Skyclad: «Οι παλιοί οπαδοί πρέπει να ακούσουν τι κάνει σήμερα η μπάντα»

Μιλήσαμε με τον Kevin Ridley για το νέο άλμπουμ των πρωτοπόρων του folk metal, την εν Ελλάδι περιοδεία και πολλά άλλα ενδιαφέροντα που αφορούν παρελθόν, παρόν και μέλλον

Από τον Θοδωρή Ξουρίδα, 18/04/2017 @ 11:54

Λίγες ημέρες πριν από την πρώτη πραγματική περιοδεία των Skyclad στην Ελλάδα που περιλαμβάνει έξι στάσεις, μιλήσαμε με τον Kevin Ridley, παραγωγό και frontman των πρωτοπόρων του folk metal, για διάφορα θέματα που αφορούν το παρόν και το παρελθόν της σπουδαίας μπάντας. Από το πολύ καλό νέο τους άλμπουμ με τίτλο "Forward Into The Past", την συναυλιακή επιστροφή τους για πολλοστή φορά στη χώρα μας και την επανένταξη του κιθαρίστα Dave Pugh, μέχρι τα όσα συνέβαιναν στη φαμίλια των Skyclad στην δεκαετία του '90 και του '00, την πρωτοπορία και την περιορισμένη δημοφιλία, αλλά και διάφορα άλλα σημαντικά ζητήματα, ο Kevin αποδείχθηκε ομιλητικός και ειλικρινής, προσφέροντάς μας αρκετή τροφή για σκέψη.

Skyclad

Γεια σας κύριοι! Σας περιμένουμε στην Ελλάδα για μια μικρή περιοδεία μετά το Πάσχα. Πώς νιώθετε γι' αυτό και τι θα πρέπει να περιμένουμε;

Πραγματικά ανυπομονούμε για την υλοποίηση της πρώτης μας περιοδείας στην Ελλάδα. Στο παρελθόν είχαμε παίξει μόνο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη νομίζοντας ότι αυτό είναι περιοδεία, αλλά την τελευταία φορά οι διοργανωτές μας συνέστησαν ότι θα μπορούσαμε να δώσουμε περισσότερες συναυλίες. Έτσι τους είπαμε ότι αν το κανονίσουν θα το πράξουμε. Εκείνοι το έκαναν οπότε να 'μαστε. Περιμένετε να ακούσετε τραγούδια από το νέο μας άλμπουμ "Forward Into The Past", μιας και θα χρησιμοποιήσουμε αυτήν την περιοδεία τρόπον τινά για την εβδομαδιαία διάθεσή του και η Ελλάδα φαίνεται εξαιρετικό μέρος για να το κάνουμε.

Οι άνθρωποι εκεί φαίνεται ότι αντιλαμβάνονται πραγματικά τους Skyclad εδώ και πολλά χρόνια. Φαίνονται παθιασμένοι και γνώστες της μουσικής μας.

Η Ελλάδα φαίνεται ότι είναι «τό μέρος» για εσάς, όχι μόνο από τα '90s, αλλά και την τελευταία δεκαετία. Πιστεύετε ότι υπάρχουν λόγοι γι' αυτό;

Οι άνθρωποι εκεί φαίνεται ότι αντιλαμβάνονται πραγματικά τους Skyclad εδώ και πολλά χρόνια. Φαίνονται παθιασμένοι και γνώστες της μουσικής μας. Αυτό ίσως οφείλεται στα κοινωνικοπολιτικά μηνύματα που περιέχει, αλλά και στα λεγόμενα, drinking songs καθώς μας αρέσει να περνάμε καλά. Όπως και να 'χει, μακάρι να συνεχιστεί.

Μιλήστε μας για κάποιες από τις καλύτερες αναμνήσεις που έχετε από τη χώρα μας. Τι απολαμβάνετε περισσότερο, το φαγητό, τον ήλιο, το κοινό;

Όλα αυτά που είπες ισχύουν, ο καιρός, το φαγητό και ούτω καθεξής, αλλά νομίζω ότι έχει να κάνει με τους ανθρώπους. Είναι πάντοτε φιλόξενοι και φιλικοί μαζί μας. Θυμάμαι πολλά ξενύχτια στους δρόμους και στα μπαρ της Αθήνας με καλή μουσική και καλώς εννοούμενο πείραγμα, πάντοτε ωραίες στιγμές.

