Το βινύλιο ξεπερνάει το downloading!

Για πρώτη φορά στην ιστορία, οι πωλήσεις δίσκων είναι πιο προσοδοφόρες από την ψηφιακή αγορά μουσικής

07/12/2016 @ 15:36

Την εβδομάδα που μας πέρασε, οι πωλήσεις δίσκων απέφεραν στην μουσική βιομηχανία 2,4 εκατομμύρια λίρες (περί τα 2,8 εκατ. ευρώ), ενώ το -νόμιμο- μουσικό downloading έμεινε πίσω για πρώτη φορά στα χρονικά, με 2,1 εκατ. λίρες, σύμφωνα με πληροφορίες της ERA (Entertainment Retailers Association).

Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό σημείο καμπής για την κατανάλωση μουσικής. Την ίδια περίοδο πριν έναν χρόνο, τα βινύλια κατάφερναν μόλις και μετά βίας να ξεπεράσουν το ένα εκατομμύριο, ενώ οι ψηφιακές μορφές απέφεραν από τις πωλήσεις τους 4,4 εκατομμύρια λίρες!

Το μουσικό downloading βάλλεται από παντού, μιας και οι καταναλωτές ψηφιακών εκδόσεων μουσικής στρέφονται πλέον κατά κόρον προς τις πλατφόρμες μουσικού streaming.

Η ERA πρότεινε ως εξήγηση της ιστορικής πρωτιάς και την πιθανότητα ο δίσκος να αποτελεί ένα πολύ καλό δώρο Χριστουγέννων και αυτό να εκτίναξε τις πωλήσεις!

«Αυτή είναι μια ακόμη απόδειξη της ικανότητας που έχουν οι μουσικόφιλοι να μας εκπλήσσουν όλους», σχολιάζει ο διευθυντής της ERA, Kim Bayley. «Δεν είναι και τόσο μακριά οι μέρες που οι ψηφιακές μορφές θεωρούνταν το μέλλον στην διάθεση μουσικής. Πολύ λίγοι θα προέβλεπαν ότι ένα format που εφευρέθηκε το 1948 θα ξεπουλάει έτσι εν έτει 2016!»

Παρ’ όλους του διθυράμβους όμως, οφείλουμε να σημειώσουμε ότι η αγορά βινυλίων είναι πλέον ένα ακριβό σπορ και οι τιμές των δίσκων ξεπερνούν κατά πολύ αυτές των ψηφιακών μορφών. Με αυτό υπ’ όψιν, είναι απολύτως κατανοητό ότι οι ψηφιακές μορφές μουσικής παραμένουν ιδιαιτέρως δημοφιλείς.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ERA, 120.000 δίσκοι βινυλίου πωλήθηκαν την περασμένη εβδομάδα, ενώ σημειώθηκαν 295.000 πωλήσεις μουσικής σε ψηφιακή έκδοση.

Όπως και νά ’χει, η «Αναβίωση του Βινυλίου» αποτελεί την μεγαλύτερη έκπληξη της ψηφιακής εποχής.

  • SHARE
  • TWEET