημα ξανά η ρουτίνα και να σπάσουν τα αόρατα δεσμά της παραίτησης, αρκεί μια απλή και απέριττη, έκρηξη συνειδητοποίησης. Το "Alarm!" είναι ένα άλμπουμ - σύντροφος, που συνεισφέρει στη μάχη ενάντια στη λήθη.

Bandcamp
Spotify

  • SHARE
  • TWEET