Eric Burdon - Τα κορυφαία τραγούδια και οι ιστορίες τους

Οι Janis Joplin, George Harrison, Nina Simone, Linda McCartney και άλλοι συναντούν τον εμβληματικό τραγουδιστή στις πιο σημαντικές φάσεις της ζωής του

Από τον Αντώνη Μουστάκα, 23/09/2019 @ 13:37

Η ζωή του Eric Burdon μπορεί να τροφοδοτήσει άπειρες σελίδες αρθρογραφίας.

Ένας άνθρωπος που ηγήθηκε τριών πετυχημένων (και διαφορετικών μεταξύ τους) ιστορικών σχημάτων (The Animals, Eric Burdon And The Animals, Eric Burdon & War), συγχρωτίστηκε με τις πιο ενδιαφέρουσες προσωπικότητες της μουσικής που λατρεύουμε και βίωσε τις κοινωνικές αλλαγές στα '60s στην καρδιά των γεγονότων αποτελεί θησαυρό για οποιονδήποτε αρθρογράφο και συνεντευξιάζοντα.

Οι δύο πολύ ενδιαφέρουσες συνεντεύξεις που μας παραχώρησε το 2004 και το 2014 μας το πιστοποίησαν.

Γι' αυτό το άρθρο συγκεντρώσαμε πληροφορίες από τις περισσότερες καταγεγραμμένες ιστορίες γύρω από τα τραγούδια του, τις οποίες είτε ο ίδιος έχει καταγράψει στα βιβλία του είτε τις έχει διηγηθεί σε συνεντεύξεις.

Τέλος, διαλέξαμε τις πιο «ζουμερές» από αυτές, οι οποίες προσφέρουν ενδιαφέρον και πέρα από το στοιχείο του «πώς έγραψα μια επιτυχία;» και στις οποίες «παρελαύνουν» προσωπικότητες όπως η Janis Joplin, ο George Harrison, η Nina Simone, η Linda McCartney και ο Jim Morrison.


The Animals - The House Of The Rising Sun (1964)

The Animals - The House Of The Rising Sun

"Well, there is a house in New Orleans / They call the Rising Sun / And it's been the ruin of many a poor boy / And God I know I'm one"

Πολλά ενδιαφέροντα πράγματα μπορούν να γραφτούν για τη συγκλονιστική διασκευή των Animals στο folk standard αυτό. Για το πόσο επηρέασε τον Bob Dylan στο να γίνει «ηλεκτρικός», για την αναζήτηση του πραγματικού «σπιτιού» στη Νέα Ορλεάνη από τον ίδιο τον Burdon όπως και για την τρομακτική επιρροή του τραγουδιού στην pop μουσική.

Για τον Burdon, όμως, η επιτυχία του (Νο1 σε ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο) υπήρξε ένα μεγάλο μάθημα για τη μουσική βιομηχανία. Μετά την τρίτη τους εμφάνιση στο τηλεοπτικό Ed Sullivan Show οι Animals έπρεπε να περάσουν με τη βοήθεια της αστυνομίας μέσα από τον όχλο των οπαδών τους που τους περίμενε έξω από τα στούντιο για να φτάσουν στη λιμουζίνα τους. Ένας απρόσεκτος οπαδός με το άλμπουμ στο ένα χέρι και στο άλλο έναν μαρκαδόρο χτυπά το κεφάλι του ελαφρά πάνω σε μια κολώνα προσπαθώντας να κυνηγήσει το αυτοκίνητο.

Αυτήν ακριβώς τη στιγμή ο υπεύθυνος προώθησης του συγκροτήματος επιλέγει να τους πει: «Μάγκες έχετε την αίσθηση ότι οι αηδίες σας είναι χρυσός; Να θυμάστε ότι εμείς σας ανεβάζουμε εκεί ψηλά». Όταν ζητήθηκαν εξηγήσεις αυτές δόθηκαν άμεσα. «Η δισκογραφική εταιρία αγόρασε όσα αντίτυπα του δίσκου χρειαζόταν για να το στείλει στο Νο1. Εμείς σας ανεβάσαμε στην κορυφή και μπορούμε να σας ρίξουμε από εκεί το ίδιο γρήγορα».


