Eric Burdon & The Animals @ Ηρώδειο, 27/09/19

Πάντα διαφορετικός και γι' αυτό πάντα νέος, ο 78χρονος Burdon ενθουσίασε το κοινό στην καλύτερη συναυλία του στη χώρα μας τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια

Από τον Αντώνη Μουστάκα, 01/10/2019 @ 13:47

Πίστευα πως η εμφάνιση του Eric Burdon στο Rockwave του 2014 δεν θα μπορούσε να ξεπεραστεί εύκολα αλλά έσφαλα.

Ο μεγάλος αυτός τραγουδιστής εμφανίστηκε στο Θέατρο Ηρώδου του Αττικού με ένα εξαίσιο συγκρότημα όπου και παρουσίασε ένα πλούσιο πρόγραμμα που βασίστηκε - όπως και όλη η μεγάλη του καριέρα - στο πλούτο της Αμερικανικής μουσικής.

Η σπουδαία αυτή φωνή συνεχίζει τη σημαντική της αποστολή η οποία έχει στόχο εκτός της ψυχαγωγίας μας τη διάδοση των «αγίων» μουσικών soul και blues.

Eric Burdon & The Animals

Έτσι κι αλλιώς η καριέρα του Burdon βασίστηκε στις διασκευές σπουδαίων standards οι οποίες με τη συμβολή της ιδιαίτερης φωνής του και τις ενορχηστρώσεις των διαφόρων συνεργατών του ανά τα χρόνια αγαπήθηκαν και στις δύο μεριές του Ατλαντικού.

Η συναυλία που παρακολουθήσαμε την Παρασκευή που μας πέρασε υπήρξε πολύ διαφορετική από ότι το 2013 στο Half Note και το 2014 στη Μαλακάσα.

Η προσθήκη των πνευστών, η soul προσέγγιση στην ενορχήστρωση και το κατά τα δύο τρίτα διαφορετικό setlist (το οποίο συμπεριλάμβανε σούπερ εκπλήξεις) μας προσέφερε μια πολύ διαφορετική εμπειρία η οποία ενθουσίασε τον κόσμο που κατέκλυσε το αρχαίο θέατρο.

H φωνή του, βραχνή και βαριά, με το πέρασμα του χρόνου έχει γίνει πιο δωρική, τονίζοντας ακόμα περισσότερο την ουσία του στίχου ενώ συγκινεί με την «αλήθεια» της ακόμα περισσότερο σε σχέση με το παρελθόν.

Eric Burdon & The Animals

Η αρχή έγινε με το "Sometimes I Feel Like A Motherless Child" το καταπληκτικό αυτό spiritual και η συνέχεια δόθηκε με μερικές non-greatest hits επιλογές από την πλούσια δισκογραφία του Eric με τους Animals.

Το "Mama Told Me Not To Come", μια σύνθεση του Randy Newman την οποία συνήθως ξεχνάμε ότι ηχογράφησαν πρώτοι οι Animals, ακούστηκε όπως του έπρεπε, χορευτικό και groovy.

Ακολούθησαν τα "White Houses" και "Anything" στα οποία η φωνή του Burdon ξεκίνησε να ζεσταίνεται χρωματίζοντας ακόμα καλύτερα τους στίχους για να φτάσουμε στο πρώτο highlight της βραδιάς. Το κατάδικό του "When I Was Young" υπήρξε ταυτόχρονα συγκινητικό και ανεβαστικό, με τον τρόπο που μόνο το σπουδαίο rock n’ roll μπορεί να πετύχει.

Από εκεί και πέρα η μια εξαιρετική εκτέλεση ακολουθούσε την προηγούμενη με το συνειδητοποιημένο κοινό να απολαμβάνει αλλά και να συμμετέχει με ρυθμικό χειροκρότημα είτε με δική του πρωτοβουλία είτε όποτε του ζητούνταν, όπως στο "Soul Of A Man".

Τα blues "The Fool" και "Mother Earth" αποδόθηκαν εξαιρετικά όπως και το , όπως φάνηκε, πολύ αγαπητό "Darkness, Darkness".

Eric Burdon & The Animals

Μιλώντας για αγαπημένα τραγούδια, όλοι εκπλαγήκαμε όταν ο Eric Burdon ανέφερε πως για πρώτη φορά στην καριέρα του θα εκτελέσει το "Woman Of The Rings" το οποίο στα τέλη του 70 έκανε μεγάλη επιτυχία στη χώρα μας. Ένα τραγούδι που ο ίδιος ο καλλιτέχνης δεν εκτιμά και τόσο αλλά όπως ομολόγησε ο ίδιος («αφού έκανε επιτυχία στην Ελλάδα και βρίσκομαι στην Ελλάδα…») το πρόσθεσε στο ρεπερτόριο του.

Τοι ίδιο συνέβη και με το hit της δεκαετίας του '80 "The Night" το οποίο σημάδεψε την τότε επανένωση των Animals.

To βασικό πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με το εξαιρετικό "For What It's Worth", το «απαιτητό» "House Of the Rising Sun" σε μια όπως πάντα διαφορετική ενορχήστρωση και ερμηνεία και το πάντα ανεβαστικό "Hold On I’m Comin’".

Στην επιστροφή για το encore ήρθε η πραγματική έκπληξη. Με την προσθήκη του βιολιού να εκτοξεύει την εμπειρία μας το συγκρότημα ενθουσίασε με μια ισοπεδωτική εκτέλεση του "Paint It Black" που συνέδεσε το σήμερα με το 1967 και το Monterey Pop Festival.

Eric Burdon & The Animals

Το τέλος ήρθε να ικανοποιήσει και τους φίλους των μεγαλύτερων επιτυχιών των Animals με το σερί των "We've Gotta Get Out Of This Place" (στο οποίο ο Burdon «αναγκάζει» το συγκρότημα να περάσει για λίγο στο "Third Stone From The Sun" του Hendrix), "Don't Bring Me Down", "Bring It On Home To Me" και το δεύτερο encore με το "It's My Life".

Πάντα διαφορετικός και για αυτό πάντα νέος, ο 78χρονος Burdon ενθουσίασε δικαίως το κοινό στην καλύτερη συναυλία του στη χώρα μας τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια.

Φωτογραφίες: Μάνος Καλαφατέλης

SETLIST

 

Sometimes I Feel Like A Motherless Child 
Mama Told Me Not to Come
White Houses
Anything
When I Was Young
Soul Of A Man
The Fool
Mother Earth
Darkness, Darkness
Woman Of The Rings
The Night
For What It's Worth
The House Of The Rising Sun
Hold On, I'm Comin'

Encore:

Paint It Black
We've Gotta Get Out Of This Place/ Third Stone From The Sun
Don't Bring Me Down
Bring It On Home To Me

Encore 2:

It's My Life

  • SHARE
  • TWEET