Γιατί πρέπει να προστατεύουμε τα αυτιά μας σε συναυλίες

Διαβάστε τι απέδειξε έρευνα για τα... καταστροφικά ντεσιμπέλ για την ακοή μας

12/09/2015 @ 19:47
Μόλις πέντε λεπτά θορύβου χρειάζεται για να πάθει ζημιά η ακοή μας.

Ενα, άντε δύο, τραγούδια. Αν εκθέσουμε τα αυτιά μας σε θόρυβο πάνω από 100 ντεσιμπέλ για 5 λεπτά, θα πάθουμε ζημιά. Αν ακούμε μουσική στα 100 ντεσιμπέλ για 15 λεπτά, η ζημιά είναι μη αναστρέψιμη. Τα 103 ντεσιμπέλ χρειάζονται 7 λεπτά, τα 106 λιγότερο από τέσσερα.

Αυτό υποστηρίζει έρευνα του Etymotic Research στο Τέξας, το οποίο ανήκει σε εταιρεία που πουλά ειδικά ακουστικά για συναυλίες. Πριν αμφισβητήσετε τα παραπάνω, να σας πληροφορήσουμε πως τέτοιες έρευνες έχουν ξαναδημοσιευθεί στο παρελθόν.

Η ίδια έρευνα αναφέρει πως αν εκθέτεις τα αυτιά κατά μέσο όρο σε μουσικό άνω των 106 ντεσιμπέλ κάθε εβδομάδα, τα αυτιά "γερνάνε" κατά 2.4 χρόνια στις γυναίκες, και 1.8 στους άνδρες, δημιουργώντας μόνιμη εμβοή (βουητό στα αυτιά).

Η προστασία έρχεται με ένα ζευγάρι hi-fi ακουστικών, τα οποία μειώνουν κατά 18 έως 20 ντεσιμπέλ την ένταση ή διαφορετικά, η ζημιά που προκαλεί ο θόρυβος στα αυτιά σου σε ένα τέταρτο, με τα ειδικά ακουστικά θα χρειαστεί 8 ώρες. Ή, αν δεν θες να φοράς ακουστικά, μείνει μακριά από την κύρια έξοδο του ήχου, τις σειρές δηλαδή των ηχείων σε μικρές ή μεγάλες συναυλίες.
  • SHARE
  • TWEET