The Animals - The Story Of Bo Diddley (1964)

The Animals - The Story OF Bo Diddley

"And the doors opened one night / And to our surprise in walked the man himself, Bo Diddley"

«To ομολογώ. Η ιστορία είναι εξ ολοκλήρου ψεύτικη» γράφει o Burdon στην αυτοβιογραφία του. Στην πραγματικότητα η αγάπη του για τον Βο Diddley μεταμόρφωσε την πραγματική εμφάνιση των Animals με τον περκασιονίστα του Diddley, Jerome Green, στο κλαμπ "A Go Go" σε φαντασίωση μιας σπουδαίας συνεύρεσης με έναν από τους προπάτορες του rock 'n' roll. Πολύ αργότερα, το 2013, ο Eric θα καταθέσει έναν νέο φόρο τιμής στη μεγάλη του επιρροή στο προσωπικό του άλμπουμ "Till Your River Runs Dry".

Για την επιρροή του Diddley στους μεγάλους του rock μπορείτε να ανατρέξετε σε παλαιότερο μας άρθρο εδώ.


The Animals - Don’t Let Me Be Misunderstood (1965)

The Animals - Don’t Let Me Be Misunderstood

"Baby, sometimes I'm so carefree / With a joy that's hard to hide"

Μια σύνθεση κομμένη και ραμμένη για την τίγρη με το όνομα Nina Simone. Μια υπέροχη διασκευή από τους Animals και μια εξαιρετική ερμηνεία από τον Burdon που αποδεικνύει πως δεν υπάρχουν τραγούδια που δεν μπορείς να αγγίξεις.

Όταν η Linda McCartney πήγε τον Eric Burdon στα παρασκήνια συναυλίας της Nina Simone στη Νέα Υόρκη εκείνη δεν του χαρίστηκε. «Εσύ είσαι λοιπόν το ασπρουλιάρικο καθίκι που έκλεψε το τραγούδι μου και το έκανε επιτυχία». Εκείνος ύστερα από μια μικρή παύση απάντησε στο ίδιο μήκος κύματος. «Κοίτα, αν παραδεχτείς ότι τα κομμάτια που τραγούδησες ίσως ανήκουν στα κόκκαλα κάποιου φτωχού φουκαρά θαμμένου σε κάποιο μνήμα χωρίς ταφόπλακα στις Κρατικές Φυλακές της Αγκόλα, τότε θα παραδεχτώ κι εγώ ότι η ερμηνεία σου ήταν αυτή που μας ενέπνευσε να ηχογραφήσουμε αυτό το τραγούδι».

Η Simone σηκώθηκε αργά και άπλωσε το χέρι της. «Με λένε Nina Simone»«Eric Burdon» της απάντησε. «Χαίρομαι που σε γνωρίζω. Κάθισε». Κάπως έτσι ξεκίνησε η φιλία τους που κράτησε μέχρι τον θάνατό της το 2003.


The Animals - Don't Bring Me Down (1966)

The Animals - Don't Bring Me Down

"Sacrifices I will make, I'm ready to give as well as take"

Αυτή η σύνθεση του ζεύγους Gerry Goffin και Carole King (οι οποίοι εκτός από την πετυχημένη καριέρα της δεύτερης είναι γνωστοί ως συνθετικό δίδυμο τεράστιων pop επιτυχιών) έφτασε στους Animals μέσω του Brill Building. Πρόκειται για το θρυλικό κτίριο το οποίο στέγαζε τις ομάδες στιχουργών και συνθετών των πιο σημαντικών δισκογραφικών εταιριών και τροφοδοτούσε επί χρόνια τους καλλιτέχνες με επιτυχίες.

Οι Animals στηρίχτηκαν σε διασκευές στην αρχή της καριέρας τους και τους είχαν προταθεί αρκετά τραγούδια τα οποία είχαν γραφτεί στο εν λόγω κτίριο.

Ο Eric Burdon δεν γνώριζε την ταυτότητα των συνθετών μέχρι την τυχαία συνάντηση του με την ίδια την Carole King σε έναν προθάλαμο ιατρείου στο Beverly Hills λίγο καιρό αργότερα.

Η King - η οποία καθόταν δίπλα του χωρίς να την έχει αντιληφθεί - σε ανύποπτο χρόνο του την «είπε»: «Ξέρεις μίσησα τη διασκευή σας στο τραγούδι μου...». O Burdon απάντησε «ε, συγγνώμη» και πριν προλάβει να πει κάτι άλλο η ίδια σηκώθηκε και λίγο πριν μπει στο ιατρείο του «πέταξε»: «...αλλά τη συνήθισα».


