Έρευνα υποστηρίζει ότι η προσέλευση σε φεστιβάλ βελτιώνει τον χαρακτήρα των παρευρισκομένων

Μελέτη του Πανεπιστημίου του Yale συμπέρανε πως μαζικές εκδηλώσεις δύνανται να οδηγήσουν σε αλλαγές ηθικού προσανατολισμού

17/06/2022 @ 14:42

Έρευνα επιστημόνων του Πανεπιστημίου του Yale κατέληξε στο συμπέρασμα πως «η προσέλευση σε φεστιβάλ μπορεί να βελτιώσει τον χαρακτήρα των θεατών».

Συγκεκριμένα, η δημοσίευση της επιστημονικής ομάδας του δρ. Daniel Yudkin, απασχόλησε περίπου 1.200 άτομα που παρευρέθηκαν σε μια σειρά από μαζικές εκδηλώσεις όπως το Burning Man στις Η.Π.Α. και το Burning Nest στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι συμμετέχοντες, κλήθηκαν να παίξουν διάφορα παιχνίδια για την επιστήμη σε ειδικούς χώρους των φεστιβάλ, ενώ έδωσαν μετά το πέρας τους και συνέντευξη. Επιπρόσθετα, στην έρευνα συμμετείχαν και 2.000 άτομα που δεν έλαβαν μέρος στις επιμέρους εκδηλώσεις.

Σύμφωνα με τη μελέτη, 63,2% των συμμετεχόντων δήλωσαν πως «οι εμπειρίες τους από τις εκδηλώσεις τους άλλαξαν, με το αποτέλεσμα να είναι τόσο έντονο ώστε μετά την αποχώρησή τους από τα φεστιβάλ να νιώθουν πως είχαν αναθεωρήσει ριζικά μερικά πράγματα. Σημειώνεται πως ανάμεσά τους υπήρχε και σημαντικός αριθμός ατόμων που δεν είχαν προδιάθεση σε κάποιου είδους αλλαγή άποψης».

Ο κόσμος στην πλειοψηφία του εξέφρασε μια «εντονότερη διάθεση για κατανόηση της διαφορετικότητας των ανθρώπων, όπως και μεγαλύτερη θέληση για παροχή βοήθειας σε συνανθρώπους, καθώς και ενδιαφέρον για τη γενικότερη ευμάρεια της κοινωνίας», με τα αποτελέσματα αυτά να παρουσιάζουν διάρκεια έως και έξι μήνες μετά τις εκδηλώσεις.

Σύμφωνα με τον δρ. Yudkin, τα ευρήματα «είναι μια σημαντική υπενθύμιση όσων στερηθήκαμε τα χρόνια της πανδημικής απομόνωσης, δηλαδή ισχυρές συλλογικές εμπειρίες, ή αλλιώς αυτό που ο περίφημος κοινωνιολόγος Emile Durkheim αποκαλούσε συλλογικό αναβρασμό (σ.σ. "collective effervescence")».

Αξίζει να σημειωθεί πως η μελέτη είναι εμπνευσμένη από τη μακρά παράδοση θρησκευτικών εορτασμών σε συνδυασμό με την αίσθηση απώλειας που βίωσε ο κόσμος κατά τα lockdown, και αποφάσισε να εξερευνήσει τον αντίκτυπο εκδηλώσεων ευρείας κλίμακας.

Το τελικό συμπέρασμα, αναφέρει πως, «με την αποδυνάμωση των συνόρων μεταξύ του εαυτού και των άλλων, τέτοιες εξελικτικές εμπειρίες δύνανται να οδηγήσουν σε αλλαγές ηθικού προσανατολισμού με μακρά επίδραση».

Υπενθυμίζεται πως, όσον αφορά τη χώρα μας, η θερινή φεστιβαλική σεζόν βρίσκεται σε εξέλιξη, συνεπώς συντονιστείτε στο Rocking για τις ανταποκρίσεις από όλες τις μεγάλες μουσικές εκδηλώσεις του καλοκαιριού.

  • SHARE
  • TWEET