Το βινύλιο ξεπέρασε σε πωλήσεις το cd για πρώτη φορά μετά τα '80s στις Η.Π.Α.

Ωστόσο, η ψηφιακή μορφή παραμένει κυρίαρχη

16/09/2020 @ 11:35

Φαίνεται πως επανέρχεται στη μόδα η αγορά μουσικής σε βινύλιο και οι καταναλωτές δείχνουν να το προτιμούν από την κυριάρχη μορφή τα τελευταία χρόνια, του cd.

Στις Η.Π.Α., συγκεκριμένα, κατεγράφησαν 232,1 εκατομμύρια δολάρια σε πωλήσεις βινυλίων στο πρώτο μισό του έτους, ενώ τα cd έφτασαν μόλις τα 129.9 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με την Ένωση Μουσικής Βιομηχανίας

Έτσι, για πρώτη φορά μετά τη δεκαετία των '80s το βινύλιο ξεπέρασε το cd σε πωλήσεις. Στο παρελθόν το βινύλιο ήταν το βασικό μέσο καταγραφής μουσικής, πριν κυριαρχήσουν οι κασέτες και τα cd. Ωστόσο, από το 2005 οι πωλήσεις βινυλίων αυξάνονταν συνεχώς. Στο πρώτο μισό του 2020, τα έσοδα από πωλήσεις βινυλίων είχαν αυξηθεί κατα 4% ενώ αντίστοιχα τα έσοδα από πωλήσεις cd είχαν καταγράψει πτώση κατά 48% σύμφωνα με την Ένωση Μουσικής Βιομηχανίας των Η.Π.Α.

Παρόλα αυτά, είναι γεγονός πως ακόμα και αυτή η τόνωση στο ενδιαφέρον για το βινύλιο δεν είναι αρκετή για να σταματήσει την πτώση φυσικών πωλήσεων, οι οποίες έχουν πέσει κατα 23% στα 376 εκατομμύρια δολάρια στο πρώτο μισό του έτους. Αντιθέτως, σε εκρηκτική άνοδο βρίσκεται η ψηφιακή μουσική καθώς και τo streaming, το οποίο κατέγραψε αύξηση 12% στα 4.8 εκατομμύρια δολάρια το πρώτο εξάμηνο του 2020.

Το streaming κατέχοντας το 85% της μερίδας των εσόδων της μουσικής βιομηχανίας, αποτελεί το κυρίαρχο μέσο μουσικής αυτή τη στιγμή, οδηγώντας παράλληλα τις πωλήσεις σε αύξηση της τάξης του 5.6% φτάνοντας τα 5.7 εκατομμύρια δολάρια για το πρώτο εξάμηνο του 2020.

  • SHARE
  • TWEET