Ο τίτλος αντανακλά το ύφος του άλμπουμ αλλά πρέπει να παραδεχτώ ότι αυτό δεν ήταν εσκεμμένο.

Έχετε ένα πραγματικά καλό νέο άλμπουμ που ονομάζεται "Forward Into Past". Αναφέρεται ο τίτλος ευθέως στο ύφος του, μιας και ακούγεται αρκετά όπως τα κλασικά σας άλμπουμ;

Όπως φαίνεται, νομίζω ότι ο τίτλος αντανακλά το ύφος του άλμπουμ αλλά πρέπει να παραδεχτώ ότι αυτό δεν ήταν εσκεμμένο. Όταν ξεκινήσαμε τις ηχογραφήσεις υπήρχε ένα πρόχειρο σχέδιο, αλλά όλοι προσέθεσαν τα δικά τους μέρη πολύ γρήγορα και το υλικό απέκτησε δικό του χαρακτήρα. Μόνο τον τίτλο αποφασίσαμε εκ των υστέρων, αλλά η λογική αντίδραση είναι ότι ηχεί σαν ένα άλμπουμ μας από τα μέσα της δεκαετίας του '90. Ίσως επειδή ηχογραφήσαμε στο Newcastle με τον παλιό μας εξοπλισμό.

Skyclad - Forward Into The Past

Μπορείτε να μας δώσετε περισσότερες λεπτομέρειες όσον αφορά την δημιουργική διαδικασία;

Όπως ανέφερα, υπήρχε ένας σχεδιασμός για δέκα τραγούδια, συν μια εισαγωγή, ένα κλείσιμο και ένα μικρό ορχηστρικό κόψιμο στο μέσο, κάτι που διατηρήθηκε. Αν και όταν ξεκινήσαμε τις ηχογραφήσεις δεν είχαμε ουσιαστικά κανένα ολοκληρωμένο τραγούδι, ήταν σε μεγάλο βαθμό μια προσέγγιση έργου σε πρόοδο. Αυτό εντούτοις, φαίνεται να λειτούργησε καλά, καθώς όλοι ήταν ενθουσιασμένοι που ηχογραφούν ξανά και όλα ήταν πολύ φρέσκα. Ηχογραφήσαμε τα τραγούδια σε ένα μικρό στούντιο στο Newcastle που είναι η πόλη μας, αλλά η μίξη έγινε στην Ιταλία από τον Dario Mollo, ο οποίος δουλεύει μαζί μας εδώ και μερικά άλμπουμ.

Το καλό με την επιστροφή του Dave δεν ήταν μόνο το παίξιμό του, αλλά ακόμη η σύνθεση και η συνεισφορά του στις ενορχηστρώσεις.

Έχουμε ακόμη την επιστροφή του Dave Pugh, η συνεισφορά του οποίου είναι νομίζω εμφανής. Πώς πάρθηκε η σχετική απόφαση;

Το καλό με την επιστροφή του Dave δεν ήταν μόνο το παίξιμό του, παρότι δίνει διαφορετική φωνή και σε αυτόν τον τομέα, αλλά ακόμη η σύνθεση και η συνεισφορά του στις ενορχηστρώσεις. Το ότι είμαστε ξανά σεξτέτο μας δίνει περισσότερες ευκαιρίες να εξερευνήσουμε ενορχηστρώσεις, παιξίματα, αρμονίες και ούτω καθεξής.