Eric Burdon And The Animals - When I Was Young (1967)

Eric Burdon And The Animals - When I Was Young

"When I was young, it was more important / Pain more painful / Laughter much louder"

Στη δεύτερη βερσιόν των Animals ο Βurdon δεν στηρίζεται πια σε διασκευές σε standard και «αγορασμένα» τραγούδια από το Brill Building και προσπαθεί να ανοίξει τα στιχουργικά και συνθετικά του φτερά.

Ένα από τα καλύτερα δείγματα του ταλέντου του αποτελεί το συγκεκριμένο αυτοβιογραφικό τραγούδι (μια συνεργατική δουλειά με τους Animals) για το οποίο είναι και ο ίδιος περήφανος, όπως ανέφερε σε παλαιότερη του συνέντευξη.

«Έχω γράψει πολλά τραγούδια πριν από αυτό αλλά το "When I Was Young" άντεξε το πέρασμα του χρόνου. Κάποτε ο George Harrison που είπε πρέπει να συνεχίσω να γράφω τραγούδια τα οποία θα μπορώ να ερμηνεύω και αφού πατήσω τα 40. Τώρα είμαι 70 και το τραγουδάω ακόμα!».


Eric Burdon And The Animals - San Franciscan Nights (1967)

Eric Burdon And The Animals - San Franciscan Nights

"On a warm San Franciscan night / Angels sing, leather wings / Jeans of blue, Harley Davidson's too"

Ο Burdon, όπως γράφει στη βιογραφία του, εμπνεύστηκε αυτήν την επιτυχία της δεύτερης και πιο ψυχεδελικής εκδοχής των Animals από μια συγκεκριμένη νύχτα στην πόλη του San Francisco όταν και παρακολούθησε τη συναυλία της Janis Joplin στο θρυλικό Fillmore West.

Εκεί, περνώντας μέσα από το πλήθος, είδε μέλη των Hell's Angels να κλωτσούν έναν φουκαρά πριν συναντήσει τον Jim Morrison και τους Grateful Dead στα παρασκήνια.

Εκεί φυσικά παρακολούθησε και άλλη μια εκπληκτική εμφάνιση της Joplin για την οποία και αναφέρει: «Ποτέ δεν την ηχογράφησαν σωστά. Ποτέ, καμία μαγνητική ταινία δεν θα μπορούσε να συλλάβει όπως έπρεπε μια ερμηνεύτρια σαν την Janis Joplin. Έπρεπε να την δεις και να την ακούσεις ζωντανά».


Eric Burdon & War - Spill The Wine (1970)

Eric Burdon & War - Spill The Wine

"I stood high upon a mountain top, naked to the world / In front of every kind of girl, there was / Black ones, round ones, big ones, crazy ones"

Αυτή η μεγάλη επιτυχία του Eric Burdon με τους War δημιουργήθηκε μέσα από έναν αυτοσχεδιασμό και η έμπνευση ήρθε από ένα αναποδογυρισμένο μπουκάλι κρασί στο στούντιο στο οποίο ηχογραφούσαν.

To τραγούδι μιλά για καλοκαιρινό έρωτα και ταινίες του Hollywood ενώ ενέπνευσε και ένα εσωτερικό αστείο με μπουκάλια κρασιού τα οποία άφηναν οι διοργανωτές στα παρασκήνια των συναυλιών τους με σκοπό να τσεκάρουν αν ο Eric Burdon μπορούσε χωρίς ανοιχτήρι να τα ανοίξει... με τη γλώσσα του. Η αλήθεια ήταν πως τα μπουκάλια άνοιγαν απλώς σπρώχνοντας τον φελλό με το δάχτυλο αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η εποχή εκτός από μεγάλα τραγούδια έβγαζε και πολλές υπερβολικές ιστορίες για τους αστέρες της εποχής.


Πηγές:

Βιβλίο:

Χωρίς Παρεξήγηση - Eric Burdon & J. Marshall Craig - Εκδόσεις Ηλέκτρα

Συνεντεύξεις:

American Songwriter (americansongwriter.com)
Songfacts (songfacts.com)

Playlist:

Ακούστε μερικά από τα υπέροχα τραγούδια του Eric Burdon εδώ.

  • SHARE
  • TWEET