Συνέντευξη The Kilimanjaro Darkjazz Ensemble

«H δημιουργία ενός ακουστικού film είναι το θέμα πάνω στο οποίο δουλεύουμε»

Από τον Άλκη Κοροβέση, 08/11/2011 @ 13:29
Ποτέ δεν είναι αργά να έρθεις σε επαφή με ένα μουσικό χώρο στον οποίο ίσως μέχρι στιγμής δεν είχες αφιερώσει τον απαραίτητο χρόνο και την αναγκαία υπομονή, ειδικά όταν είναι να βρεθείς αντιμέτωπος με ένα είδος τόσο δύστροπο όσο η jazz. Ωστόσο, ο τελευταίος δίσκος των Kilimanjaro Darkjazz Ensemble, με τίτλο "From The Stairwell", αποτελεί μια πολύ καλή αφορμή για ενασχόλησή μαζί της. Εν όψει, λοιπόν, και της επερχόμενης εμφάνισής τους στην Αθήνα, επικοινωνήσαμε με τον Justin Köhnen, ιδρυτικό μέλος των Kilimanjaro Darkjazz Ensemble, και προσπαθήσαμε να διαφωτίσουμε λίγο το σκοτεινό τοπίο του ιδιαίτερου αυτού σχήματος.

Καλησπέρα, είμαι ο Άλκης από το Rocking.gr. Θα μπορούσες να μας περιγράψεις με συντομία τη μέχρι τώρα πορεία της μπάντας;
Δημιουργήσαμε τους Kilimanjaro Darkjazz Ensemble το 2000, ως ντουέτο, σε μια προσπάθεια να προσθέσουμε μουσική σε βουβές ταινίες. Επειδή δε βρίσκαμε τους κατάλληλους ήχους, τελικά αρχίσαμε να συνθέτουμε το δικό μας υλικό και αμέσως συνειδητοποιήσαμε ότι θέλαμε να ασχοληθούμε με τη δημιουργία ενός είδους σκοτεινής, κινηματογραφικής jazz. Το 2004 ο Gideon (σ.σ.: Kiers, το έτερο ιδρυτικό μέλος του σχήματος) και εγώ αποφασίσαμε να προχωρήσουμε το project παραπέρα και να δημιουργούμε ένα group. Σιγά-σιγά καταλήξαμε στους κατάλληλους μουσικούς που απαρτίζουν σήμερα το σχήμα. Γύρω στο 2008 θεωρήσαμε ότι θα ήταν ωραίο να ξεκινήσουμε ένα side-project, βασισμένο εντελώς στον αυτοσχεδιασμό. Κάτι εντελώς διαφορετικό από τον τρόπο που δουλεύουμε με τους Kilimanjaro Darkjazz Ensemble. Έτσι, δημιουργήσαμε τους Mount Fuji Doomjazz Corporation ως μια απλή δημιουργική έξοδο, χωρίς να σκοπεύουμε να κυκλοφορήσουμε κάποιον δίσκο.

Σε ποιό βαθμό άλλαξε ο στόχος των Kilimanjaro Darkjazz Ensemble στην πορεία;
Όπως είπα, αρχικά στόχος μας ήταν η δημιουργία soundtrack βουβών ταινιών. Πλέον προσπαθούμε να δημιουργήσουμε τα δικά μας μουσικά ταξίδια για τους ακροατές.

Πώς καταλήξατε στο όνομα της μπάντας;
Θέλαμε ένα όνομα που θα κινούσε την περιέργεια όταν το έβλεπαν. Κάτι που δύσκολα θα ξεχνούσαν. Νομίζω το πετύχαμε αυτό.

Ο τελευταίος σας δίσκος, "From The Stairwell", μού ακούγεται σαν ένα σκοτεινό, ατμοσφαιρικό, noir soundtrack. Ταιριάζει πιστεύεις αυτός ο χαρακτηρισμός; Πώς θα τον περιέγραφες εσύ;
Είναι αρκετά αντιπροσωπευτικός ο χαρακτηρισμός. Εμείς θελήσαμε να επικεντρωθούμε στη νοσταλγία σε αυτό το δίσκο. Καθένας από τους δίσκους μας έχει ένα θέμα, ένα concept όσον αφορά την ατμόσφαιρα. Αυτή τη φορά θέλαμε να δημιουργήσουμε την αίσθηση ενός film noir του '50 σε ένα φουτουριστικό περιβάλλον.