Οι Skyclad θεωρούνται δικαίως πρωτοπόροι του folk metal. Πίσω στις αρχές των '90s, πως προέκυψε αυτός ο συνδυασμός;

Για να είμαι ειλικρινής, ήταν μια διαδικασία παρόμοια με αυτήν που περιέγραψα σχετικά με το άλμπουμ, μόνο που η μπάντα είχε γράψει και προβάρει τα τραγούδια προτού μπει στο στούντιο. Ήθελαν όμως να δώσουν κάτι παραπάνω στα τραγούδια σε όρους ενορχήστρωσης, με μικρά ιντερλούδια και ηχητικά εφέ. Αυτό σήμαινε τη συμμετοχή μερικών session μουσικών για να προστεθούν κλασική κιθάρα, πλήκτρα και κυριότερα βιολί που θα έδινε στα τραγούδια μία πιο folk πλευρά. Περιττό να πούμε ότι ήμασταν πολύ ευχαριστημένοι με το αποτέλεσμα, η μπάντα έπρεπε να φέρει επιπλέον μουσικούς για να παίξουν ζωντανά τα τραγούδια και έτσι ξεκίνησαν όλα.

Ήταν ωραίο να βλέπουμε το folk metal να γίνεται πραγματικότητα και να σκεφτόμαστε ότι βοηθήσαμε να επηρεαστούν άνθρωποι που μπήκαν στη μουσική.

Συνυπολογίζοντας τον αριθμό των folk metal μπαντών που υπάρχουν σήμερα και προφανώς επηρεάστηκαν από τους Skyclad, δεν πιστεύεις ότι θα έπρεπε να είσαστε περισσότερο δημοφιλείς;

Ως μπάντα, ήταν ωραίο να βλέπουμε το folk metal να γίνεται πραγματικότητα και να σκεφτόμαστε ότι βοηθήσαμε να επηρεαστούν άνθρωποι που μπήκαν στη μουσική, ξεκίνησαν μπάντες και ούτω καθεξής. Φυσικά και θα ήταν υπέροχο εάν οι Skyclad ήταν ακόμη πιο δημοφιλείς (αυτό ισχύει για κάθε μπάντα), αλλά μπορούμε μόνο να προσπαθούμε το καλύτερο, να δημιουργούμε μουσική που απολαμβάνουμε και να ελπίζουμε ότι θα αρέσει και σε άλλους.

Εάν είχαμε περισσότερη υποστήριξη από την εταιρεία, όπως στις παλιές ημέρες, τα πράγματα ίσως να είχαν εξελιχθεί διαφορετικά, αλλά τα αν, τα αλλά και τα ίσως δεν έχουν τόση σημασία εκ των υστέρων.

Ακόμη και αν θεωρήσουμε ότι δεν ήσασταν τόσο δημοφιλείς στα '90s, δεν πιστεύετε ότι χάθηκε μία ευκαιρία τότε, με την αποχώρηση του Martin, μιας και κατόπιν κάνατε μόνο τρία άλμπουμ με πρωτότυπο υλικό;

Στις πρώτες μέρες οι Skyclad είχαν συμβόλαιο να κάνουν πέντε άλμπουμ με τη Noise Records και έπρεπε να ηχογραφούν ένα άλμπουμ τον χρόνο για να συνεχίζει η μπάντα. Αυτό ίσχυε τότε και συνεχίστηκε και με την Massacre. Έχοντας όμως χτίσει έναν μεγάλο κατάλογο παλαιότερων τραγουδιών που ο κόσμος περίμενε να ακούσει ζωντανά, δεν υπήρχε η ανάγκη, ή το συμβόλαιο να ηχογραφούμε τόσο συχνά. Ακόμη, το κλίμα στη μουσική βιομηχανία ήταν αρκετά διαφορετικό στον 21ο αιώνα, και καθώς ήμασταν αναμεμειγμένοι σε άλλες εργασίες και project, επιλέξαμε να ηχογραφούμε όταν θα το θέλαμε, σε συνάρτηση με τι άλλο θα έτρεχε. Εάν είχαμε περισσότερη υποστήριξη από την εταιρεία (όπως στις παλιές ημέρες), τα πράγματα ίσως να είχαν εξελιχθεί διαφορετικά, αλλά τα αν, τα αλλά και τα ίσως δεν έχουν τόση σημασία εκ των υστέρων.

Οι παλιοί οπαδοί πρέπει να ακούσουν τι κάνει σήμερα η μπάντα και ίσως να μας δουν ζωντανά.

