Khirki, Ephemeral Echoes @ Frida, Πατρα, 16/05/24

Οι Khirki έπεισαν πως είναι το next big thing της ελληνικής σκηνής

Από τον Άλκη Κοροβέση, 19/05/2024 @ 12:19

Στην πιο καλή τους φάση, οι Khirki δεν ξέχασαν την επαρχία στην περιοδεία τους για έναν από τους πιο ενδιαφέροντες δίσκους του 2024, τον «Κυκεώνα». Παρά το γεγονός πως ο πυρήνας της Πάτρας με ενδιαφέρον για φρέσκα ονόματα στον rock και metal ήχο έχει διασπαστεί εδώ και καιρό, η συναυλία της Πέμπτης θα πρέπει να θεωρείται πετυχημένη, τόσο λόγω της ικανοποιητικής προσέλευσης, όσο και λόγω της ποιότητας που απέδειξαν πως τα χαρακτηρίζει τα σχήματα που εμφανίστηκαν.

Λίγο πριν τις 10 στη σκηνή της Frida ανέβηκαν οι Ephemeral Echoes. Για ένα γεμάτο 40λεπτο μας παρουσίασαν το άκρως ενδιαφέρον, καθαρά ορχηστρικό, post-rock/metal τους μεταφέροντας μας στην ακμάζουσα περίοδο του είδους. Με έντονα ατμοσφαιρικές συνθέσεις και αρκετά μεταλλικά ξεσπάσματα και σύμμαχο τον καλό ήχο κατάφεραν να κερδίσουν το χειροκρότημα των παρευρισκόμενων βασίζοντας το set τους στο ντεμπούτο άλμπουμ τους, “Ascension”. Αν και αρκετά διαφορετικό το ύφος τους σε σχέση με αυτό που επακολούθησε, νομίζω ότι και οι Ephemeral Echoes κέρδισαν αρκετούς ακόμα φίλους με αυτή τους την εμφάνιση.

Το «πρώτο όνομα της μαρκίζας» , ωστόσο, ήταν οι Khirki. Ένα όνομα που ξεκίνησε να σιγοψιθυρίζεται το 2021 με την «Κτηνωδία», έφτασε να γίνει το πιο hot trend στην ελληνική underground σκηνή φέτος με τον εξαιρετικό «Κυκεώνα». Το μελωδικό heavy rock τους με τα έντονα στοιχεία παραδοσιακής μουσικής κατάφερε να μαζέψει γύρω στα 100 άτομα στην Frida το βράδυ της Πέμπτης.

Κατά τις 11 παρά ξεκίνησαν το ταξίδι τους στην μυθολογία, εν μέσω αποθέωσης, ανακοινώνοντας πως θα έχουμε την τύχη να ακούσουμε τον «Κυκεώνα» στην ολότητά του, και όχι μόνο. Η έναρξη με το “Featherless” φανέρωσε την αγάπη τους για τους Metallica και ξεσήκωσε με το καλησπέρα το κοινό. Ο ήχος πολύ καλός, τα lead του Δήμου με τη σωστή θέση στη μείξη, μόνο ορισμένες φορές χάνονταν λίγο τα ρυθμικά μέρη.

Από τις πιο δυνατές στιγμές του live, ήταν η τριλογία της θάλασσας με τα “Father Wind”, “Heart Of The Sea” και τις «Συμπληγάδες». To sing along, ειδικά στις μελωδίες του τελευταίου, ήταν επιβεβλημένο και αναπόφευκτο. Κλείσιμο με «μιλημένο» οπαδό να ζητάει (και να παίρνει) το “Bukovo”. Φυσικά, δεν έλειψαν και άλλες αναφορές στο ντεμπούτο τους, όπως τα “Black and Chrome” και “Medea” – απουσία βιολιού, ωστόσο.

Δεν θα αποφύγω να πω πως οι Khirki έχουν στοιχεία που παραπέμπουν στους Villagers Of Ioannina City, κυρίως, όμως, αυτά αφορούν στην δύναμη τους να ξεσηκώνουν τον κόσμο με τη μουσική τους, αλλά και να γράφουν μελωδίες που μένουν στο μυαλό και μπορούν εύκολα να τραγουδηθούν.

Η αίσθηση που μου άφησαν συνολικά ήταν εξαιρετική.Μεταφέροντας μια άποψη από το κοινό, την οποία κατανοώ εν μέρει, θα μπορούσαν ίσως να προσθέσουν φωνή στο τρίο τους, γιατί σίγουρα είναι απαιτητική η δουλειά του Δήμου στα live. Προσωπικά, δεν με χαλάει καθόλου το «πειρατικό» του στυλ.

Πιστεύω, πως σύντομα θα αρχίσουμε να τους βλέπουμε στα μεγάλα εγχώρια φεστιβάλ και μια ευρωπαϊκή περιοδεία δεν θα πρέπει να τους φοβίζει, είναι ικανοί να την υποστηρίξουν.

  • SHARE
  • TWEET