«Συλλέκτης ήχων» εισάγει την αρχαία ελληνική λύρα σε jazz δίσκο

Ο Charles Lloyd αναβιώνει τον ήχο αρχαίων εγχόρδων

21/04/2015 @ 11:57
Ο μουσικοσυνθέτης της jazz, Charles Lloyd, διαθέτει αυτό που θα λέγαμε «εκλεκτικό» βιογραφικό. Ως σαξοφωνίστας έχει συνεργαστεί με εκατοντάδες jazz μουσικούς, αλλά και με τον B.B. King, τους Beach Boys, και τον άρχοντα των τάμπλας, Zakir Hussain.

Χθες το βράδυ, ο Lloyd βραβεύτηκε ως Jazz Master της Εθνικής Κληρονομιάς των Τεχνών. Τιμήθηκε, εν μέρει, για το μουσικό πάντρεμα της jazz με μουσικούς τρόπους από άλλα μέρη και εποχές, κάτι που μπορείτε να διαπιστώσετε και εσείς στο νέο του album "Wild Man Dance ", στο οποίο ακούγονται δύο αρχαία ευρωπαϊκά όργανα, το ένα εξ οποίων είναι ελληνικό!

«Αποφάσισα ότι ήθελα έγχορδα», λέει ο Lloyd, «αλλά θέλησα ειδικά τις χορδές ενός cimbalom (είδος τεράστιας «ξαπλωτής» άρπας) και μιας λύρας». Το cimbalom είναι Ουγγρικό παραδοσιακό όργανο, τόσο μεγάλο που παίζεται με μακριά, μαλακά σφυράκια. Μπορείτε να το δείτε σε φωτογραφία παρακάτω.

Κι ερχόμαστε στα δικά μας! Ο Lloyd προσθέτει στις συνθέσεις του τον ήχο της αρχαίας ελληνικής λύρα. «Ακούγεται σαν βιολί αλλά διαθέτει την ομορφιά και τη σοφία της αρχαιότητας» παρατηρεί ο τζαζίστας «έτσι προσπάθησα να αναμείξω την αρχαιότητα με το μοντέρνο».

Ο 77χρονος πλέον Charles Lloyd περιγράφει τον εαυτό του σαν «συλλέκτη ήχων».

Ουγγρικό cimbalom
  • SHARE
  • TWEET