Πολλοί φίλοι μου και παλιοί οπαδοί των Skyclad επιμένουν ότι τότε έγινε ένα τεράστιο λάθος, όσο κι αν τους λέω ότι ο Kevin Riddley είναι καλός τραγουδιστής και παραγωγός των κλασικών άλμπουμ. Τι θα τους έλεγες εσύ;

Θα τους έλεγα ότι πρέπει να ακούσουν τι κάνει σήμερα η μπάντα και ίσως να μας δουν ζωντανά. Θα προσέθετα ότι η σύνθεση της μπάντας είναι η πιο σταθερή που υπήρξε ποτέ -για σχεδόν δεκαεπτά πλέον χρόνια- και όλοι είναι ακόμη χαρούμενοι που συνθέτουν, ηχογραφούν και παίζουν μαζί ζωντανά, και για εμάς αυτό είναι που έχει σημασία. Το γεγονός ότι ο Dave Pugh επανεντάχθηκε στην μπάντα προσθέτει στο οικογενειακό κλίμα που έχουμε και πλέον έχουμε εστιάσει αρκετά στο μέλλον και δεν ανησυχούμε για το παρελθόν. Ποτέ δεν είχαμε σκοπό για τόσο μεγάλα διαστήματα ανάμεσα στα άλμπουμ, αλλά συνέβησαν πράγματα που δεν μας επέτρεψαν να ηχογραφήσουμε νέο υλικό μέχρι τώρα. Ευελπιστούμε ότι δεν θα υπάρχει τέτοια αναμονή μέχρι το επόμενο άλμπουμ.

Skyclad

Δυστυχώς ο αυθεντικός ντράμερ Keith Baxter δεν βρίσκεται πλέον στην ζωή. Τι θυμάστε από εκείνον; Έχετε επαφή με άλλα πρώην μέλη;

Θυμόμαστε τον Keith με πολλή αγάπη. Ήταν ένας εξαιρετικός ντράμερ και πολύ προσγειωμένος χαρακτήρας. Μας λείπει ακόμη. Δεν έχουμε πραγματικά επαφή με άλλα πρώην μέλη καθώς οι περισσότεροι ζουν διασκορπισένοι στο Ηνωμένο Βασίλειο και έχουν προχωρήσει με τις ζωές τους. Θυμήσου ότι η παρούσα σύνθεση είναι μαζί για δεκαεπτά χρόνια, διάστημα πολύ μεγάλο στις ζωές των ανθρώπων.

Το πράγμα έγινε πιο δύσκολο για τις μπάντες με τα χρόνια. Στη δεκαετία του '80 χτίστηκαν πολλοί χώροι τύπου αρένας και κατόπιν η αδειοδότηση και οι νόμοι υγιεινής και ασφαλείας έγιναν πιο σκληροί, γεγονός που επίσης έκανε δύσκολη την επιβίωση για τους μικρούς χώρους. Αυτό φυσικά επηρεάζει τις νέες μπάντες.

Αν και η Αγγλία γέννησε το heavy metal, είναι δύσκολο για τον μέσο metal οπαδό να ονομάσει νεότερες Βρετανικές metal μπάντες. Πώς έχει η κατάσταση εκεί;

Το metal ήταν πάντοτε underground εδώ και όπως οπουδήποτε, είναι δύσκολο για τις μπάντες να καθιερωθούν και να ξεφύγουν από την τοπική σκηνή. Εάν ισχύει κάτι, είναι νομίζω ότι το πράγμα έγινε πιο δύσκολο για τις μπάντες με τα χρόνια (παρότι κάποιοι θα προσπαθήσουν να μιλήσουν για το διαδίκτυο και τα λοιπά), καθώς δεν υπάρχει η ίδια σειρά στα live που υπήρχε για τις μπάντες που έκαναν περιοδείες σε club. Στη δεκαετία του '80 χτίστηκαν πολλοί χώροι τύπου αρένας και κατόπιν η αδειοδότηση και οι νόμοι υγιεινής και ασφαλείας έγιναν πιο σκληροί, γεγονός που επίσης έκανε δύσκολη την επιβίωση για τους μικρούς χώρους. Αυτό φυσικά επηρεάζει τις νέες μπάντες καθώς δεν μπορούν να προβληθούν και έτσι είναι δυσκολότερο να αποκτήσουν αναγνώριση. Θα ήταν ωραίο να σκεφτείς ότι πλέον υπάρχουν περισσότερα φεστιβάλ και πως οι ζωντανές εμφανίσεις έχουν σήμερα ζωτική σημασία (δεδομένης της πτώσης στις πωλήσεις δίσκων), αλλά φοβάμαι ότι δεν είμαι καθόλου αισιόδοξος για όλο αυτό.