Πόσο διαφορετικό είναι το "From The Stairwell" σε σύγκριση με τις προηγούμενες δουλειές σας;
Το κάθε άλμπουμ έχει διαφορετικό concept. Η σύνθεση των κομματιών και η διασύνδεσή τους σαν κεφάλαια μιας ιστορίας με στόχο τη δημιουργία ενός ακουστικού film, στο οποίο ευελπιστούμε ότι οι ακροατές θα ταξιδέψουν με ένα συγκεκριμένο συναίσθημα, είναι το θέμα πάνω στο οποίο δουλεύουμε.

Έχετε ήδη κυκλοφορήσει τρία LP και ένα EP. Πώς βλέπεις τη μπάντα να εξελίσσεται με κάθε δίσκο;
Συμβαίνει πολύ φυσικά. Δεν προσχεδιάζουμε κάτι και νομίζω ότι είμαστε αρκετά τυχεροί με αυτό.

Έχει κανείς σας σπουδάσει κάτι στον τομέα της μουσικής;
Όχι, οι περισσότεροι από μας είμαστε αυτοδίδακτοι.

Για ποιά ταινία θα ήθελες να γράψετε το soundtrack;
Υπάρχουν αρκετές επιλογές. Θα ήταν πραγματικά συναρπαστικό να συνθέσουμε μουσική για μια ταινία του David Lynch.

Ποιές είναι οι μουσικές προτιμήσεις σας στη μπάντα; Βρίσκονται το rock και το metal ανάμεσα στις επιρροές σας;
Ναι, σίγουρα. Ακούμε τα πάντα. Metal, drone, αφρικάνικη jazz, ηλεκτρονική μουσική. Αν ένας δίσκος είναι καλός, θα τον ακούσουμε.

Πέρα από τις μουσικές επιρροές, τι άλλο αποτελεί πηγή έμπνευσης;
Τα πάντα. Ταινίες, βιβλία, πίνακες ζωγραφικής. Οτιδήποτε μπορεί να λειτουργήσει θετικά στην έμπνευση.

Υπάρχει η πιθανότητα να ακούσουμε έναν όχι καθαρά ορχηστρικό δίσκο από τους Kilimanjaro Darkjazz Ensemble στο μέλλον; Για παράδειγμα, στο "From The Stairwell" τα φωνητικά λειτούργησαν πολύ καλά.
Δε θα το σχεδιάζαμε ποτέ από πριν. Αν προκύψει στην πορεία με φυσικό τρόπο, θα συμβεί. Οπότε ναι, μπορεί και να γίνει κάποια στιγμή στο μέλλον.

Είναι η πρώτη σας φορά που παίζετε στην Αθήνα;
Ναι, είναι η πρώτη μας φορά στην Αθήνα. Ωστόσο, είχαμε παίξει πριν μερικά χρόνια στη Λάρισα. Ήταν εκπληκτικά.

Ποιά η κύρια διαφορά μεταξύ των Kilimanjaro Darkjazz Ensemble και των Mount Fuji Doomjazz Corporation;
Οι Mount Fuji Doomjazz Corporation είναι μια καθαρά αυτοσχεδιαστική μπάντα. Σε αντίθεση με τους Kilimanjaro Darkjazz Ensemble που παίζουμε συγκεκριμένα κομμάτια. Ήταν μια πρόκληση για μας να κάνουμε κάτι σε μια εντελώς διαφορετική κατεύθυνση.

Μιας και φτάσαμε στο τέλος της συνέντευξης, στείλε ένα μήνυμα στους φίλους της μπάντας, δίνοντας τους ένα λόγο να έρθουν στη συναυλία.
Θα είναι ένα υπέροχο ταξίδι και καλό θα ήταν να είστε εκεί!

Άλκης Κοροβέσης
  • SHARE
  • TWEET