Προβολή του ντοκιμαντέρ "Tuxedomoon - No Tears", αυτό το Σάββατο, στη ΝΕΤ

20/09/2011 @ 10:49
Ήταν πριν 33 χρόνια, περίπου, όταν οι Tuxedomoon ξεπήδησαν από το εργαστήριο της ηλεκτρονικής σκηνής του San Francisco και ξεκίνησαν να φτιάχνουν αυτό το προκλητικό, ερωτοτροπίζον ιδίωμα, το οποίο αναγνωρίζουμε σήμερα ως τη μουσική τους. Ένας ήχος που μεταλλασσόταν με χαρακτηριστική άνεση και ταυτόχρονα διακατεχόταν από ένα αλλόκοσμο μαγικό και μυστικιστικό υπνωτισμό.

Οι αμφιλεγόμενοι post - punk πειραματισμοί τους, οι οποίοι ακροβατούσαν από τη new-wave στην κλασσική και τη jazz, και από τη funk στο tango, δημιουργούσαν ένα αιθέριο μίγμα, το οποίο κέρδισε αμέσως την αγάπη του cult κοινού.

Σήμερα, τα μέλη της μπάντας βρίσκονται διασκορπισμένα στα τέσσερα σημεία του κόσμου, με τον Steven Brown να καίγεται κάτω από τον ήλιο του Μεξικού, τον Peter Principle να χάνεται στην πολύβουη Νέα Υόρκη, τον Blaine L. Reininger να ατενίζει τον όμορφο αττικό ουρανό και τους Bruce Geduldig και Luc Van Lieshout να κινούνται στους χτύπους της καρδιάς της Ενωμένης Ευρώπης, στις Βρυξέλλες.

Η επανένωση τους το 1997 για την πραγματοποίηση μιας παγκόσμιας περιοδείας, με αποκορύφωμα την ιστορική εμφάνιση τους στο Θέατρο Λυκαβηττού, έγινε η αφορμή για την πραγματοποίηση του μοναδικού, μέχρι τις μέρες μας, ολοκληρωμένου ντοκιμαντέρ για την ιδιότυπη αυτή καλλιτεχνική κολλεκτίβα από τον επιστήθιο φίλο τους, σκηνοθέτη Νίκο Τριανταφυλλίδη.

Τα μέλη του συγκροτήματος αποκαλύπτουν με σπαρακτική ειλικρίνεια και αυτοσαρκαστικό χιούμορ πώς γνωρίστηκαν και τι σημαίνει γι' αυτούς Tuxedomoon! Περιγράφουν τις περιπέτειες τους στο υπερατλαντικό ταξίδι προς στην Ευρώπη, τις τότε φιλοδοξίες τους, τις περίπλοκες μεταξύ τους σχέσεις αλλά και τι σημαίνει ουσιαστικά γι' αυτούς «δημιουργία».

Σπάνιο αρχειακό υλικό, αποκαλυπτικές συνεντεύξεις αλλά και εκτενή αποσπάσματα από τη συναυλία που δόθηκε στο θέατρο του Λυκαββητού στις 18/06/1997 αποτελούν το υλικό του ντοκιμαντέρ.

Τριάντα χρόνια τώρα κυριαρχούν ο ρομαντισμός, η επαναστατικότητα και η φαντασία, στοιχεία που έκαναν τους Tuxedomoon να ξεχωρίζουν, παραδίδοντας μαθήματα πρωτοτυπίας και πολυπλοκότητας, σε έναν κόσμο που τα έχει τόσο απόλυτα ανάγκη...

Επαναπροβολή του «σκληροπυρηνικού» αυτού ντοκιμαντέρ του Νίκου Τριανταφυλλίδη από τη ΝΕΤ, το Σάββατο, 24 Σεπτεμβρίου στις 19.00.



Συντελεστές
Πρωταγωνιστούν: Steven Brown, Peter Principle, Blaine Reininger
Σκηνοθεσία: Νίκος Τριανταφυλλίδης
Βοηθός Σκηνοθέτης: Γιώργος Σκεύας
Μοντάζ-Μιξάζ: Κοσμάς Καστρίτης
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Γιάννης Κοτρώτσης
Μαγνητοσκόπηση συναυλίας θέατρο Λυκαββητού 18/06/1997, Σκηνοθεσία: Αλέξης Φασοής, Νίκος Τριανταφυλλίδης
Οργάνωση - Συντονισμός συναυλίας: Δήμητρα Μαντζούκα
Παραγωγή: ΕΤ1
Συντονισμός Παραγωγής: Άννα Κομνηνού
Εκτέλεση Παραγωγής: Αστρα Θέαμα και Ακρόαμα

Δελτίο Τύπου
  • SHARE
  • TWEET