Νομίζω ότι ως μουσικοί, έχουμε επωφεληθεί σε σπουδαίο βαθμό, και από τις ελευθερίες της κίνησης και από το ενιαίο νόμισμα. Σε εμένα φαίνεται ως οπισθοδρόμηση (γυρνάμε στη διαίρεση και τη δυσπιστία) αλλά θα πρέπει να περιμένουμε και να δούμε.

Εδώ στην Ελλάδα, ο περισσότερος κόσμος κατηγορεί την Ευρωπαϊκή Ένωση για πολλά από τα δεινά του, αλλά ταυτόχρονα, θέλει ως χώρα να είναι μέλος. Πώς είναι η κατάσταση εκεί, τώρα που το Ηνωμένο Βασίλειο δεν αποτελεί πια μέλος;

Πρώτα απ' όλα, πρέπει να πω ότι αυτό δεν ήταν κάτι που ήθελα να δω. Νομίζω ότι ως μουσικοί, έχουμε επωφεληθεί σε σπουδαίο βαθμό, και από τις ελευθερίες της κίνησης και από το ενιαίο νόμισμα. Σε εμένα φαίνεται ως οπισθοδρόμηση -γυρνάμε στη διαίρεση και τη δυσπιστία- αλλά θα πρέπει να περιμένουμε και να δούμε. Στο Ηνωμένο Βασίλειο υπάρχει ακόμη πολύ ένταση και αναστάτωση καθώς κανείς δεν γνωρίζει πραγματικά τι πρόκειται να γίνει, και νομίζω ότι θα χρειαστούν πολλά χρόνια για να φτάσουμε σε κάποιου είδους συμπέρασμα. Ποιος ξέρει που θα οδηγηθούμε σε σχέση με την Ευρώπη και αν θα έχουμε την δυνατότητα να ταξιδεύουμε, να εργαζόμαστε και να ζούμε εκεί;

Εκτός από τις συναυλίες στην Ελλάδα, υπάρχουν άλλα σχέδια για περιοδεία προς υποστήριξη του νέου άλμπουμ;

Ακόμη καταστρώνουμε σχέδια για το υπόλοιπο έτος, και ακόμη για το επόμενο έτος αυτήν τη στιγμή. Έχουμε στα σκαριά συναυλίες σε Γερμανία, Βρετανία και Ισπανία, αλλά με το που κυκλοφορήσει το άλμπουμ, ευελπιστούμε να περιοδεύσουμε κι άλλο όσο θα πλησιάζουμε στο τέλος του έτους.

Σας ευχαριστώ πολύ για την συνέντευξη, θα σας δω στη συναυλία της Αθήνας. Θα θέλατε να στείλετε κάποιο μήνυμα στους Έλληνες οπαδούς;

Πρώτον θα ήθελα να ζητήσω συγνώμη που δεν βγάλαμε νέο άλμπουμ επί οκτώ χρόνια (δεν το είχαμε σχεδιάσει έτσι), αλλά δεύτερον και πιο σημαντικό είναι ότι ανυπομονούμε να παίξουμε μερικά από τα καινούργια τραγούδια ζωντανά -κάποια για πρώτη φορά- και μετά το 2014 και το πόσο καλά είχαμε περάσει, θα ήταν υπέροχο και συναντήσουμε ακόμη περισσότερο κόσμο στις συναυλίες και να ταξιδέψουμε και σε άλλα μέρη της Ελλάδας στα πλαίσια την πρώτης πραγματικής μας περιοδείας.

  • SHARE
  • TWEET